;
Nine consult

Inside story

Efter internt opgør: It-selskab genoptager jagten på en køber

Siden konsulenthuset sidst var på udkig efter en køber, er økonomien blev forbedret og ledelsen professionaliseret. Nu skal en ny rådgiver hjælpe de to ejerledere med at afsøge markedet for potentielle købere.

Økonomien er styrket, der er rusket op i ledelsen, og til salg-skiltet er kommet op at hænge igen.

Der er sket meget i det digitale konsulenthus Nine, siden de to ejere og medstiftere, Christian Hoffmann og Jacob Strange, i 2017 valgte at begrave de daværende salgsplaner for at drive virksomheden videre på egen hånd. Men efter tre år med selvstyre og fokus på at modne forretningen er ejerne nu officielt tilbage i markedet for at finde en køber.

Til at hjælpe sig i processen har de hyret en ny rådgiver, bekræfter administrerende direktør Jacob Strange over for InsideBusiness.

“Det er korrekt, at vi er begyndt at sondere terrænet for at se, om der er nogle spændende muligheder for os i markedet. Det er ikke en hemmelighed, men det er ikke noget, vi ønsker opmærksomhed omkring,” siger Jacob Strange, der dog ikke vil oplyse, hvem der er rådgiver på processen.

Intern uro

Selv om Nine, der blandt andet leverer store digitale løsninger til den offentlige sektor og finanssektoren, generelt ser ud til at stå bedre rustet til et salg denne gang, påkalder timingen sig alligevel opmærksomhed. Konsulenthuset har de seneste år gennemført markante ændringer på ledelsesniveau, og det kulminerede for ganske nylig i et internt opgør, som endte med at koste den daværende topchef, Louise Sparf-Bruun, stillingen.

Der er således ikke engang gået tre måneder, siden Nine sagde farvel til sin tidligere topchef, som desuden fik en bemærkelsesværdigt kort periode på posten.

Louise Sparf-Bruun kom ind i Nine i 2018 og blev forfremmet til administrerende direktør i september sidste år for at hjælpe konsulenthuset med at ”vinde markedsandele”, som det hed dengang. Men hun var kun administrerende direktør i omkring 4 måneder, før de to stiftere tog teten tilbage.

Jacob Strange, der efter planen skulle have delt direktionsansvaret med Louise Sparf-Bruun, har taget rollen som administrerende direktør i selskabet tilbage, og han ønsker ikke at kommentere Louise Sparf-Bruuns afgang. Ifølge den tidligere direktør var det dog uenighed om vejen frem, der førte til hendes utidige exit.

”For mig var det spændende at tage en virksomhed med på en vækstrejse og samtidig holde medarbejderen i fokus. Da vi ikke kunne finde fælles fodslag, skiltes vores veje,” siger Louise Sparf-Bruun, der hæfter sig ved, at Nine er vokset både økonomisk og på antal medarbejdere, mens hun har været med, ligesom organisationen også er blevet professionaliseret.

”Der var et ønske om at bygge virksomheden stærkt op indefra og professionalisere bestyrelse og ledelse. Det var på den baggrund, jeg blev ansat for to år siden som direktør og sidenhen CEO. Man ville modne og vækste virksomheden,” siger Louise Sparf-Bruun.

Stærkere selskab end sidst

Da ejerne tilbage i 2017 sidst forsøgte at sælge forretningen, var det med hjælp fra rådgiveren PwC. Men her nåede planerne aldrig rigtig at materialisere sig. Mulighederne blev undersøgt, men projektet droppet, angiveligt fordi fordelene var for små.

Det er det samme selskab, der går i markedet i dag, men Jacob Strange vurderer, at Nine både økonomisk og ledelsesmæssigt står bedre, end det gjorde i 2017.

”Vi er vokset, siden vi sidst var ude, og vi har leveret rigtig flotte resultater, så objektivt set vil jeg da mene, at vi står meget bedre nu,” siger Jacob Strange.

Samtidig har konsulenthuset udviklet ledelsen, således at medstifter og ejer Christian Hoffmann er trådt ud af den daglige ledelse og i stedet ind som formand for bestyrelsen, der samtidig er blevet styrket med to eksterne medlemmer. Tomandsdirektionen var et led i planen om at professionalisere ledelsen, men den del er siden blevet ændret til et ønske om en enmandsdirektion.

Økonomisk ser Nine dog ud til stadig at være i topform. Bruttofortjenesten er vokset med 22 procent til 120 millioner kroner siden 2016, og i de foregående 5 år har konsulenthuset hvert år leveret tocifrede millionoverskud.

Jacob Strange afviser dog, at de økonomiske resultater og de markante ændringer på ledelsesniveau har haft betydning for, at Nine netop nu har valgt at indlede en ny salgsproces.

”Der er ikke nogen speciel årsag til, at det er lige præcis nu, vi går ud. Vi har en fantastisk virksomhed med en sund økonomi, så det er ikke noget, vi er tvunget ud i. Men uanset om man er medarbejder i eller ejer af en virksomhed, skal man altid undersøge sine muligheder. Det er det, vi gør nu,” siger Jacob Strange.

 

LÆS OGSÅ

Ægteskabsplaner er et stort sats for Qvartz

185 år gammel virksomhed åbner døren for kapitalfond

Sværvægter blæser til angreb på eliterådgiverne

Ukonventionel rådgiver udfordrer de store konsulenthuse

Kæmpeopkøb udløser krig på konsulentmarkedet

Revisorkæmpe på kant med regnskabsregler

Her er konsulentbranchens førende spillere

Konsulenter i vildrede efter pludseligt aftalestop i staten

Kapitalfond vil spinde guld på Nordeas problembarn

Her er landets førende M&A-hus 

Sværvægtere kredser om kapitalfonds guldæg

Axcel og Polaris i kapløb om milliarder 

Kapitalfond jagter livgivende frasalg