Brian m web

Inside story

Eksminister erklærer krig mod Dansk Industri: Jagter rivalens nøglemedlemmer 

Tidligere minister Brian Mikkelsen har som ny direktør i Dansk Erhverv forsøgt at lokke flere nøglemedlemmer hos rivalen Dansk Industri til at stille sig bag ham i den offentlige debat. En offensiv manøvre, men også en dybt kontroversiel krigserklæring til DI. 

Efter lidt over et halvt år i spidsen for Dansk Erhverv har tidligere minister Brian Mikkelsen gjort sig godt og grundigt upopulær hos konkurrenten Dansk Industri. 

Den tidligere erhvervsminister har netop godkendt en særdeles offensiv vækststrategi for sin organisation, der blandt andet omfatter en styrkelse af en række funktioner i Dansk Erhverv, herunder ansættelsen af to nye vicedirektører. 

Langt mere kontroversielt er det dog, at Dansk Erhverv under Brian Mikkelsens ledelse i flere tilfælde har forsøgt at lokke navngivne nøglemedlemmer hos rivalen DI til at stille sig skulder ved skulder med den tidligere minister i den offentlige debat. 

Den taktik strider direkte mod de vedtægter hos Dansk Arbejdsgiverforening, som både DI og Dansk Erhverv er en del af, og samtidig er det en direkte krigserklæring fra Dansk Erhvervs side, idet man både ser stort på de gængse regler samt den uskrevne musketered, der altid har været mellem de to store erhvervsorganisationer. 

Afslørende mails 

InsideBusiness er således I besiddelse af mails, som Dansk Erhverv har sendt til flere store medlemmer af DI, hvor intentionen er klar. Brian Mikkelsen og Dansk Erhverv vil rejse en debat og have den pågældende virksomhed til at stille sig skulder ved skulder med det tidligere folketingsmedlem og hans organisation. 

I den konkrete mail afslutter Dansk Erhverv med følgende besked: 

”Som sagt: Brian vil rigtig gerne ud med denne dagsorden relativt hurtigt, da vi betragter det som et større og hidtil ret upåagtet paradigmeskift i de danske medier. Hvordan vil NN (navnet på den pågældende virksomhed) stille sig med hensyn til at medvirke til at sætte den dagsorden sammen med Dansk Erhverv?” 

Teksten er blandt andet forfattet af Jes Brinchmann Christensen, der for nylig blev ansat som vicedirektør i Dansk Erhverv og tidligere har været spindoktor for netop Brian Mikkelsen. 

Selv om der ganske vist ikke er nævnt noget konkret tilbud om at flytte sine kontingentkroner til Dansk Erhverv, ser de virksomheder, der er blevet kontaktet, føleren som et klart forsøg på at lokke dem til at skifte fra Industriens Hus til Slotsholmen. 

Alene det, at Dansk Erhverv på den måde kontakter medlemmer hos Dansk Industri, strider mod de nedskrevne regler hos Dansk Arbejdsgiverforening, hvor begge organisationer er medlem. 

Her fremgår det af vedtægterne, at ingen medlemsorganisationer må drive opsøgende aktiviteter af nogen art hos andre i organisationen, hvilket Dansk Erhverv nu tilsyneladende har valgt at lade hånt om. 

Hos Dansk Industri ønsker man ikke at kommentere sagen. 

“I Dansk Industri er vores primære opgaver at sikre de bedst mulige vilkår for vores medlemmer, så vi sammen kan skabe vækst i Danmark. Det er det, vi bruger vores tid på. I forhold til den konkrete sag må vi derfor henvise til retningslinjerne i Dansk Arbejdsgiverforening,” lyder det fra direktør Tine Roed. 

Hos Dansk Arbejdsgiverforening oplyser pressechef Sabrina Drevsfeldt Theil i en mail til InsideBusiness, at man ikke ønsker at kommentere sagen. Dansk Erhverv oplyser i et skriftligt svar til InsideBusiness, at man ikke opfatter sine henvendelser til DI-medlemmerne som et brud på vedtægterne i DA. 

”Kort, så er dette ikke aktiv akkvisition. Vi overholder DA’s vedtægter. Vi har disruption/digitalisering som prioritet. Og alle, der vil med på den dagsorden, gør godt for dansk erhvervsliv,” skriver pressechef Lars Ohlsen i en mail. 

Fronter trukket skarpt op 

Brian Mikkelsen og Dansk Erhvervs forsøg på at række hånden ud til store nøglemedlemmer i Dansk Industri kommer efter nogle år, hvor fronterne er blevet trukket skarpere og skarpere op mellem de to organisationer. 

Dansk Erhverv har trods sin status som lillebror de senere år haft held til at udbygge sin magtposition og blandt andet været god til at opsnappe utilfredse medlemmer hos konkurrenten. 

Således har blandt andet GN, TDC samt skandaleombruste Falck de senere år sagt farvel til DI til fordel for Dansk Erhverv og daværende topchef Jens Klarskov, ligesom man senest i efteråret 2017 kunne byde de to transportgiganter DSV og Frode Laursen velkommen i folden. 

Selv om de mange skift har sat en tyk streg under, at Dansk Erhverv var opsat på at vokse og udnytte sit momentum, har alle de mange skift været et direkte resultat af forskellige former for utilfredshed med DI. Eksempelvis forlod GN landets største arbejdsgiverorganisation, efter at man var blevet frataget en prestigefuld pris, da der var opstået en patenttvist om netop det produkt, som prisen var givet for. 

Og i de to transportvirksomheders tilfælde kunne deres exit forklares med, at de anså Dansk Erhvervs tilgang til de forestående overenskomstforhandlinger for mere fordelagtig. 

Der har således indtil nu ikke været tale om, at Dansk Erhverv aktivt har opsøgt virksomheder på den anden side af hegnet, selv om de mange skift og organisationens kløgtige måde at bruge dem til egen profilering uden tvivl har skabt visse frustrationer på H.C. Andersens Boulevard. 

Strukturelle ændringer  

Hos Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ønsker centerleder Søren Kaj Andersen ikke at kommentere den konkrete sag, men peger på, at der i løbet af de senere år er sket nogle ændringer i dansk erhvervsliv, der betyder, at fronterne mellem DI og Dansk Erhverv vil blive trukket endnu skarpere op. 

Det skyldes blandt andet, at DI ud over at huse klassiske industriklenodier som Grundfos, Danfoss, Velux og Rockwool i dag også organiserer en bred vifte af virksomheder, der også har store berøringsflader med Dansk Erhverv. 

Dansk Erhverv og Dansk Industri samarbejder på rigtig mange punkter, men det ændrer ikke på, at der altid vil væreogså er en vis konkurrence mellem de to organisationer,” siger han og peger på, at DI i dag er en meget bred organisation, der fylder mere end halvdelen af den samlede lønsum i Dansk Arbejdsgiverforening. 

”Historisk set var grænserne mellem hvilke virksomheder henholdsvis DI og Dansk Erhverv organiserede tydeligere, men i takt med forandrede erhvervsstrukturer og at DI blev en stadig stærkere og bredere organisation, har Dansk Erhverv givet følt et behov for at markere sig,” siger han” siger han. 

 

LÆS OGSÅ

Direktør fyret på gråt papir, da minister bød sig til

Erhvervslivets top har ikke hånden på kogepladen 

Virksomhederne lefler for investorerne som aldrig før

Oprør ulmer blandt Pandoras ejere

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?