Engang lærte man børn, at det var farligt at gå i vandet, lige efter at man havde spist. Det har siden vist at være noget vrøvl. Faren er minimal. Kun ældre og svækkede bør tænke sig om. Endnu en urørlig sandhed stod for fald i denne uge. Den sandhed er, at bekæmpelse af hvidvask bør opprioriteres. Man bør ALTID gå efter at stramme reguleringen og afsætte flere penge til formålet.
Vrøvl, sagde erhvervsminister Morten Bødskov (S) i denne uge.
Morten Bødskov vil i det netop fremlagte finanslovsforslag reducere ministeriets indsats mod hvidvask. Reducere er naturligvis omskrevet til effektivisere, men forskellen er ens: Regeringen vil bruge færre årsværk på området, afskaffe krav om, hvor mange inspektioner der skal gennemføres, og barbere informationsindsatsen ned.
Med nedprioriteringen er en urørlig sandhed faldet, og en æra er slut. Æraen med uafbrudte stramninger og opprioriteringer af hvidvaskbekæmpelse.
Måske ud fra en erkendelse af, at man ikke fanger flere kriminelle ved at pålægge de lovlydige endnu flere symbolske dokumentations- og kontrolkrav. Vil en sløjfning af Finanstilsynets årlige hvidvaskseminar mon gøre nogen forskel på, hvor mange rockere på Københavns Vestegn der vasker pengene fra kokainsalg hvide gennem en spillehal i Brøndby eller en brugtbilforretning i Hvidovre?
En lille katastrofe for bankerne
For bankerne må Morten Bødskovs udmelding være sur musik i ørerne. Forfærdelig. Ikke så meget de konkrete initiativer. Problemet er signalet. Regeringens signal er en lille katastrofe for banksektoren.
Som InsideBusiness i denne uge kunne fortælle, er sektoren i form af Finans Danmark på trapperne med en hel pakke af forslag til nye lovkrav og nye initiativer, der skal bremse hvidvask og stramme grebet om virksomheders pengehåndtering. Et af forslagene er revisionspligt for også små virksomheder. Sød musik for revisorerne organiseret i FSR – Danske Revisorer.
Men hvorfor skal en vvs-installatør med to ansatte, en vognmandsforretning af samme størrelse eller et holdingselskab uden aktivitet have en revisor til at stå for det regnskab, som en medhjælpende hustru eller pensioneret bogholder har klaret i årevis?
Kan man hyre en dirty revisor?
Bankerne står her med to udfordringer. Den ene udfordring er, at en urørlig sandhed er faldet. Jævnfør finansforslaget er mere kontrol, strammere krav og flere ressourcer til hvidvaskbekæmpelse IKKE længere nogen naturlov. Måske fordi kuren ikke helt har virket. Man får gjort det vanskeligere og dyrere at drive virksomhed, men typer som byggerockeren Fasar Abrar Raja får man ikke i garnet. Hvis man kan hyre en dygtig advokat til at rådgive sig ud af hvidvaskproblemer, som programmet ’Den sorte svane’ udstillede, hvorfor skulle man så ikke kunne hyre en dygtig revisor til at gøre det samme?
Den anden udfordring er, at hvis regeringen ikke længere tror på et ’stram reglerne’ og ’send flere penge’ som universalløsning på at bekæmpe hvidvask, hvorfor skulle samme løsning fra banksektoren så være rigtig og hensigtsmæssig?
Eller kogt ned til en suppeterning: Banksektoren har et åbenlyst og helt legitimt motiv til at få staten til at pålægge erhvervslivet stadig flere selvbetalte kontroller og krav – for eksempel pligt til at bruge revisor.
Motivet er at minimere tab. En virksomhed, der er tvunget til at redegøre for pengestrømme ned på anden decimal, også uden at være i nærheden af at være hvidvaskkandidat, kan kreditvurderes ned i detaljer. Banken får meget ud af tiltaget. Samfundet ikke meget. Virksomheden får regningen.
Signalet fra regeringen har ikke givet banksektorens forslagspakke en nemmere gang på jorden. Hjælpen kan dog komme fra en kant, der ikke plejer at være Finans Danmarks tætteste kammerat i skolegården: Rosa Lund, Enhedslistens erhvervsordfører.
Send vin til Rosa Lund
I mediet FinansWatch gik Rosa Lund til frontalangreb på regeringens spareplaner. Til påstanden, at der var tale om en effektivisering af hvidvaskkontrollen, svarede hun: ”Det virker umiddelbart ikke særlig effektivt, at man fjerner de mennesker, som skal sikre, at vi kan stoppe hvidvask.”
Set fra sidelinjen bør Finans Danmark, FSR og revisionshusene sende Rosa Lund en kasse god rødvin og tilføje, at der er mere på vej, hvis nogle småting i næste års finanslov kunne hjælpes på plads. Derimod skal der IKKE rødvin af sted til Pernille Vermund fra Liberal Alliance, der vil gå længere end regeringen med hensyn til afregulering, men roste dens historiske brud med, at mere hvidvaskkontrol er bedre end mindre.
Det er nye tider. Det har tiderne altid været. Men en regering, der argumenterer for at reducere hvidvaskkontrol frem for at øge den – det ER nye tider.
Læs mere
Banker genopliver betændt debat: Vil have udvidet revisionspligt for virksomheder
Slutspil om Finans Danmarks toppost er i gang
Finans Danmark står ved en skillevej. Hvem tager stafetten videre?
Politisk møde viser klar uenighed om bankernes rådgivning af kunder
Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger
Her er de mulige konsekvenser i sag om forbrugslånsbank
Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet
Opgør tager form: Regeltyranni mod banker har taget overhånd
Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt