the-mind-of-the-leader

Kultur

En leder skal lære at være menneske

Bedre mennesker er bedre ledere, er rationalet i en ny bog, ’The mind of the leader’. Gennem selvindsigt og selvledelse skal medfølende, uselvisk og mindful ledelse af først sig selv og dernæst medarbejdere og organisationen føre til ekstraordinære resultater.

Bogens titel lover en opskrift på lederens tankesæt, der vil skabe ekstraordinære resultater for dig, dine medarbejdere og din organisation. Det er en flot ambition, som desværre også lover for meget. Selv om bogen er fyldt med sandheder, er det nok ikke hele opskriften på, hvordan man succesfuldt leder en organisation eller sig selv.

Hovedbudskabet er udtrykt gennem et trebenet koncept, som forfatterne har frembragt gennem analyse af data indsamlet i forbindelse med deres arbejde. Konceptet bygger på antagelsen, at den nutidige leder skal besidde tre grundlæggende kvaliteter: mindfulness, uselviskhed og medfølelse (forkortet MUM-ledelse) for at frembringe ekstraordinære resultater.

Bogens struktur og opbygningen følger koncept, og de tre grundlæggende kvaliteter bliver først anvendt på selvledelse, hvorefter medarbejderledelse og organisationsledelse bliver behandlet.

Boganmeldelse

The mind of the leader
Forfattere: Rasmus Hougaard, Gitte Korfitsen Dybkjær, Tonny Maak Laren
Forlag: Gyldendal Business
Sprog: Dansk
Sideantal: 287 sider
Pris: 299 kroner
ISBN13: 9788702271942
3 af 6 stjerner

Mange sider, lidt indhold

Der er mange gode og spændende beretninger og indsigter i bogen fra både virksomheder, forskning og CxO’s.  Desværre fylder det for meget, og dermed udtyndes den egentlige substans.

Samtidig er meget af indholdet så intuitivt forståeligt, at det i virkeligheden ikke behøver megen forklaring for at bliver accepteret. Sideantallet kunne derfor med fordel være reduceret for at bidrage til en mere indholdsfortættet oplevelse.

Bogens stærkeste afsnit er om mindfulness. Mindfulness handler om at træne sindet, så man har mere fokus og bedre kan være til stede i nuet på trods af de mange distraktioner, vi lever med i dagligdagen.

De tilhørende øvelser matcher fint med de ønskede mål og resultater, og man fornemmer, at forfatterne har deres faglige udgangspunkt i dette område. Det er derimod sværere at se, hvordan afsnittene og øvelserne om uselviskhed og medfølelse kan føre til de lovede resultater.

En anden af bogens mere interessante pointer er, hvordan mindfulness og menneskelig ledelse bliver vigtigere og vigtigere i takt med digitaliseringen. Distancen mellem mennesker er blevet større gennem brugen af digitale kommunikationsformer, og en mere menneskelig ledelse kan være svaret på den udfordring. Samtidig skaber en overflod af informationer drevet af digitale produkter et behov for mere fokus. Derfor er mindfulness et naturligt bud på en løsning.

Tunge emner, let behandling

Det er svært at være uenig i bogens budskaber, hvilket desværre (ganske ironisk) også er en af bogens udfordringer. Da for mange tunge emner bliver behandlet på halvanden side, kommer pointerne indimellem til at fremstå en anelse letkøbte, og det er synd for en bog, der tydeligvis vil meget mere.

Derfor bliver det kun til 3 stjerner.

Af Kenny Fischer Mikkelsen H&B | Hildebrandt & Brandi

 

LÆS OGSÅ

Guide til kvinder i kunsten

Boganmeldelse: Kampen om fremtidens kunstige intelligens

Sådan kan ledelse løfte danske lokalområder

Økonomer kan også tage fejl

En let introduktion til digitale valutaer

Hvordan glemte vi at leve et meningsfuldt liv?

‘Fuck it, ship it’ er mere end et one-night stand