;
ONe dollar

Kultur

Historien om danskeren, der ændrede anden verdenskrig

’One Dollar Man’ er en af de sjældne biografier der giver anledning til en dybere refleksion. Normalt er biografier om erhvervsledere næsten for forudsigelige og kedelig læsning. Denne er overraskende på alle måder.

Historien om danskeren William ’Bill’ Knudsen, der blev headhuntet i 1940 af Franklin D. Roosevelt som leder af den amerikanske militære oprustning, er ukendt, fængslende og interessant.

Lønnen var kun en dollar om året. Mere ønskede Bill Knudsen ikke i løn. En dramatisk nedgang, da han som ansvarlig for General Motors’ produktion var en af de højestbetalte amerikanske topchefer.

Bogen er en tour de force i klassiske menneskelige dyder og en lige højre til nutidens grådighed. Hvor mange i dag i hans position ville have arbejdet for en dollar om året?

Bogen er forfattet af Ole Sønnichsen, der tidligere har udgivet ’Rejsen til Amerika’ i samarbejde med Brian Dan Christensen, der tidligere har skrevet romanen ’Vejen til Amerika’. De kan deres amerikanske historie og har styr på deres kilder.

Boganmeldelse

Titel: One Dollar Man. Historien om danskeren, der ændrede anden verdenskrig
Af: Ole Sønnichsen i samarbejde med Brian Dan Christensen
Forlag: Storyhouse
Sprog: Dansk
Sideantal: 432
Pris: 299 kroner
ISBN13: 9788711567845
5 af 6 stjerner

Cykelsmeden fra Voldmestergade, der udvandrede med 30 dollar på lommen

Bogen hopper efter en kort indledning direkte ind i en kronologisk beretning om den unge cykelsmed, der som 20-årig i starten af 1900-tallet udvandrer til New York og får forskellige job i produktionen i både tog-, skibs- og bilindustrien.

William Knudsen stryger til tops via sit naturtalent for at planlægge produktion og forstå komplekse mekaniske sammenhænge. Først i Ford, hvor han er med til at sikre omstillingen fra håndværk til masseproduktion. Herefter til konkurrenten GM, hvor han arbejder sig op til at være blandt de ti højestlønnede i USA.

Naturtalent for produktion

Historien om William Knudsen, er historien om et naturtalent i tilrettelæggelse af produktion. Knudsen er altid helt tæt på produktionen og helt tæt på dem, der arbejder der. Uenighed afgøres med knytnæver.

Det er god læsning i vigtigheden i at forstå værdiskabelsen, forstå at undgå spildet, forstå kunderne og sikre de bedste vilkår for medarbejderne. Kun hvis man reducerer spildet, kan man producere biler, som kunderne har råd til at købe.

Beskrivelsen af rejsen fra håndværk til produktion er interessant. Knudsens tanker om standardisering og afsenderkontrol kan virke gammeldags, men husk, at på produktionslinjerne dengang var fil og hammer en del af dagligdagen, så tingene kunne tilpasses undervejs!

Udfordringerne ved bureaukratiet i Washington

Manden fra Detroit, der lidt nedladende af politikerne og embedsmænd i Washington efter sigende stadig lugtede af smøreolie, fik sin sag for i 40’ernes oprustning. Sammenstødene mellem praktikeren Knudsen og bureaukraterne stod i lys lue.

Alligevel lykkedes det at geare produktionen og sikre det nødvendige materiel til krigsførelsen. Efter sigende afkortede den relativt hurtige oprustning i USA anden verdenskrig med flere år.

Tag den med på ferie

En absolut læseværdig bog. Hvis man har en minimal interesse i produktion, så er den endnu sjovere at læse.

Den er fint illustreret med sort-hvide billeder. God anvendelse af avisartikler, William Knudsens taler og breve og andres biografier giver spændende vinkler på samtidens historie og samfund. Alt lige fra produktionsprincipper, den gryende amerikanske fagbevægelse og en mange steder iboende fascination af den økonomiske udvikling i 30’ernes Tyskland.

Af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

 

LÆS OGSÅ

Gør et kunstkup på kunstmesseweekend

Mestrer din organisation digital transformation?

Interessant festskrift om kontroversiel økonom

En kogebog til digitale kundestrategier

Ni løgne om arbejde og arbejdsliv

DF og Socialdemokratiet undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen