;
NAC eqt NY

Inside story

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Kapitalfonden EQT må sammen med de øvrige aktionærer skyde friske millioner i kriseramte NAC for at sikre selskabets overlevelse. Indskuddet er en del af en større redningsplanke, hvor også selskabets største kreditorer, herunder PFA, må se langt efter renter og afdrag på deres gæld.

Kapitalfondens EQT’s investering i den jyske flyudlejer NAC har på ganske få måneder udviklet sig til lidt af et mareridt.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har NAC været hårdt ramt af covid-19 og dens påvirkning på den globale luftfartsindustri, og kombineret med selskabets voldsomme ekspansion og en tårnhøj gæld har det været en særdeles giftig cocktail.

Derfor tvinges NAC’s ejere med EQT i spidsen efterfulgt af blandt andre Kirkbi ud i en redningsmanøvre, hvor investorerne sammen med stifter Martin Møller Nielsen skyder 400 mio. kr. i flyudlejeren.

De penge skal ikke blot sikre likviditet i selskabet, men endnu vigtigere overbevise virksomhedens over 100 kreditorer om at acceptere en løsning, hvor de må vinke farvel til både afdrag og renter i op til et år.

Da NAC formelt har hjemme i Irland, er selskabets redningsplan blevet godkendt af retten i Dublin, da solvente selskaber ifølge irsk lovgivning kan anmode om at bede sine kreditorer om lov til at udskyde betaling af renter og afdrag. Det kræver imidlertid, at over halvdelen af investorerne, der samtidig skal udgøre mindst 75 procent af den samlede gæld, godkender redningsplanen.

Øvelsen er bestemt ikke let, da NAC’s kreditorer består af et kludetæppe af alt fra globale storbanker til mindre lokaler banker samt andre investorer, herunder pensionskasser som danske PFA.

Netop PFA lånte i slutningen af 2018 den danske flyudlejer 3,2 mia. kr. i usikret gæld, og meldingen fra investeringsdirektør Henrik Nøhr Poulsen var dengang, at pensionskæmpens kunder kunne se frem til et ”solidt langsigtet risikojusteret afkast”.

Alt tyder dog på, at PFA og selskabets kunder nu må vinke farvel til årlige renter på over 100 mio. kr., såfremt pensionskassen og de øvrige kreditorer stemmer for en løsning.

Hvorvidt pensionskassen har tænkt sig at bakke op om redningen af NAC, er uvist.

“Vi kan ikke kommentere værdiansættelse af enkeltinvesteringer og konkrete forhold omkring investeringerne af denne karakter. Vi henviser til selskabet for eventuelle spørgsmål omkring selve indholdet i meddelelsen, som du henviser til i din mail,” skriver PFA’s kommunikationsafdeling.

Ifølge en meddelelse fra NAC selv havde man en stærk likviditet efter årets første kvartal, men coronakrisen har ramt virksomheden ualmindelig hårdt, især fordi mange kunder ikke længere kan betale for deres fly, idet deres indtægter er fuldstændig forsvundet.

Vil have fond lukket

For EQT er det ikke første gang, at man i løbet af coronakrisen bliver tvunget til at spænde et økonomisk net ud under et af sine selskaber. Allerede tidligt i krisen røg kapitalfondens detailkæde Flying Tiger ind i store udfordringer grundet de mange nedlukninger på verdensplan. EQT måtte derfor komme med 150 mio. kr. for at sikre selskabet yderligere luft og ikke mindst frisk kredit hos kædens banker.

Både Flying Tiger og NAC ligger begge i EQT’s sjette fond fra 2011, der også rummer blandt andet Huscompagniet. Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har storfonden et udtalt ønske om at få solgt de resterende selskaber i fonden inden udgangen af 2021

Med de store udfordringer i både Flying Tiger og NAC ser den mission særdeles vanskelig ud, men alligevel tager flere af fondens mest markante investorer situationen nogenlunde roligt.

”EQT VI har allerede leveret et pænt afkast med en multipel på lidt over 2 før omkostninger, blandt andet takket være salget af Færch Plast og Atos. Det er klart, at situationen lige nu er udfordrende, men som investor er man nødt til at skelne mellem, hvornår en fond selv har et ansvar for eventuelle problemer, og hvornår man rammes af udefrakommende faktorer, som man umuligt kan styre eller forudse”, siger en investor, der peger på, at især EQT’s investering i NAC tilhører netop den sidste kategori.

Mange må til lommerne

EQT er da også langtfra den eneste kapitalfond, der lige nu må kæmpe for at slukke ildebrande i sin portefølje. Især herhjemme har flere fonde, herunder Maj Invest og Catacap, været hårdt ramt af nedlukninger inden for blandt andet restaurations- og rejsebranchen, ligesom Nordic Capital har fået problemer med sin investering i Lagkagehuset.

Også den tidligere så succesfulde danske juicekoncern Joe & The Juice er særdeles hårdt ramt af coronakrisen, blandt andet på grund af en dyr ekspansion i USA, der blandt andet er finansieret af den svenske storbank SEB. Også her har ejerne i form af de to kapitalfonde General Atlantic og Valedo for kort tid siden skudt 200 mio. kr. ind i den pressede koncern og samtidig nedskrevet værdien af juicekæden markant. Flere kilder peger dog over for InsideBusiness på, at der sandsynligvis allerede om få måneder bliver brug for mere likviditet, da det seneste indskud fra ejerne, allerede før coronavirussen lukkede verden ned, var hårdt tiltrængt.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra EQT, men tidligere har den ansvarlige partner Morten Hummelmose forklaret, at kapitalfonden fortsat har stor tiltro til NAC trods de aktuelle udfordringer.

 

Læs mere

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt

Efter karantæne: Investorer tager Danske Bank til nåde

Afsløring: Danske Bank varsler søgsmål mod Thomas Borgen

Får vi dyb krise, bankkrak med kollaps af forskellige brancher?

Banker har milliarder i klemme i kriseramte hoteller