;
forsikring og pension

Redaktørens analyse

Kan F&P matche Finans Danmark?

Aktørerne i den store bestyrelse i Forsikring & Pension har fået mundkurv på omkring det helt usædvanlige bestyrelsesmøde, der fandt sted torsdag, hvor det blev debatteret, om organisationen skal splittes op i to dele: Forsikring og Pension. Men hvad er der egentlig behov for, hvis organisationen skal rustes til fremtiden og matche en aktør som Finans Danmark?

En meget vigtig debat foregår  om pensions- og forsikringsbranchen i disse dage. Som InsideBusiness afslørede i fredagsudgaven, så er der tale om en strategidiskussion, der skal sikre retningen for den magtfulde brancheorganisation Forsikring & Pension (F&P). Herunder var det torsdag til debat i organisationens 18 mand store bestyrelse, om man skal splitte organisationen op i to, som PFA’s Allan Polack foreslog på et møde i september. Samtidig er det yderst relevant at få afklaret, om Forsikring & Pension har en moderne og effektiv organisation til fremtidens udfordringer.

Fredag lagde F&P et diskret citat ud på hjemmesiden om, at man var blevet enig om at blive sammen i én organisation. Siden har F&P haft held til at fastholde røgsløret over bestyrelsesmødet, men det er ellers nok så relevant med en strategidiskussion omkring lige præcis F&P’s fremtid. Det store spørgsmål er nemlig fortsat, om organisation og ledelse er den rigtige, om setuppet er godt nok, og om man kommunikerer godt nok om fremtidens udfordringer og betydelige muligheder for pensions- og forsikringsselskaberne. Tirsdag formiddag sendte organisationens afgående formand Søren Boe Mortensen så den nye strategi til InsideBusiness. Læs den her.

Man kan dog ikke bebrejde Allan Polack med flere i at se med en vis længsel mod organisationen Finans Danmark, der umiddelbart forekommer mere moderne, dynamisk,  og bedre til at skjule f.eks. indbyrdes stridigheder, som pensionsområdet er kronisk berygtet for i F&P. Ikke mindst, fordi arbejdsmarkedspensionsspillerme skal blive enige med kommercielle pensionsselskaber, og så kan det ikke undgås, at der ofte opstår store uenigheder. Det taler for at splitte organisationen op i to pensionsenheder: én for kommercielle selskaber og én for arbejdsmarkedsaktører. Sådan har det før været, men det vil nok blive for nicheagtigt til for alvor at være en løsning. Desuden vil en ren forsikringsorganisation også være i fare for at drukne i debatten, ligesom det utvivlsomt vil være dyrt at splitte organisationen op.

Men hvis vi skeler til Finans Danmark under Ulrik Nødgaard, så har man sikret talrige hyggelige mødeplatforme med politikere, presse og diverse interessenter om ganske mange emner, der strækker sig fra ‘bæredygtig’ finans, pengeuddannelse til skoleelever over tunge emner som hvidvask til det blandt journalister vældig populære BarbeQ&A, hvor journalisterne møder finanstoppen på slap linje. Tillige har Finans Danmark efterhånden etableret stærke nyhedskanaler i form af relativt troværdige nyhedsbreve til journalister og omverdenen, hvor man i reglen har held til at få egne budskaber ud, uden at det bliver til propagandaskrifter.

F&P er en teknokratisk størrelse

Til sammenligning forekommer Forsikring & Pension at være en noget teknokratisk størrelse. Man har opbygget en solid faglighed i organisationen, men det virker ikke altid, som om man er så god til at få den formidlet. Bevares, F&P er en stærk producent, når det gælder vigtig produktion af høringssvar, men man foretrækker tilsyneladende at påvirke i det skjulte frem for den mere dynamiske ‘mød interessenterne-model’, som Finans Danmark står for.

Samtidig bliver de arrangementer, F&P afholder, ofte af lidt teknisk karakter, hvor tunge eksperter og professorer filosoferer om f.eks. etik, ansvarlighed og udfordringer ved de lave renter, mens de mere letbenede og populære ting, som Finans Danmark står for, udebliver. Samtidig kan det forekomme noget elitært, at netop Forsikring & Pension holder til på Tuborg Havn, mens Finans Danmark huserer i kontorerne ved Amalienborg, tæt på både den politiske magt og på repræsentanter fra pressen og på diverse organisationer, som man kan møde og indgå aftaler  med.

Med det in mente kunne der godt være behov for at se nærmere på mulighederne for at modernisere og sikre en mere ungdommelig og fremtidssikret linje fra Forsikring & Pension. Lige nu er timingen god, for interessen for pensionsopsparing er voksende i befolkningen. Der er, som InsideBusiness også skriver om i dag, et øget fokus på at tilbyde velfærdsforsikringsydelser fra aktørerne i F&P som supplement til Danmarks offentligt betalte velfærdssystem.

Og så skal man heller ikke underkende, at den nuværende formand, Søren Boe Mortensen fra Alm. Brand, står over for en udskiftning med en profil fra pensionsområdet. Her er en oplagt kandidat PFA’s Allan Polack, der ud over at repræsentere en af de største pensionsselskaber i tæt konkurrence med det fusionerede Danica-SEB, også interesserer sig for både de bløde værdier i velfærdsstaten og samtidig er frontløber, når det gælder det stadig vigtigere fokus på investeringssiden.

Også PensionDanmarks direktør, Torben Möger Pedersen, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger også talte for en opsplitning af F&P til mødet i september, kunne være et bud på en ny bestyrelsesformand. Men det er dog ikke sikkert, at Möger Pedersen kan samle helt så stor opbakning som formand. I forvejen er han nemlig ekstremt wellconnected til det politiske miljø, og det var næppe tilfældigt, at han stod frem med statsminister Mette Frederiksen (S) med det glade budskab, at den danske pensionssektor frem mod 2030 vil investere svimlende 350 mia. kr. i den grønne omstilling.

Den slags snu manøvrer gør nemlig også PensionDanmark-direktøren lettere berygtet for at køre sin egen agenda frem for fællesskabet i Forsikring & Pension, og det er ikke sikkert, at det falder i alles smag.

Uanset hvad, kommer Forsikring & Pension næppe uden om en mere ungdommelig og moderne linje.

 

LÆS OGSÅ

Se F&P’s nye strategi her

Magtfuld organisation trues af opsplitning. Opdateret

Pensionsbranchen vil fjerne mæglernes lukrative bijob

Mæglerkonflikt bryder ud i lys lue

Pensionsbranchen beder myndighederne om indgreb mod udskældte forsikringer

Pensionsbosser i slagsmål om principiel problemstilling

PFA-direktør revser konkurrenterne  

Ny spiller lurer på pensionsbranchens udskældte forretningsområde

PFA kvitter højaktuelt udbud: Opgør i pensionsbranchen

Klapjagt: Pensionsselskaber risikerer nye store tab på forsikringer

Pensionsselskab skærer ned på udbudsrunder med mæglere efter kæmpetab

Titusindvis af pensioner skal tvangsflyttes

Kritisk rapport udløser oprør i mæglerbranchen

Vi afslører ny rapport kommercielle pensionsselskaber får hård medfart – Arbejdsmarkedspensioner slipper billigere

Se anbefalingerne om øget konkurrence indenfor arbejdsmarkedspensioner

Den store oprydning i pensionsbranchen udebliver

Se anbefalingerne der skal øge konkurrencen om firmapensioner