;
Top toy web½

Inside story

Er glansen gået af EQT?

Nordens suverænt største kapitalfond, EQT, er kommet i uvant modvind i Danmark, hvor konkursen i Top-Toy og Flying Tigers nedtur giver pletter på renommeet. Men går det virkelig så dårligt i Danmark for den ellers så succesrige kapitalfond, og hvordan ser fondens samlede afkast egentlig ud?

Storfonden EQT’s stjerne på det danske marked er falmet voldsomt på det seneste. Ud over at være den dominerende aktør herhjemme fik fonden med salget af industrivirksomheden Færch Plast tilbage i begyndelsen af 2017 også sendt et klart signal til de kritikere, der mente, at EQT havde forkøbt sig.

Den vestjyske virksomhed blev solgt til den amerikanske gigant Advent for et beløb, der sikrede, at EQT-fondens investorer fik femdoblet deres oprindelige investering efter en relativt kort ejerperiode.

Siden har det været småt med frasalg fra EQT’s side på det danske marked.

Man forsøgte ellers med både Huscompagniet og Flying Tiger sidste sommer. Hvor førstnævnte var et spørgsmål om, at den svenske fond ville have en højere pris, end køberfeltet var villig til at betale, måtte salget af Flying Tiger droppes, da selskabet midt under den hektiske salgsproces pludselig ikke kunne leve op til egne salgsbudgetter.

Det gav ellers god mening at sælge netop de to selskaber for at tage en smule risiko ud af fondens danske portefølje, men sådan skulle det ikke være.

Normalt er tredje gang lykkens gang, men også flyselskabet Nordic Aviation Capital, som EQT forsøgte at afhænde sine aktier i sidste år, endte med at blive noget af en kikset landing, hvor man kun fik solgt en lille del af sine aktier.

Siden gik det helt galt, da Nordens største fond i løbet af december måned måtte opgive at drive legetøjskæden Top-Toy, som blev sendt i skifteretten, lidt over 2 år efter at fonden havde overtaget nøglerne. Legetøjskæden, der indtil EQT’s køb havde været ejet af familien Gjørup, var blevet kørt agterud af en giftig kombination af stigende nethandel og prispres fra supermarkederne.

Siden har det set udefra været småt med lyspunkter fra EQT, der sidste år rejste sin nye, rekordstore fond.

Ro i investorbasen

I hvert fald hvis man udelukkende ser på det danske marked. Her har historier om skuffende resultater i både detailkæden Flying Tiger samt industrivirksomheden Fertin Pharma stjålet dagsordenen den seneste tid.

EQT fremstår således langtfra lige så usårlig som tidligere, men blandt fondens investorer er der noget mere ro, end man kunne få indtrykket af via mediestrømmen.

Flere af fondens tunge investorer peger over for InsideBusiness på, at Top-Toy ganske vist var en trist sag for alle involvererede parter, men de hæfter sig samtidig ved, at investeringen blot fylder omkring 2 procent af den samlede portefølje i EQT’s syvende fond fra 2015.

”Selvfølgelig er konkursen en kedelig sag, for det er første gang, EQT direkte taber en investering på den måde i en af sine primære fonde. Det overordnede afkast i EQT VII ser dog fortsat fornuftigt ud, og man er nødt til at se EQT som en global spiller, for Danmark er i dag kun en meget lille del af deres samlede forretning,” forklarer en investor til InsideBusiness.

Netop et fornuftigt afkast og ikke mindst en sikker hånd er det, de fleste investorer peger på, når snakken falder på EQT. Selv om fondens afkast igennem de senere år har været pæne, men ikke markant bedre end mange andre af de store kapitalfonde på globalt plan, fremhæver flere investorer, at man med en investering i EQT får en yderst professionel samarbejdspartner, der kun sjældent begår åbenlyse fejl.

Småt med frasalg

Trods konkursen i Top-Toy samt den seneste tids udfordringer i Flying Tiger er EQT’s danske portefølje da heller ikke nogen katastrofe. Faktisk klarer selv Flying Tiger sig i dag betydelig bedre, end da man investerede i selskabet målt på indtjeningen før renter og afskrivninger.

Alligevel hersker der en vis bekymring omkring selskabet både på grund af de utallige direktørskifter samt det faktum, at fysiske butikker generelt er et fyord både for fonde, investorer og banker.

Derfor er det på nuværende tidspunkt svært at se, hvordan EQT vil skabe et fornuftigt afkast på investeringen i butikskæden, da antallet af interesserede købere må antages at være begrænset, selv hvis det lykkes fonden at få styr på salget af det eksisterende butiksnetværk.

En børsnotering kunne være en oplagt exitmulighed, hvis den nye ledelse i kæden formår at få styr på forretningen, og der samtidig kommer nogle mere gunstige vilkår for noteringer på det danske børsmarked.

Et andet EQT-selskab, der har været forsøgt afhændet, er typehusfirmaet Huscompagniet, der sidste sommer hyrede Danske Bank og den internationale rådgiver Rothschild til at finde en køber. Tanken bag den strategi var, at Huscompagniet skulle sælges baseret på det store potentiale på det tyske marked, der endnu var uprøvet territorium for det danske selskab.

Og det lykkedes da også at få lokket en interesseret køber ud af busken, men i sidste ende ville den industrielle køber ikke matche den pris, EQT havde sat næsen op efter, blandt andet fordi man var usikker på potentialet i Tyskland, samt hvorvidt Huscompagniet var tilstrækkelig robust til at modstå en økonomisk nedtur. Det ændrer imidlertid ikke ved, at selskabet fortsat udvikler sig fint under EQT’s ejerskab – både omsætning og indtjening er vokset pænt, efter at den svenske storfond overtog koncernen fra sine norske kolleger i FSN Capital i 2015.

Også den mindre forsikringsaktør Tia Technology er efter en brat nedtur og en opslidende voldgiftssag landet på fødderne igen og kunne meget vel ligne et selskab, EQT kunne finde på at skille sig af med inden for den nærmeste fremtid.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har der været henvendelser fra strategiske købere, men fonden har indtil videre valgt at holde fast i Tia, da man ikke mente, at de interesserede bejlere var klar til at betale den pris, man selv mente virksomheden var værd.

Stadig et stærkt brand

At EQT trods den seneste tids modvind fortsat er en stærkt brand blandt investorer og erhvervsfolk, har der senest været flere indikationer på. For det første lukkede kapitalfonden for ganske nylig en ny fond med fokus på infrastruktur med et samlet tilsagn på næsten 70 mia. kr. Hertil kommer, at EQT også herhjemme fortsat er i stand til at tiltrække yderst kompetente erhvervsfolk, der gerne vil arbejde tæt sammen med fonde og også investere side om side med den.

Det gælder blandt andre erhvervsfolk som Vagn Sørensen og Jens Due Olsen, og senest er også tidligere Coloplast-chef Lars Rasmussen trådt ind som formand i EQT’s spanske opkøb, Igenomix, der er specialist i fertilitetsbehandlinger og screeninger af æg med henblik på at undgå arvelige sygdomme og lignende.

”For mig er EQT en spændende samarbejdspartner, og posten som formand i Igenomix er en mulighed for ikke blot at præge selskabet, men også investere i et felt, jeg mener at have en vis viden indenfor,” forklarer Lars Rasmussen og peger på, at han ikke er blevet skræmt af hverken konkursen i Top-Toy eller den seneste tids underskud i Flying Tiger og Fertin Pharma.

”I forbindelse med at jeg skulle arbejde tættere sammen med EQT, fik jeg en mere detaljeret gennemgang af fondens portefølje. Det er min opfattelse, at den overordnet set er i god gænge, selv om der selvfølgelig har været nogle udfordringer med to investeringer i detail i Danmark. Her skal man huske, at det er et svært område, hvor mange andre aktører har udfordringer,” siger den tidligere Coloplast-chef.

Et svært marked

AT EQT på det seneste har oplevet flere udfordringer på det danske marked, vidner om, at det danske marked ikke altid er let at operere på for de større kapitalfonde.

Også de svenske kolleger i Altor har deres at slås med for tiden med en række problematiske investeringer, ligesom EQT’s tidligere ærkerival Nordic Capital har kæmpet med flere svære opkøb de senere år.

Flere peger da også på, at en af udfordringerne for EQT i Danmark er, at man efterhånden har fået en størrelse, hvor der er kommet betydelig længere mellem de aktiver, der passer til fonden. Og når netop de selskaber kommer til salg, er der ofte hård konkurrence om dem fra store udenlandske aktører som Advent, CVC, Bain og andre i samme liga.

Det medfører hård konkurrence og stigende priser, der i værste fald kan gøre det vanskeligt for de store fonde at hente et godt afkast hjem, når man endelig sikrer sig et af de ombejlede selskaber.

Helt anderledes ser det ud de steder globalt, hvor EQT opererer. Senest har fonden i tæt samarbejde med Abu Dhabis oliefond ADIA budt næsten 70 mia. kr. for giganten Nestlés hudplejedivision.

 

LÆS OGSÅ

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde 

Axcels guldæg splitter køberfeltet

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked