;
ISS jeg web

Redaktørens analyse

Er han landets mest udsatte topchef? 

Jeff Gravenhorst var for få år siden en mand med en stor stjerne blandt de danske investorer. I dag har skuffende resultater eroderet tilliden til den erfarne ISS-chef, der ser ud til at have mistet følingen med sin forretning. 

Da betalingskoncernen Nets’ to amerikanske ejere i sensommeren 2017 skulle forklare omverdenen, at det var en god idé at takke ja til et overtagelsestilbud fra kapitalfonden Hellmann & Friedman, var man udmærket klar over, at man ville blive mødt med en del kritiske spørgsmål. 

Noteringen af Nets var endnu et eksempel på en tvivlsom børsnotering, hvor et selskab med kapitalfonde i førersædet var blevet børsnoteret og kort tid efter havde vist sig at skuffe ganske gevaldigt.  

Mange investorer tabte penge på noteringen, og da den amerikanske fond troppede op med et overtagelsestilbud, hvor man ville betale 165 kroner per aktie, var det en relativt beskeden præmie til de hårdtprøvede aktionærer. 

Derfor var det held i uheld, at Nets’ norske formand, Inge Hansen, havde slået benet og ikke var i stand til at præsentere en noget kritisk dansk presse for tilbuddet, som Nets’ største aktionærer havde tænkt sig at sige ja til. 

For som stand-in for nordmanden, der ikke just var kendt for sit lune væsen og de store kommunikative evner, sendte man i stedet ISS-topchef Jeff Gravenhorst, der var næstformand i bestyrelsen. 

Det viste sig at være en mere end fuldgod erstatning, og den erfarne erhvervsmand klarede sig da også stilsikkert igennem krydsforhør på øverste etage af advokathuset Gorrissen Federspiels hovedkontor på Axeltorv lige over for Tivoli. 

Her fik Jeff Gravenhorst nogenlunde lagt låg på den værste kritik, og det var tydeligt, at han var hjemmevant i disciplinen at tale med både kritiske journalister og tøvende investorer. 

Som det ser ud i dag, er det nok tvivlsomt, at en kapitalfond igen ville hente Gravenhorst ind til at sælge det glade budskab til investorerne på børsen. 

Blev grillet af analytikere 

Gennem de senere måneder er der opstået en efterhånden afgrundsdyb kløft mellem ISS-direktør og de måbende investorer, der nu kan konstatere, at servicekoncernen efter et horribelt år koster stort set det samme på aktiemarkedet, som da EQT og Goldman Sachs i 2014 langt om længe fik held til at slippe af med den danske virksomhed via en børsnotering. 

Den dårlige stemning var allerede tiltagende, i takt med at ISS var kommet under stigende pres i løbet af efteråret, mens resultaterne haltede og en række hedgefonde begyndt at spekulere i, at den danske virksomhed stod over for en større nedtur. 

På telekonferencen i forbindelse med selskabets halvårsregnskab var det soleklart, at aktiemarkedet for alvor fik nervøse trækninger, da en række primært amerikanske analytikere begyndte at udfritte Jeff Gravenhorst og finansdirektør Pierre-François Riolacci om en række forhold i regnskabet. ISS-aktien begyndte pludseligt at falde yderligere, i takt med at de to direktører virkede noget tøvende, og de udenlandske analytikere lugtede blod. 

Blandt flere af de større danske investorer lod man fortsat tvivlen komme Jeff Gravenhorst til gode, da det ikke ville være første gang, at hedgefondene havde råbt ulven kommer, uden at der var noget om snakken. 

Da ISS i sidste uge lancerede sine stærkt skuffende kvartalstal en dag før tid, blev tvivlen imidlertid erstattet af rendyrket panik. 

En markant nedjustering sendte ISS-aktien ned med over 20 procent, og flere af de største danske investorer flokkedes ved udgangen. ATP havde allerede solgt kraftigt ud forinden, og flere andre fulgte nu trop. 

Det gjorde på ingen måde stemningen bedre, at flere investorer sad med en klar fornemmelse af, at ISS i løbet af foråret havde travlt med at sælge dem historien om, at man var i rigtig god gænge, og at indsatsen med at sælge overflødige forretningsområder fra gik helt efter planen. 

At Jeff Gravenhorst havde tiltagende svært ved at forklare sig over for investorerne, gjorde ikke sagen bedre. Servicegiganten og dens topchef havde altid været kendt for en noget fluffy kommunikation med aktiemarkedet, hvor der indimellem var for lidt fakta og for mange bevingede ord. Men det var blevet accepteret, da ISS og direktøren havde leveret varen og havde været en sikker havn for sine ejere med gode, faste udbytter og stabile afkast. 

Den overbærenhed var med et fingerknips forsvundet, og investorerne skreg nu  svar og indsigt, som ISS-toppen i investorernes øjne ikke magtede at give dem. 

Har mistet trit med forretningen  

Da Jeff Gravenhorst for nylig stod ansigt til ansigt med sine frustrerede investorer både på enkelthånd samt ved et større møde hos investeringsbanken Carnegie, var det tydeligt, at investorerne var særdeles bekymrede over udviklingen i virksomheden. En formildende omstændighed var dog, at Jeff Gravenhorst virkede ret skråsikker på, at ISS fortsat ville betale udbytte til sine aktionærer næste forår. Hvis det også var blevet sløjfet, havde der for alvor været lynchstemning. 

Til gengæld havde ISS-chefen på ingen måde held med det vigtigste, nemlig at overbevise aktionærerne om, at han fortsat havde føling med sin forretning. Investorerne blev således ikke beroliget i forhold til flere helt centrale punkter, herunder at ISS har styr på sin store plan om at slanke selskabet, ligesom investorerne fortsat sidder med en klar fornemmelse af, at koncernen ligesom mange andre i branchen ikke magter at indgå ordentlige kontrakter og efterfølgende skabe tilfredsstillende resultater på baggrund heraf. 

For mange investorer er det store spørgsmål, om Jeff Gravenhorst overhovedet er den rette topchef for ISS længere. For kan manden, der byggede en kompleks og vidt forgrenet organisation op også skære den til i tilstrækkelig grad efterfølgende? 

Når Jeff Gravenhorst trods de pauvre resultater fortsat sidder nogenlunde sikkert i stolen, kan det primært relateres til to forhold. For det første er ISS’ største aktionær, Kirkbi, en af landets mest passive investorer, der er berygtet for at blande sig ualmindelig lidt, selv når pengetankens investeringer begynder at gå galt. For det andet kan det være svært at finde et egnet alternativ til Gravenhorst, der næste forår kan fejre 10-års jubilæum. 

Talrige andre servicegiganter på børsen har mere end svært ved at levere resultater, så der er ikke en bred vifte af egnede kandidater. Det ændrer imidlertid ikke på, at Jeff Gravenhorst ligner en færdig mand. 

 

Investorer skrotter dyre fonde 

Kapitalfond øger indsatsen i huskæmpe 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet