;

Redaktørens analyse

Er han landets mest udsatte topchef?

B&O-direktør Henrik Clausen ligner en mand, der har mistet grebet om sin egen forretning og samtidig har brændt broerne til selskabets investorer, som sidder tilbage i granatchok efter to voldsomme nedjusteringer på få måneder. (Rettet 11.4 16.34 da det tidligere fremgik, at B&O ikke havde holdt investorkald på dagen for nedjusteringen. Det var en fejl).

Det var bare et bump på vejen. Sådan lød meldingen fra B&O-direktør Henrik Clausen i kølvandet på selskabets ganske drastiske nedjustering i december måned.

Blot få måneder senere viste det sig dog, at der ikke blot var tale om et bump, men nærmere et dybt hul. Her måtte Struer-virksomheden med Henrik Clausen i spidsen igen nedjustere forventningerne, og aktien var i frit fald. Mere end 20 procent af sin markedsværdi tabte audiokoncernen på blot én dag, og tilbage sad en investorkreds i chok.

Flere havde taget forklaringen om det lille bump for gode varer, og frustrationerne var derfor udtalte, da koncernen samtidig var yderst sparsom med kommentarerne til, hvad årsagen til de nye problemer var.

Her havde investorkredsen den klare opfattelse, at B&O og Henrik Clausen ville uddybe koncernens nyfundne skavanker, men flere blev skuffet, da investorerne ifølge dem først fik den fulde forklaring, da virksomhedens kvartalsregnskab lå klar godt en uge senere.

Her lyder en uge måske ikke af meget, men når en stor professionel investor kan se en aktie falde til jorden som en sten efter en overraskende nedjustering, så vil man have en forklaring med det samme.

Men da B&O endelig gav investorerne mulighed for at få et indblik i selskabets maskinrum, blev der i højere grad tale om en hurtig overflyvning frem for en detaljeret gennemgang.

Efter 30 minutter var den længe ventede telekonference slut, og de undrende investorer sad tilbage som ét stort spørgsmålstegn og med en klar fornemmelse af, at de slet ikke fik den forklaring, de mente at have krav på.

Minder om Pandora

At de store B&O-investorer ikke mener, at Henrik Clausen svarer ordentligt på deres kritiske spørgsmål, er ikke nyt. Direktøren var på besøg hos en af landets store investeringsbanker umiddelbart efter den forrige nedjustering for at forklare sig over for en række af de tunge aktionærer. Også her sad de fremmødte med en følelse af, at der blev talt meget, uden at der nogensinde blev svaret.

Efter sådan en seance er det fast kutyme, at bankens folk ringer de enkelte investorer op og beder dem give feedback på mødet med topchefen. I Henrik Clausens tilfælde resulterede det i en skarp kritik, der ikke var set, siden selvsamme investorer blev bedt om at vurdere den nu fyrede Pandora-direktør Anders Colding Friis.

Den nu forhenværende smykkeboss nåede i sin tid hos Pandora at gøre sig stærkt upopulær blandt stort set samtlige investorer på grund af netop manglende og dårlig kommunikation med aktiemarkedet. Nu er B&O og Henrik Clausen på vej ned ad samme blinde vej.

Kinesisk bejler med tomme lommer

Det er præcis 3 år siden, at B&O’s kinesiske samarbejdspartner, Sparkle Roll, pludselig dukkede op som en potentiel ejer af den danske virksomhed.

Selv om Struer-selskabet havde været på slingrekurs stort set siden 2007, var det blandt mange investorer dengang den opfattelse, at man med B&O Play og talrige frasalg gennem årene stod med en robust virksomhed med et stort potentiale.

Dengang kostede en aktie i den jyske traditionsvirksomhed omkring 70 kroner, men B&O-investorerne med ATP i spidsen var af den klare opfattelse, at prisen skulle op over 100, før det var tilstrækkelig interessant.

I går lukkede B&O-aktien i kurs 56. Hvad der præcis gik galt i forhandlingerne med kineserne for 3 år siden, har ikke været belyst, men flere kilder med indgående kendskab til de tilspidsede forhandlinger fortæller samstemmende, at Sparke Roll og dens ejer, rigmanden Qi Jianhong, i virkeligheden slet ikke havde de nødvendige midler, da det kom til stykket.

ATP i klemme

At man i ATP dengang ikke udnyttede situationen til enten at sælge til en lavere kurs eller få sine rådgivere til at støve et par andre potentielle købere op, må i dag ærgre aktiechef Claus Wiinblad. Det er efterhånden ved at være svært at holde tal på alle de gange, Wiinblad med en træt grimasse har tonet frem på tv efter atter en B&O-nedtur og brugt ordet ‘skuffet’.

I dag er der ingen, der vil købe B&O. En lille presset tv- og audioproducent med fysiske butikker er gift for de kapitalfonde, der måske tidligere kunne lokkes til at kaste et seriøst blik på den danske virksomhed. ”Min investeringskomité ville tro, jeg var blevet sindssyg,” lyder det fra en ledende figur i en af de helt store fonde, da InsideBusiness tog temperaturen på interessen for B&O. Den var ikke stor.

Krisen i B&O giver dog ikke kun Henrik Clausen ridser i lakken. Gennem årene har talrige kompetente kræfter valfartet til bestyrelsesmøder i Struer, men alle er de forsvundet i stilhed efter kort tids virke.

Det gælder imidlertid ikke formand Ole Andersen, der i år kan fejre 10-års jubilæum i bestyrelsen, hvoraf de 9 har været som formand. For den tidligere EQT-chef er B&O hans eneste og formentlig sidste bestyrelsespost efter en opslidende tørn i Dansk Bank, der ikke ligefrem endte lykkeligt.

Spørgsmålet er, hvor længe Ole Andersen og hans hårdtprøvede renommé kan holde til at have en direktør, der synes at grave kløften mellem ham og B&O’s ejere dybere dag for dag.