;
Simon kollerup 2

Bank/Realkredit

Erhvervsminister bakker op om Nets og dankort i forhandlinger om Apple Pay

Nets forhandler med bankerne og med Apple Pay om at få dankortet ind på Apple Pays platform, der truer med at udradere det danske betalingskort, erfarer InsideBusiness. Der er ikke tvivl om, hvilken side erhvervsminister Simon Kollerup står på.

Bankerne skal regne med en magtfuld politisk modstander, hvis de nøler for meget med at få dankortet ind på Apple Pays platform. Forhandlingerne for at då dankortet ind på platformen er nemlig i fuld gang, erfarer InsideBusiness. Det er også erhvervsminister Simon Kollerups opfattelse.

Meldingen har i flere omgange været, at det er bankerne, der skal presse på over for Apple Pay, før dankortet har en chance. Men bankerne, herunder, især Jyske Bank, har været kritiske over for det Nets-ejede danske betalingskort i takt med den hastige fremgang, som Apple Pay oplever på det danske marked på bekostning af dankortet.

Erhvervsminister Simon Kollerup er dog tilhænger af dankortet som betalingsmiddel:

“Jeg mener, som jeg også tidligere har sagt, at det er i både forbrugernes og detailhandlens interesse, at danskerne har adgang til billige og gode betalingsløsninger. Dankortet har historisk set vist sig at være en billig og sikker betalingsløsning.”

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness stormer Apple Pay frem på det danske marked, men den populære betalingsplatform har ikke dankortet med som betalingsmiddel. Derfor er det Visa og Mastercard, der løber med transaktionerne, og det er umiddelbart dyrere for detailhandlen i de fleste tilfælde – hvert fald ved handel i de større detailkæder.

Derfor presser Dansk Erhverv og Dansk Detail på for at få dankortet ind på Apple Pays platform. Og der er allerede forhandlinger i gang, konstaterer Simon Kollerup:

“Jeg kan forstå på Nets’ udmeldinger, at de allerede er i dialog med Apple Pay med henblik på at få dankortet ind på Apple Pays betalingsplatform,” lyder det fra Simon Kollerup. Han mener dog, at spørgsmålet om Apple Pay og dankortet hører hjemme på EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestagers bord:

”Derudover er jeg bekendt med, at EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen for nylig har stillet en række spørgsmål til Apple Pay for at komme til bunds i denne sag. Det, mener jeg, er positivt, da spørgsmål relateret til reguleringen af Apple Pays forretningsmodel og de vilkår, de tilbyder samarbejdspartnere, hører bedst hjemme i EU-regi, da Apple Pay er en global spiller på betalingsmarkedet.”

Også MobilePay  har et problem

Også den danske betalingsplatform MobilePay har udfordringer med Apple, da MobilePay som før beskrevet ikke kan få adgang til deres NFC-chip og derfor ikke kan udføre betalinger nær så hurtigt og effektivt via iPhones som Apple Pay. Derfor er der en reel risiko for, at Apple Pay udkonkurrerer andre og måske billigere betalingsplatforme som MobilePay.

Også disse forhold ser Simon Kollerup gerne undersøgt af EU-Kommissionen:

“Jeg mener som sagt, at det grundlæggende er et anliggende af fælleseuropæisk karakter. Derfor synes jeg som nævnt også, at det er positivt, at kommissionen nu forholder sig til sagen, herunder til de konkrete problemstillinger, du spørger til.”

Også Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, holder nøje øje med udviklingen:

”Der er ingen tvivl om, at dankortet er under pres, og at vi vil se nye platforme storme frem. MobilePay fik jo meget hurtigt fat, og det ser ud, som om Apple Pay også rykker hurtigt. Det gør de jo, fordi de nye løsninger rammer forbrugernes behov. Og det skal man aldrig undervurdere – eller tro, at man kan regulere sig ud af.”

Også hun stiller sig entydigt på dankortets side:

”Det, man kan frygte, er, at de nye betalingsplatforme hæver priserne og gør afstanden til dankortet større og større. Det vil ikke være til gavn for Danmark, hvor vi jo netop har kæmpet for at bevare dankortet og således ikke har så høje transaktionsomkostninger som mange andre lande,” lyder det fra Mona Juul.

Hos Nets ønsker direktør Jeppe Juul-Andersen med ansvar for Dankort ikke at kommentere de igangværende forhandlinger

”Vi kan ikke udtale os om konkrete dialoger med partnere.”

Det store spørgsmål, som blandt andre Spar Nord har rejst, er, hvor meget det kommer til at koste at udvikle dankortet til at kunne passe ind på Apple Pay, og hvem der skal betale den regning. InsideBusiness erfarer, at Nets gerne selv vil være med til at finansiere det gilde:

”Dankort-infrastrukturen er klar til også at understøtte bl.a. Apple Pay. Det er op til bankerne, hvilke betalingskort de vil gøre tilgængelige i deres wallets. Og det har vi en dialog med dem om,” siger Jeppe Juul-Andersen.

LÆS MERE

Sidste chance for redning: Dankort og MobilePay skal fusionere

Ekspert: Dankortet er allerede dødt

Vestager gør klar til indgreb mod Apple Pay

Nets slået på hjemmebane som leverandør af fremtidens betalingsplatform

Er Nets’ nye offensiv mere end varm luft?

Nyt våben skal redde dankortet

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet

Nervepirrende opgør om dankortets fremtid nærmer sig

Vi går helt tæt på kapitalfonden, der vil købe Nets

Nets-boss vil købe TV 2

Industrielle købere cirkler om Nets

Comeback til fyret AP-direktør: Rådgiver for forgyldt Nets-direktør

Regeringen gør klar til at skyde TV 2-salg i gang