;
Fejl

Kultur

Et opgør med nulfejlstyranniet og den usunde præstationskultur

Vi kender alle ubehaget ved at fejle og føle, at vi har gjort noget ’forkert’. Med bogen 'Fejl!' forsøger Rebekka Bøgelund at starte et oprør mod nulfejlstyranniet og den dertilhørende usunde præstationskultur for at sikre, at fejl bliver set som udviklende og ikke hæmmende.

Rebekka Bøgelund er selvstændig organisations- og ledelseskonsulent og rådgiver virksomheder i at skabe en kultur ud fra anerkendelse og tillid. Med bogen ’Fejl!’ har forfatteren skrevet en bog, der skal give input til, hvordan man gør oprør mod nulfejlstyranniet og den dertilhørende usunde præstationskultur. Det er dermed en forfatter, der arbejder med det i dagligdagen, og man har store forventninger, inden man går i gang med at læse bogen.

Boganmeldelse

Titel: Fejl! Et opgør med nulfejlstyranniet og den usunde præstationskultur
Forfatter: Rebekka Bøgelund
Forlag: Muusmann Forlag
IBSN: 9788793951020
Antal sider: 232
Pris: 299,95 kr.
Score: 4 af 6

Et samfund bygget op omkring minimering af fejl

I et samfund som det danske, som på mange områder er bygget til at undgå fejl i alt lige fra skolesystemet, hvor karakterer gives ud fra antal af fejl, til sygehusvæsenet, hvor en fejl er lig med mere bureaukrati, er bogen et frisk pust, der rusker lidt op i tankegangen om en nulfejlskultur.

Bogen er skrevet som interviewbog, hvor en række kendte danske erhvervsledere og førende forskere giver deres indspark til debatten om nulfejlskultur. Det giver en række perspektiver og indblik i, hvordan forskellige organisationer arbejder med at promovere et opgør med nulfejlskulturen. Det fungerer samtidig som en god motivation, og man fornemmer virkelig, at nulfejlstyranniet kan være skadeligt for virksomheder og offentlige institutioner.

Undervejs i bogen kommer vi blandt andet forbi ’autentisk lederskab’ med input fra Niels Duedahl og Ulrike Haagerup til ’fra kontrol til autonomi’ med input fra komiker Brian Lykke og lektor Ib Ravn. Der mangler dermed ikke prominente navne, der vil give deres syn på nulfejlskultur.

Bogen taler meget godt ind i en samfundstendens, hvor vi hele tiden har travlt med at vise vores sejre, mens nederlagene ligger ufortalte hen. Derfor er det også befriende at høre, at en række personer og virksomheder arbejder med at reducere en nulfejlskultur i det daglige.

Hvorfor implementerer virksomhederne så ikke en nulfejlskultur?

Undervejs i bogen får man rigtig mange indtryk og perspektiver, og man kan komme til at reflektere over, hvorfor flere virksomheder ikke implementerer en nulfejlskultur. Det kan man som læser godt mangle, da man kan føle, at det lyder lettere, end det er.

En anden ’bølge’, der er meget fremme, er adfærdspsykologi. Dette kunne man godt have gjort brug af her, da man sidder tilbage og mangler svar på, hvordan man konkret arbejder med at ændre adfærden ude i virksomhederne for at gøre op med nulfejlstyranniet. Det er klart bogens svageste side, at der mangler en praktisk oversættelse af, hvordan man kan arbejde med det konkret i sin dagligdag.

Bogen slår sig på at være en interviewbog, så den lover ikke mere, end den kan holde, men man sidder som læser nysgerrig og lidt uforløst tilbage i håbet om, at man fik nogle værktøjer, man kunne teste af og arbejde med i det daglige. Derfor giver jeg bogen 4 af 6 stjerner for dens gode opråb og fokus på et meget vigtigt emne.

Af Daniel Omann Gru, Danske Commodities

LÆS OGSÅ

Nye digitale medier straffes, mens etablerede får i pose og sæk

DF og Socialdemokraterne undsiger plan om at fjerne mediestøtten til en række medier. Opd.

Gyser fortsætter for mediehuse. Flere risikerer helt at miste mediestøtten

Erhvervsmedier ændrer forretningen. Kom tæt på Børsen, Finans og Berlingske

Skæbneår i mediebranchen: Se vinderne og de mest pressede spillere

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen

Berlingskes topchef til Flying Tiger. Mediehus truet af ledelseskaos

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæmpe

Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats

Besynderligt køb af Børsen – Mediegigant i skjult opgør med ærkerivalen Berlingske 

Regeringen klar til at skyde TV2-salg igang