Oprør for fremtiden

Kultur

Et politisk manifest midt i en techtid

Nogle få internetvirksomheder tjener gigantiske summer og betaler ikke den skat, de bør. Data om privatpersoner sælges videre uden samtykke og bruges til at påvirke vælgere med målrettede kampagner. Den økonomiske ulighed stiger. Vi anmelder en bog, som to aktive SF’ere har skrevet

Lisbeth Bech Poulsen og Peter Westermann, begge aktive politikere i SF, har sammen skrevet bogen med den trefoldige titel ’Oprør for fremtiden: Manifest for frihed og fællesskab – midt i en techtid’.

Titlen refererer til adskillige ting: Forfatterne er FOR fremtiden. Bogen er et manifest. Og sidst refererer ’midt i en techtid’ til Knud Sønderbys ’Midt i en jazztid’, der beskriver en generations håb, drømme og længsler. Det samme er ambitionen for forfatternes bog: at inspirere til en samfundsrevolution.

Velskrevet arbejderhistorie

Bogen er opdelt i tre dele.

Den første analyserer den teknologiske udvikling og samfundsorganisering, og opsummerer en lang række aktuelle politiske problemer: Nogle få internetvirksomheder tjener gigantiske summer og betaler ikke den skat, de bør. Data om privatpersoner sælges videre uden samtykke og bruges til at påvirke vælgere med målrettede kampagner. Den økonomiske ulighed stiger, og det samme gør frustrationen i samfundet med bl.a. Trump og Brexit til følge.

Boganmeldelse

Oprør for fremtiden. Manifest for frihed og fællesskab – midt i en techtid
Af: Lisbeth Bech Poulsen og Peter Westermann
Forlag: Gyldendal Business
Sprog: Dansk
Sideantal: 228
Pris: 300 kroner
ISBN: 9788702260779
4 af 6 stjerner

Anden del af bogen ser på, hvordan samfundet er formet af svar på de tidligere industrielle revolutioner – fra folkeoplysning over andelstanken til fagbevægelsen.

Tredje del opstiller ti konkrete politiske temaer for et fremtidigt samfund, der retter sig mod de udfordringer, teknologien medfører.

Det er tydeligt at mærke, hvor forfatterne er på hjemmebane: Når de beskriver arbejderkampens historie og etableringen af andelsbevægelsen, er bogen interessant og velskrevet. Men når de begiver sig ud på tyndere is og analyserer teknologiske og digitale udviklinger som blandt andet blockchain, big data mv., bliver det mekanisk, overfladisk og uinteressant.

SF-politikken skinner tydeligt igennem

Bogen er krydret med citater, der understøtter bogens budskaber. Men flere af disse synes at være taget ud af kontekst og presset ind i en ny. Eksempelvis bruges Moores lov som bevisførelse for teknologiens eksponentielle udvikling (om end den helt specifikt kun siger noget om transistorer i et integreret kredsløb).

Forfatterne præsenterer en lang række pointer og fakta, der alt sammen underbygger den pointe, bogen er indledt med. Hurtigt får man tanken, at forfatterne har været særdeles selektive til at vælge, hvad der skal medtages – og at man som læser er fanget i ét synspunkt – det er der ikke meget debat i. Det bliver hurtigt klart, at det er en SF-bog snarere end en oplysningsbog til den brede befolkning.

Bogen rummer flere sympatiske og fællesskabsorienterede politiske ideer. Men den lover mere, end den kan holde. For det er ikke klart, hvilke problemer ideerne skal løse – endsige hvordan de skal løses. For eksempel foreslås ”udlægning af 20 procent af Danmark til natur” – men det kan næppe i sig selv være løsningen på afvikling af arbejdspladser som følge af teknologisk udvikling.

Alt i alt en velskrevet bog, der dog er lidt for ensformig og slår sig op som værende techkyndig uden at være det.

Af Sofie Breum, managementkonsulent, H&B – Hildebrandt & Brandi

LÆS OGSÅ

Guide til kvinder i kunsten

Boganmeldelse: Kampen om fremtidens kunstige intelligens

Sådan kan ledelse løfte danske lokalområder

Økonomer kan også tage fejl

En let introduktion til digitale valutaer

Hvordan glemte vi at leve et meningsfuldt liv?

‘Fuck it, ship it’ er mere end et one-night stand