;
_82I8045

Ugens Insider

EY sætter rivaler til vægs med tocifret vækst

Efter problemer med at få vækstmotoren i gang efter fusionen med det gamle KPMG trak EY sig ud som den helt den store vinder blandt Big Four sidste år. Topchef tør allerede nu vove den påstand, at væksten fortsætter, selv om branchen er kastet ud i en vild kamp om talenterne.

Den nye direktørduo i rådgiverkoncernen EY har aldrig lagt skjul på, at deres ambitioner rækker til mere end den nuværende tredjeplads. Sigtekornet er derfor i første omgang rettet mod rivalen PwC, der er landets næststørste rådgiverhus.

Og efter et år i spidsen for EY kan Jan M. Huusmann og Jan C. Olsen nu fremvise reel fremgang for EY, der ellers har kæmpet med at få vækstmotoren i gang efter den store fusion mellem EY og det gamle KPMG i 2013.

Med en imponerende vækst på 11 pct. i seneste regnskabsår er EY’s omsætning vokset til rekordhøje 2,3 mia. kr. Væksten er tilmed den højeste af alle i Big Four – og lige så stor som rivalerne PwC og Deloitte tilsammen.

Omvendt må EY og de to nye topchefer konstatere, at afstanden til PwC ikke er blevet mindre. PwC voksede godt nok kun 6,5 pct., men det var alligevel nok til bevare forspringet på 1 mia. kr. ned til EY.

Tilbage står dog, at EY trækker sig ud som den helt store vinder i Big Four efter et år, hvor krisesnakken oven på pandemien er forstummet og væksten er tilbage – med fornyet styrke.

”Der er ingen tvivl om, at vi er tilsmilet af gode markedsvilkår, men vi er selvfølgelig stolte af, at det er lykkedes os at vokse forholdsvis mere end vores kollegaer i markedet. Det kan vi først og fremmest tilskrive vores medarbejderes hårde arbejde,” siger Jan M. Huusmann, administrerende direktør og country managing partner for EY i Danmark.

EY-topchefen føler sig samtidig så komfortabel efter de første fem måneder af det nye regnskabsår, at han tør stille endnu et år med vækst i udsigt.

”Vi er et stykke inde i vores nye finansår, og vi ser en ret robust og stærk pipeline, som er velbalanceret i alle serviceområder. Der er nogle af vores mindre forretningsområder, der vokser proportionelt mere end de store, men vi ser ind i et år, hvor vi er ret optimistiske og har tiltro til, at den stærke vækst sidste år vil afspejle sig i nuværende finansår,” siger Jan M. Huusmann.

”Om vi lige rammer 11 pct., er ikke det væsentligste. Det væsentligste er, at vi flytter os, fordi vi har en ambition om at hente større markedsandele i Danmark. Det gælder alle segmenter,” tilføjer han.

Jagter førerposition på grøn agenda

Selv om EY-topchefen gør en dyd af understrege, at samtlige forretningsområder er vokset, skiller især et område sig ud.

Med en vækst på hele 35 pct. skiller konsulentforretningen i EY sig mærkbart ud, og EY omsætter nu for over 400 mio. kr. på consulting-ydelserne. Samtidig fortsætter EY’s forretningsben strategy & transaction med at levere solide vækstrater på 13 pct., mens tax & law, der er næststørste forretningsben i EY, voksede 7 pct.

Hos EY er det største forretningsområde dog forsat assurance, som rummer både den lovpligtige revision samt en række revisionsrelaterede konsulentydelser. Derfor er det ikke uvæsentligt, at assurancedelen voksede 4 pct. i 2020/2021.

”Vi er midt i en strategiperiode, hvor vi er enormt stolte af, at det er lykkedes os at realisere en vækst, der er højere end vores branchekollegers. Og det er vores mål, at vi bliver ved med at gøre os umage for at nå det,” siger Jan M. Huusmann.

”Vi tror på, at vi står stærkest som det her powerhouse, hvor vi på alle segmenter har behov for at have et robust fodfæste.”

Det er især de to megatrends – bæredygtighed og digitalisering – der lige nu driver væksten i rådgiverbranchen. Ifølge Jan M. Huusmann er det også de to ’big bets’ i EY, og forventningerne er store.

Mens digitaliseringen længe har været tydelig og er meget konkret, har bæredygtighedsagendaen været længere tid undervejs, men ser nu ud til at for alvor at have indfundet sig i dansk erhvervsliv, som er under pres fra både politikere, leverandører og kunder og gadens parlament.

”Vi ser sustainability som noget ekstremt væsentligt og noget, der er altafgørende for forretningslivet. Sustainability er et fokusområde i alle vores service lines, og det er vores ambition, at vi bliver en af de førende på sustainability,” siger Jan M. Huusmann.

Talentjagt er det vilde vesten

Udfordringen for EY er den samme, som rivalerne døjer med.

Erhvervslivets rødglødende efterspørgsel efter konsulenter har ikke bare skabt uhørt travlhed, men har også resulteret i en vild kamp blandt rådgiverne om de dygtigste talenter.

Derfor er rekruttering og ikke mindst fastholdelse rykket ind på topchefernes bord, hvor der bliver brugt mere tid på udfordringen end nogensinde.

”Vores store udfordring lige nu er, at vi er i et meget, meget attraktivt marked, hvor der er kamp om de rette talenter. Vi har en ambition at vækste alle forretningsområder, og derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at tiltrække talenter,” siger Jan M. Huusmann.

Ifølge EY-topchefen er det dog ikke længere nok at kunne lokke talenterne med en konkurrencedygtig løn. Vilkår og den berømte balance mellem arbejde og privatliv spiller i dag en stor rolle, når talenterne vælger ny arbejdsgiver.

Det har fået flere af rådgiverhusene, herunder EY, til at lancere tiltag, der skal skabe en bedre balance for de ansatte og forhindre, at de forlader branchen, sådan som det især har været kendt blandt revisorerne.

”Vi har lanceret EY Hybrid Working Model. Vi fornemmer, at det betyder meget for vores ansatte, fordi det giver fleksibilitet. Vi anerkender, at vi performer optimalt på forskellige måder på forskellige tidspunkter i livet, og vi tror på, at det betyder meget for at fastholde og tiltrække nye talenter,” siger Jan M. Huusmann.

Læs mere

Krise afløst af vild vækst. Her er revisionshusene, der stormer frem

Revisorboss færdig efter intern ballade

Revisorernes nye direktør jagter politiske venner til advokatopgør

Ny rapport udløser granatchok i advokatbranchen

Revisionskæmper tager opgør med flere års prispres

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning

Revisionshus i offensiven på markedet for uvildig økonomisk rådgivning

Fyring af topchef i revisionsgigant vækker undren