dialogisk ledelse

Kultur

Få dine medarbejdere med, og skab fælles retning

Komplekse organisationer og projekter kan skabe et behov for en anden ledelsesstil til at skabe fælles retning og handlekraft. Med bogen Dialogisk ledelse giver Bjarne Stark et bud på dette.

Der er blevet skrevet meget igennem årene om, at når medarbejdere holdes udenfor, så fejler forandringer ofte. Samtidig er en af de største årsager til, at strategier mislykkes, at virksomheder og ledelsen ikke formår at inddrage medarbejderne, da det er dem, der skal være med til at implementere strategien.

Med afsæt i den amerikanske professor Kevin Barges tekst om collaborative co-inquiry har Bjarne Stark givet sit bud på, hvordan forandringer kan udføres via involverende og dialogisk ledelse.

Collaborative co-inquiry fokuserer på udvikling i organisationer gennem tre faser, co-context, co-mission og co-action, som fungerer som rammeværk og procesdesign for en dialogisk tilgang til ledelse.

Med udgangspunkt i forfatterens praktiske erfaring som organisations- og ledelseskonsulent og mangeårig underviser er tilgangen blevet videreudviklet med ideer og perspektiver, der løbende er afprøvet i praksis. Det virker dermed som den rette opskrift på en god bog, hvor teorien bliver beskrevet, afprøvet og videreudviklet.

Bogen er i starten bygget meget teoretisk op, og man kommer ud over teorien om collaborative co-inquiry forbi emner som: den dialogiske ledelsesposition, dialog som samtaleform og kompleksitet som forståelsesramme for udvikling.

Bogen kan godt virke meget tung at komme igennem, da den virker en smule rodet med flere gentagelser. Hvis man ikke har det store kendskab til den dialogiske tilgang til ledelse, kan bogen virke lidt svær.

Boganmeldelse

Dialogisk ledelse
AF: Bjarne Stark
Forlag: Samfundslitteratur
Sprog: Dansk
Sideantal: 150
Pris: 199 kroner
4 af 6 stjerner

Dialogisk ledelse i praksis

Bogens helt store styrke er kapitel 6, ’Collaborative co-inquiry i praksis’, hvor forfatteren beskriver to forskellige cases, hvor metoden er blevet anvendt. Dette virker rigtig godt og er klart det bedste afsnit, da teorien på forståelig vis bliver omsat til praksis med to gode eksempler.

Bogen giver stof til eftertanke, hvis man gerne vil sikre succes med forandringer, og at medarbejderne bliver inddraget. Undervejs kan man godt få den fornemmelse, at den hellige gral er at anvende en dialogisk ledelsesstil.

Bogen slutter også af med at kigge fremad og kommer blandt andet ind på, at en dialogisk ledelsesstil kan være med til at sænke stress og øge arbejdsglæde. Man kan desværre få det indtryk, at denne form for ledelse er den rigtige medicin for alle – vel vidende, at en række succesfulde virksomheder har brugt en anden medicin.

Jeg giver bogen fire stjerner for en fin beskrivelse af dialogisk ledelse, der kan fungere som ny inspiration til ledere, konsulenter og andre forandringsagenters værktøjskasse ­– også selv om der også er andre værktøjer derude.

Af Daniel Omann Gru, H&B – Hildebrandt & Brandi

LÆS OGSÅ

Simple råd til mandlige ledere med lederskab i ubalance

Projektledelsesnørderi til den store guldmedalje

Klummebog er ærlig underholdning

Bliv klogere på cybersikkerhed med højaktuel bog

Red Bull-ejer vil købe sig ind i Brøndby

Udenlandsk investor lurer på Brøndby

Parken afviser udenlandsk bejler

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken