;
6.2 Politikerne er klar til at se på en løsning for de iværksættere, der er kommet i klemme efter afskaffelsen af IVS'erne.

Inside story

Flertal klar til at redde udsatte IVS’er

Der tegner sig nu et flertal på Christiansborg for at finde en løsning for de selskaber, der er kommet i klemme efter IVS’ernes afskaffelse sidste år. Men det kommer næppe på tale at genindføre IVS’erne, selv om flere eksperter ønsker det.

Et flertal i Folketinget er nu parat til at finde en løsning for de eksisterende iværksætterselskaber (IVS), der er kommet i klemme, fordi de ikke kan nå at skaffe den kapital, der skal til for at lade selskabet omdanne til et anpartsselskab (ApS) inden april 2021. Det står klart efter en lukket minihøring i partiet Venstres grupperum onsdag.

Efter erhvervsminister Simon Kollerups’ (S) løfte mandag i Børsen om at indkalde til forhandling om iværksætteri, melder flere partier sig nemlig nu klar til at forsøge at finde en løsning for de IVS’er, der risikerer at blive sendt til tvangsopløsning på grund af selskabsformens afskaffelse sidste år.

Selv Dansk Folkeparti, der var en af de bærende kræfter under den daværende regerings afskaffelse af selskabsformen, er nu villig til at tale om en midlertidig løsning for de ramte IVS’er.

”Vi står fast på, at det var en god beslutning at afskaffe IVS’erne. Men hvis nogen utilsigtet kommer i klemme, er vi selvfølgelig også villige til at se på det, for afviklingen skal foregå på en god og rimelig måde,” siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

”Hvis nogen kommer i klemme, er ministeren velkommen til at indkalde til forhandlinger, og så kommer vi også. Vi kommer altid til forhandlingerne,” siger Hans Kristian Skibby.

Sagen kort

Erhvervsminister Simon Kollerup inviterer til politiske forhandlinger om iværksætteri i bredforstand, herunder en løsning for de IVS’er, der af økonomiske årsager ikke kan omregistreres til ApS’er.

Der tegner sig nu et flertal for at finde en løsning, og selv Dansk Folkeparti, der var en af de bærende kræfter i afskaffelsen af selskabsformen, er villig til at drøfte en overgangsløsning.

Politisk bliver det imidlertid ikke let at finde en løsning, som vil tilfredsstille alle.

Flertal for at se på redning

Med Dansk Folkeparti med om bord tegner der sig nu et bredt flertal for at se på en løsning for de iværksættere, der ikke kan nå at omdanne deres selskab til et ApS inden fristens udløb.

Enhedslisten, Radikale og Alternativet har allerede meldt sig klar til at forhandle, og SF melder sig også klar til at se på en løsning.

– Vi vil gerne være med til at se på en pragmatisk løsning for muligheden for en overgangsordning for de selskaber, der bliver berørt af afskaffelsen af IVS ordningen, der samtidig kan dokumentere, at de reelt er et iværksætterselskab og ikke bare et skuffeselskab. Vi vil derfor se åbent på det med henblik på at finde en løsning, når regeringen kommer med et udspil,” siger Theresa Berg Andersen, der er suppleant for erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), mens hun er på barsel.

Konservative, der med Rasmus Jarlov i spidsen stod for at afskaffe selskabsordningen sidste år, er klar til at se på en overgangsløsning, og det samme er Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen. Han vil dels redde de udsatte IVS’er, dels vil han derudover gå efter bred aftale, når Simon Kollerup indkalder til forhandlinger.

”Der er en udfordring i forhold til de aktive iværksætterselskaber, der har negativ egenkapital, men som i øvrigt har en bæredygtig økonomisk model. For dem kan det være vanskeligt at nå at banke egenkapitalen op i sorte tal, før fristen udløber. Vi vil meget gerne være med til at kigge på, hvordan vi håndterer det,” siger Torsten Schack Pedersen og fortsætter:

”Én ting er en overgangsordning. Det løser ét problem. Men ligger vi rigtigt? Vi kan roligt sige, at det synes vi ikke i Venstre. Danmark har det næsthøjeste kapitalkrav i EU, og på baggrund af det, jeg hørte i går, er der bestemt grund til, at vi tager yderligere fat,” siger han.

Politikerne på Christiansborg mener dog fortsat ikke, at iværksætterselskabsformen IVS har en fremtid i landet.

Politisk løsning er en hastesag

Peter Joachim Kofler, der er formand i Dansk Iværksætterforening, deltog i den lukkede høring onsdag. Her fornemmede han efter eget udsagn, at der var politisk vilje til at se på problemet. Men det haster. Derfor har han nu taget det på sig selv at nedsætte en arbejdsgruppe uden for offentligt regi, der skal præsentere nogle mulige løsninger for politikerne.

”Politikerne har brug for noget konkret at forholde sig til. Derfor vil vi nu sætte os i spidsen for en arbejdsgruppe, som inden for ganske få måneder kan levere et løsningsforslag til politikerne,” siger Peter Kofler, der tilføjer, at han vil basere arbejdsgruppen på eksperter med dyb viden og organisationer med integritet.

Den eksterne arbejdsgruppe er ifølge iværksætterformanden nødvendig, fordi den politiske løsning skal findes hurtigst muligt – og før fristens udløb i april 2021, men allerhelst øjeblikkeligt, da man ellers risikerer, at flere iværksættere omdanner deres IVS til et ApS, før de kan få gavn af overgangsløsningen.

Flere IVS’er har nemlig allerede valgt at lade sig konvertere til ApS’er, og de vil derfor ikke få samme gavn af en eventuel overgangsløsning som de iværksættere, der har valgt at holde fast i deres iværksætterselskab. Det gør det sværere for politikerne at gennemføre en overgangsløsning, og derfor haster det med at finde en løsning på problemet for de udsatte IVS’er.

”IVS’erne har fået at vide af politikerne, at de skal omdanne sig til ApS’er hurtigst muligt og allersenest i april næste år. Så nu handler det om, at politikerne hurtigst muligt melder ud, at de vil forlænge fristen for omdannelse, og at der arbejdes på en løsning. Det synes jeg, ministeren bør melde ud i dag og ikke i morgen,”

Her er de mulige løsninger på problemet

To af de førende eksperter på området, professor Jesper Lau Hansen fra Købehavns Universitet og Troels Michael Lilja, lektor i selskabsret ved CBS, har flere mulige løsninger i støbeskeen. Men det er svært at finde en løsning, der både tilgodeser alle nuværende og tidligere IVS’er, og som samtidig er politisk spiselig.

Den første og bedste løsning er, ifølge de to eksperter, at ophæve minimumskapitalkravet i ApS. Alternativt at genindføre IVS, som en version af ApS uden kapitalkravet.

”Stort set alle andre lande i EU har selskabsformer uden kapitalkrav. Politikere hader at indrømme, at de har taget fejl, men forhåbentlig vil det ikke afholde dem fra at følge udviklingen i EU, og erhvervsminister Simon Kollerup synes da også at være klar til politisk nytænkning,” siger Jesper Lau Hansen, der bakkes op af Troels Lilja. Begge de to eksperter fremhæver, at det er vigtigt at sikre ordnede forhold for iværksættere, og at disse forhold er konkurrencedygtige i forhold til udlandet. ”Vi bør undgå forhastede lappeløsninger og i stedet få en gennemtænkt reform, hvor man også har overvejet, hvordan man mest praktisk undgå misbrug”, tilføjer de.

IVS-selskabsformen blev afskaffet af et bredt flertal på Christiansborg, og selv om partierne snart skal samles ved forhandlingsbordet igen, er det ingen garanti for, at de når frem til en løsning, som både gavner iværksætterne, og som samtidig er politisk fordøjelig.

Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti står således fast på, at det var en god beslutning at afskaffe IVS’erne.

”Jeg er ikke glad for IVS-konstruktionen, og det er derfor, vi har stoppet nye IVS’er i Danmark. Det, synes jeg, var det eneste rigtige at gøre,” siger han.

I stedet for en total bevarelse af selskabsformen foreslår Troels Lilja, at man forlænger fristen for de eksisterende IVS’er, mens man bevarer forbuddet mod at stifte nye IVS’er.

”Den model, der løser det for alle, er, at man forlænger fristen for omregistrering til ApS med for eksempel 5 år. Men man kunne også fjerne fristen ligesom med SMBA’erne, der i princippet kan eksistere evigt,” siger han med henvisning til SMBA-selskabsformen, der blev afskaffet i 2013.

Med den tredje løsning, der løser problemet for de IVS’er, der endnu ikke har omdannet sig til ApS’er, accepterer man, at et IVS kan omregistreres til et ApS, selv om det har negativ egenkapital, mod at ejerne indskyder 40.000 kroner i selskabskapital.

”Men den løsning hjælper ikke de IVS’er, der allerede har ladet sig omdanne til ApS’er, og nogle vil mene, at det er uretfærdigt,” siger Troels Lilja.

Venstre: Vi er færdige med IVS’er

Jesper Lau peger videre på muligheden for en stor selskabsreform, hvor man sænker kapitalkravet til anpartsselskaber og samtidig finder en løsning for iværksætterselskaberne. Et forslag, der møder opbakning fra blandt andre Venstre, der også tidligere har haft et ønske om at sænke kapitalkravet for ApS’er yderligere. Men muligheden for at genindføre iværksætterselskaberne som selskabsform er udelukket.

”Det med at have en særskilt selskabskonstruktion for iværksættere tror jeg ikke på. Men at vi får justeret systemet omkring vores anpartsselskaber, er et ønske, jeg fik ud af en drøftelse med Dansk Iværksætterforening og mange andre dygtige mennesker onsdag. Men jeg må også sige, at det er svært at forudse, hvad regeringen egentlig har tænkt sig på det her område,” siger Torsten Schack Pedersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Simon Kollerup, da han er til konference i Davos.

LÆS OGSÅ

Forretningsfolk tjener styrtende på at sælge brugte IVS’er på mørkegråt marked

Omstridt iværksætterlov koster selskaber i hobetal 

Stadig rig mulighed for selskabssvindel efter IVS’ernes død

Jarlov vender det døve øre til kritik i betændt opgør om iværksætteri

Sunde virksomheder risikerer tvangsopløsning som følge af ny lov

Skarp kritik af ny lov: Danske virksomheder rammes af næsthøjeste krav i EU

Valgår får minister til at slukke for iværksætterpanelet

Storaktionær kortslutter omstridt milliardhandel

Ny rapport bliver en gyser for store dele af pensionsbranchen

Her yngler pengene, når markederne bløder. Se fondenes vindere og tabere

Har regeringen og Nationalbanken smadret boligmarkedet?

Pensionschefer i opgør om at pelse pensionister