;
Fried Frank web

Ugens Insider

Førende M&A-profil skal sikre amerikanere stærkere fodfæste i Danmark 

Den tidligere partner i Plesner Jacob Bier, der gennem en årrække var en af de absolut førende M&A-advokater herhjemme, skal nu hjælpe det hæderkronede amerikanske advokathus Fried Frank med at få bedre fat i det danske og nordiske marked. Fried Frank er blot den seneste af en række globale aktører, der opruster i Danmark. 

Endnu en international spiller opruster nu for bedre at kunne servicere det attraktive M&A-marked i Norden. 

Det hæderkronede amerikanske advokathus Fried Frank har hyret den tidligere Plesner-partner Jacob Bier med henblik på at udbygge sine aktiviteter i Norden, der af mange globale fonde og virksomheder anses for at være et attraktivt marked. 

Firmaet vil dog ikke åbne kontor i Norden, men i stedet servicere sine klienter fra sit kontor i London. Og her bliver det netop Jacob Biers rolle at fungere som bindeled og ikke mindst at trække på sit enorme netværk og 28 års erfaring med køb og salg af virksomheder både herhjemme og i resten af Norden. 

Efter at have været en af drivkræfterne bag opbygningen af Plesners M&A-forretning og etableringen af den som en af landets absolut førende, forlod Jacob Bier ellers den juridiske verden ved udgangen af 2014. Her rykkede han til den specialiserede investeringsbank Greenhill & Co.  

Men efter et par år hos corporate finance-huset kunne den erfarne advokat mærke, at han igen havde lyst til at vende tilbage til sit gamle erhverv. Derfor startede han i det anerkendte amerikanske advokathus Fried Frank for lille en måned siden. 

”Efter mit farvel til Plesner havde jeg lyst til at prøve kræfter med noget uden for advokatbranchen. Det fik jeg en unik mulighed for, endda i London. Det var en spændende udfordring på det professionelle plan, men jeg kunne nu mærke, at jeg faktisk savnede advokatverdenen. Da jeg så fik mulighed for at blive del af et førende amerikanske corporatekontorer, var valget oplagt,” forklarer  Jacob Bier, der blandt andet rådgav Ørsted, da amerikanske Goldman Sachs flankeret af PFA og ATP købte sig ind i den danske energigigant.  

Bier er ret diskret med, hvem han har repræsenteret, men ifølge offentlige kilder fremgår det, at han jævnligt har ageret advokat i forbindelse med opkøb og salg af virksomheder for en stor del af de største børsnoterede selskaber, store udenlandske koncerner samt for kapitalfonde som EQT og Nordic Capital.  

For Jacob Bier bliver opgaven i Fried Frank at bruge sit veldokumenterede netværk i både Norden og bredere i Europa til at udbygge advokathusets forretninger: 

”I både Danmark og resten af Norden har man et stort og meget fastforankret M&A-marked med mange store fonde og store, solide industrielle spillere. Derfor er Norden et vigtigt marked, både hvad angår kapitalfonde og generel M&A. Hos Fried Frank bliver min opgave at være bindeled til det nordiske marked og bruge mit navn og mine kontakter til at udbygge firmaets forretninger her,” siger Jacob Bier. 

Bier har historisk set har valgt at koncentrere sig om at bistå kunder med at købe og sælge virksomheder og andre opgaver inden for corporate finance-området. Den tidligere Plesner-mand er desuden næstformand i EQT’s detailsats Flying Tiger, som for nylig sagde farvel til topchef Mette Maix. 

Fakta

Jacob Bier forlod efter 28 år hos Plesner det danske advokatkontor ved udgangen af 2014.
Forinden havde han arbejdet et par år for Plesner i London, og efter advokatkarrieren blev Jacob Bier tilknyttet den globale investeringsbank Greenhill & Co.
Nu er Jacob Bier imidlertid tilbage i advokatverdenen, da han fra begyndelsen af april fik ansvaret for at udbygge det amerikanske advokatkontor Fried Franks tilstedeværelse i Norden og Danmark.
Inden han forlod Plesner, var Jacob Bier bredt anerkendt som en af landets førende advokater inden for M&A, og det var med ham i spidsen, at Plesner fik tilkæmpet sig en position som en af de absolut førende herhjemme.

Skal ikke konkurrere med de lokale 

Netop opgaven med at indtage det danske eller nordiske marked fra et kontor i London har tidligere vist sig udfordrende, hvad end man er et advokatkontor eller en investeringsbank. Ofte vil det over for kunderne være en fordel, hvis man har et lokalt kontor med den daglige kontakt til kunderne.  

Jacob Bier understreger, at Fried Franks ambition om at vokse på det danske og nordiske marked dog skal ses i en lidt anden sammenhæng. 

”Vi skal ikke ind at konkurrere med lokale aktører. Vi skal i stedet leve i samspil med dem. Mange nordiske virksomheders forretningsmæssige fokus er på markeder uden for Norden, og fremmed ret, for eksempel amerikansk lovgivning, spiller en betydelig rolle for dem. Det gælder eksempelvis bankerne. Min opgave er her at forbinde virksomhedernes behov med den rådgivning, Fried Frank kan yde. Og tilsvarende være er bindeled, når Fried Franks klienter vil etablere sig eller foretage opkøb i Norden,” siger Jacob Bier. 

I et konkurrencepræget marked, hvor mange aktører kæmper en hård kamp om de lukrative M&A-opgaver, understreger Jacob Bier den direkte og personlige relation som værende central, hvis man vil have succes. 

”For mit eget vedkommende har jeg altid været en type, der er ret grundig både juridisk og kommercielt. Jeg skal forstå detaljerne, men bevare overblikket. Det, bilder jeg mig ind, er noget, klienterne sætter pris på. Selvfølgelig er det vigtigt at have et stort og kompetent team bag sig, men hvis klientens CEO ringer, er det vigtigt, at den person, der er tovholder på sagen, også kan detaljerne og forstår den forretningsmæssige sammenhæng,” siger Jacob Bier og forsætter: 

”Det er en af forudsætningerne for, at man kan tænke ’ud af boksen’ og udøve det jugement, som forventes af en kommercielt fokuseret senioradvokat. En af grundene til, at jeg var tiltrukket af Fried Frank, var, at netop denne tilgang til leveringen af ydelsen er en del af firmaets kultur,” forklarer han. 

Udenlandske aktører strømmer til Danmark 

At Fried Frank nu øger sit fokus på det nordiske område, er ikke overraskende. Gennem det seneste år har talrige aktører, herunder investeringsbanker og fonde, gearet op både herhjemme samt i Sverige og Norge. Området er kendetegnet ved en stabil økonomi samt ikke mindst en moden private equity-sektor med mange større aktører samt ikke mindst mange interessante ejerledede virksomheder. 

Derfor har blandt andet det internationale M&A-hus Alantra for nylig sat sig for at åbne et kontor i København under ledelse af den tidligere Carnegie-mand Sebastian Hougaard, ligesom den svensk-britiske fond IK Investment Partners med danske Thomas Klitbo i spidsen netop har forladt London for i stedet at styre sine danske og nordiske investeringer fra hjertet af København. 

Fonden, der i forvejen ejer Hillerød-virksomheden og fusionen Løgismose Meyers, har et udtalt ønske om at foretage flere investeringer i Norden og Danmark, og fondens tanke er, at man får bedre adgang til de attraktive handler ved at være til stede lokalt. 

Som for mange af de andre større nordiske og europæiske kapitalfonde kan udfordringen imidlertid være, at der simpelthen ikke er en tilstrækkelig stor mængde handler herhjemme til at retfærdiggøre en lokal tilstedeværelse. 

Et dilemma, giganten CVC har døjet med i mange år, da man lider under, at der er alt for få attraktive opkøb herhjemme, der passer til CVC’s enorme størrelse, og når de endelig bliver udbudt, er konkurrencen benhård. 

Den problematik har man blandt forsøgt at tøjle i IK ved ud over at hente kapital til de store flagskibsfonde også har lanceret to small cap-fonde – den første stod blandt andet for opkøbet og den senere notering af den danske køkkenproducent TCM Group, der siden er blevet børsnoteret. 

Også den hollandske kapitalfond Waterland åbnede kontor i Ørestad i sensommeren 2017 og har siden foretaget to danske investeringer. Især den sidste, hvor man fusionerede seks skandinaviske virksomheder inden for koncertindustrien. 

Flere andre aktører, heriblandt giganten JP Morgan, har tidligere haft kig på København, men indtil videre er det dog blevet ved tanken. 

 

LÆS OGSÅ

Udenlandske specialister snupper lukrative M&A-mandater fra lokale aktører

Global M&A-hus snupper dansk chef fra konkurrent

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked 

Her er de varmeste opkøbsemner på børsen 

Axcel ramt af nedtur i milliardvirksomhed