;
forsikring

Forsikring

Førerhund på ejerskifte fordobler resultatet. Ejere bliver forgyldt

Rekordår på boligmarkedet fik indtjeningen til at eksplodere hos landets førende spiller på ejerskifteforsikringer. Det har fået ejerne til at udbetale sig selv et stort tocifret millionbeløb. Næste skridt for forsikringsselskabet er at kapre den resterende del af de boligkøbere, der ikke tegner en ejerskifteforsikring.

Det rødglødende boligmarked har fået indtjeningen til at eksplodere hos landets største udbyder af ejerskifteforsikringer, Dansk Boligforsikring.

Antallet af bolighandler var i 2021 det højeste nogensinde. Rekorden kom endda på ryggen af et 2020, hvor boligmarkedet også slog sin hidtidige rekord for antallet af handler.

Når en bolig handles, involverer det i langt de fleste tilfælde, at køberen tegner en ejerskifteforsikring. Som den største spiller på ejerskifteforsikringer har det ikke overraskende fået præmieindtægterne og indtjeningen i Dansk Boligforsikring til at stige kraftigt.

2021 endte således med en fordobling af overskuddet til 105 mio. kr., mens bruttopræmieindtægterne steg over 30 pct. til 501,3 mio. kr.

Det har fået Dansk Boligforsikring til at udbetale et udbytte til ejerkredsen på hele 73 mio. kr. De mange millioner i udbytte kommer, efter at ejerne, der tæller blandt andre rigmanden Mogens Ullerup Kjær, også trak 35 mio. kr. ud af Dansk Boligforsikring i løbet af 2021.

InsideForsikring

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye branchemedie med fokus på forsikringsbranchen, InsideForsikring. Skriv til os, hvis du ønsker at abonnere eller konvertere dit abonnement på kontakt@insideforsikring.dk

Hos Dansk Boligforsikring siger administrerende direktør Jens Plesner Hamann, at det kun er anden gang i forsikringsselskabets historie, at ejerkredsen får udbetalt udbytte. Samtidig afviser han enhver grund til bekymring, selv om risikoen ved ejerskifteforsikringer er kendetegnet ved at være langhalet, fordi skaderne typisk først opdages efter flere år, hvilket tidligere har voldt andre forsikringsselskaber store problemer. Dansk Boligforsikring har da også en solvensdækning på 1,4, selv om det er et fald fra 1,6 i 2020.

”Der er ingen grund til bekymring. Vi har orden i vores bøger. Ejerkredsen har været tålmodige i 20 år. Og det er kun anden gang, vi udbetaler udbytte. Så der er nok nogle investorer, der ville se det som en dårlig investering,” siger Jens Plesner Hamann, der stiftede Dansk Boligforsikring for 20 år siden.

Opbremsning rammer – men ikke i samme grad

Jens Plesner Hamann fortæller, at den massive vækst i Dansk Boligforsikring sidste år samtidig er et resultat af en række nye samarbejder, som forsikringsselskabet har indgået.

Hvilke aftaler der er tale om, vil han ikke afsløre. Men det er ingen hemmelighed, at det drejer sig om ejendomsmæglere, pengeinstitutter og andre forsikringsselskaber, som udgør en stor del af salget.

”Den generelle stigning på boligmarkedet var helt ekstrem. Især på sommerhusområdet. Herudover har vi indgået nogle landsdækkende nye samarbejder med blandt andre ejendomsmæglerkæder, forsikringsselskaber og pengeinstitutter på det her nicheområde, som er meget specielt,” siger Jens Plesner Hamann.

Boligmarkedet tabte dog fart mod slutningen af sidste år. Og tendensen er fortsat ind i 2022, hvor store rentestigninger og stigende priser på især energi ser ud til at få vinden til at vende på boligmarkedet. Selv om det endnu ikke har sat sig i boligpriserne, er til salg-skiltene begyndt at poppe op igen og har øget udbuddet, ligesom antallet af handler flere steder i landet er faldet.

På samme måde som Dansk Boligforsikring er med på rejsen, når det går op, mærker forsikringsselskabet også, når markedet falder. Jens Plesner Hamann fortæller dog, at Dansk Boligforsikrings omsætning ligger over det generelle fald i markedet, som ifølge Dansk Boligforsikring var på omkring 30 pct. i første kvartal.

”Vi kommer også til at mærke det på bruttopræmieindtegningen. Det siger sig selv. Vi følger boligmarkedet, så hvis det falder, vil vores nytegninger også falde,” siger Jens Plesner Hamann.

”Men lige i øjeblikket ligger vi omsætningsmæssigt over det fald, der i det generelle ejendomsmarked. Og når vi indgår de her ejerskifteforsikringer, er der dækning fem og ti år frem, så vi har rigeligt at lave i de næste ti år med at behandle de skader, der først findes senere,” siger han.

Vil kapre de resterende kunder i markedet

En af nøglerne til indtjeningsfesten i Dansk Boligforsikring skal findes i selskabets combined ratio. I 2021 lød det vigtige nøgletal, der måler udgifter til erstatninger og drift i forhold til præmieindtægterne, på 66,8 pct. mod 76,8 pct. i 2020.

Til sammenligning havde den næststørste spiller på markedet for ejerskifteforsikringer, Domus Forsikring, en combined ratio på 110,9 pct. i 2021.

”Det er ikke, fordi vi styrer uden om skaderne. Den dyreste skade var på omkring 7 mio. kr. sidste år. Men vi har altid været dygtige i vores indtegning, og så har vi en stor portefølje. Jo større portefølje du har, desto mere har du også plads til,” fortæller han.

Med en markedsandel på over 35 pct. har Dansk Boligforsikring for alvor sat sig på ejerskifteforsikringsmarkedet. Det hænger især sammen med, at flere af landets største forsikringsselskaber såsom Tryg og Codan mere eller mindre fjernede produkterne fra hylderne for år tilbage, fordi de havde svært ved at tjene penge på produktet, samtidig med at kundetilfredsheden voldte udfordringer.

Det har efterladt spillepladen til de små nicheselskaber som Dansk Boligforsikring. Næste skridt for selskabet er at tage en større andel af de godt 30 pct. af boligkøberne, som ikke tegner en ejerskifteforsikring, fortæller Jens Plesner Hamann.

”I dagligdagen ser vi bagsiden af medaljen forstået på den måde, at der fortsat er omkring 30 pct., der ikke tegner en ejerskifteforsikring. Vi hører ugentligt om folk, der er kommet i uføre, og det er ulykkeligt. Så for os handler det om få de sidste 30 pct. med,” siger han.

Derudover arbejder Dansk Boligforsikring på at forbedre de såkaldte tilstandsrapporter, som har været udsat for kritik de senere år. Selv om Dansk Boligforsikring ikke står for udførelsen af tilstandsrapporterne, er forsikringsselskabet qua sin størrelse med til at udbyde dem, hvilket selskabet tager et forsikringsgebyr for.

”Langt de fleste rapporter er fine, men man ser desværre nogle gange, at nogle af dem er meget misvisende. Det arbejder vi på at eliminere. Det ligger vores hjerte nær,” siger Jens Plesner Hamann.

Læs mere

Danica knækker koden til svær forsikring ved at se bort fra vilkår

Ny partner i Kennedys håndterer de store forsikringssummer

Forsikringsagentur i vild vækst. Gør klar til store investeringer i udlandet

Tryg lancerer massive prisstigninger til private

Svag bestyrelse hæmmer Alm. Brand 

Udenlandske forsikringsselskaber vokser fra de børsnoterede i Danmark

Se fordelingen af forsikringsklagesager i 2021