;
Euro cater web

M&A

Fond henter Nordeas tidligere M&A-chef       

London-fonden Intermediate Capital Group henter nu Nordeas tidligere chef for corporate finance Harald Grøn. Opgaven lyder på at finde flere oplagte investeringer, hvor man kan udnytte, at ICG modsat andre fonde kan investere i både gæld og aktier.

Den børsnoterede forvalter ICG skal være bedre til at sætte et tydeligt aftryk på det nordiske marked. Og til det formål henter den London-baserede fond nu Nordeas tidligere M&A-chef Harald Grøn, der fremover får medansvaret for sikre ICG et bedre fodfæste i Norden.

En stor del af opgaven består i at finde relevante investeringer for ICG, der for knap et år siden lancerede sin seneste fond på lidt over 30 mia. kr. Omkring en femtedel heraf er øremærket til investeringer i de nordiske lande, men her har konkurrencen om de attraktive investeringer indtil videre været benhård.

Det skyldes især, at pensionskasserne for alvor har kastet sig ud i jagten på alternativer og derfor i dag i høj grad tilbyder samme former for lånefinansiering, der tidligere var med til at sikre ICG stærke afkast.

Her gik fonden nemlig ind side om side med en række nordiske og internationale fonde og var med til at finansiere handler som EQT’s køb ad Dako, Tritons overtagelse af DSV Miljø samt Doughty Hanssons køb af LM Wind Power. Her kom ICG ofte med om bord i form af mere risikovillige lån, men det marked har pensionskasserne i dag sat sig tungt på, ligesom store fonde som blandt andet EQT og CVC er aktive.

Øvelsen for ICG er derfor at udnytte, at man i dag tilbyder en vifte af forskellige ydelser og ikke blot er begrænset af kun at kunne tilbyde lån, ligesom man ikke nødvendigvis som andre fonde har et krav om, at man skal overtage en aktiemajoritet, når man investerer i en virksomhed.

ICG er derfor i dag en kapitalforvalter med flere strenge at spille på, og det bliver nu Harald Grøn, der skal forløse det potentiale på det konkurrenceprægede nordiske marked.

Indtil videre har det nemlig været ICG’s største udfordring, at man ikke i tilstrækkelig grad har været i stand til at source handler på det nordiske marked, og derfor hyrede man sidste år headhunteren Russell Reynolds til at finde en person, der i højere grad kan være med til at sparke døre ind og sikre ICG flere investeringsmuligheder.

Fakta

Intermediate Capital Group PLC (ICG) er en ledende alternativ kapitalforvalter, der investerer i mezzaninkapital, gearet kredit og minoritetsaktieposter.

Fonden administrerer knap 100 mia. kr. i aktiver, og når man rejser nye fonde, bruger man ofte sin egen balance til at investere side om side med investorerne.

ICG har netop hyret tidligere Nordea-chef Harald Grøn til at stå i spidsen for sine nordiske aktiviteter.

ICG har herhjemme haft investeringer i blandt andet Dako, DSV Miljø og LM Windpower. I dag ejer fonden blandt andet en aktiepost i det tidligere Altor-selskab Euro Cater.

ICG er noteret på London Stock Exchange.

Succesafdeling tabte pusten

Harald Grøn kom til Nordea i 2012 efter en årrække hos konkurrenten SEB. Siden var han i mere end 7 år chef for Nordeas corporate finance-afdeling først i Danmark og siden i resten af Norden. Her fik han og resten af banken opbygget lidt af en magtbastion på det danske marked, hvor man i flere år sad tungt på de største børsnoteringer, herunder Nets og Ørsted.

Harald Grøn forlod dog banken i efteråret 2017 efter en større oprydning i bankens prestigeafdeling, hvor talrige ansatte havde forladt afdelingen. Til sidst fulgte så lederen af den danske del af Nordeas købmandsforretning, Morten Revsbech, og kort efter blev også Harald Grøn skiftet ud. Samtidig med de mange opsigelser var bankens tidligere så stærke position som landets førende inden for børsnoteringer under angreb af rivalerne i Danske Bank, der siden har snuppet en række lukrative mandater for næsen af blandt andet Nordea.

Blandt de to mest bemærkelsesværdige var den aflyste notering af Nykredit og siden noteringen af Netcompany, hvor Danske Bank begge gange blev foretrukket på bekostning af Nordea.

Flere søger mod Danmark

Nu skal Harald Grøn så sidde på den anden side af bordet som ansvarlig for ICG’s nordiske forretning, der i dag tæller blandt andet en aktiepost i cateringvirksomheden Euro Cater, som man overtog fra kapitalfonden Altor i 2013. Derudover sidder ICG også på en aktiepost i den ekspansive norske it-gigant Visma, der også har købt op på det danske marked.

Her bliver opgaven blandt andet at agere langt mere opsøgende end tidligere for at sikre et bedre ‘deal flow’ i en tid, hvor mange aktører kæmper om de samme aktiver.

ICG har aldrig tidligere haft kontor i Danmark, selv om man historisk set har været relativt tungt eksponeret mod Norden. Her har man i stedet styret tingene fra Stockholm, men ligesom mange andre fonde og rådgivere har ICG været nødt til at sande, at det er svært at kæmpe med om de danske sager, når man sidder på den anden side af Øresund.

Fonden er da heller ikke den første i branchen, der har etableret en dansk afdeling inden for de seneste år. Netop nu er den internationale rådgiver Alantra på udkig efter en til at stå i spidsen for et dansk kontor, og for nogle år siden var det den hollandske kapitalfond Waterland, der slog sig ned i Danmark under ledelse af den tidligere FLS-mand Kaspar Kristiansen.

 

LÆS MERE

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

M&A-profil forlader pengetank efter internt opgør 

Banker risikerer store tab på kapitalfondes kriseramte selskaber

Global M&A-rådgiver klar til dansk ekspansion

Giftig budproces sender købere på flugt

Pengestærke købere i infight om Danicas uønskede forretning 

Ombejlet guldæg jagter pengestærk medejer