;
Caljan web

M&A

Fonde i kapløb om skjult guldæg 

En perlerække af kapitalfonde står på spring for at overtage den velindtjenende jyske virksomhed Caljan, der er blevet sat til salg af sin amerikanske ejer.  

Virksomheden Caljan, der ligger syd for Århus, har længe levet et stille liv under vingerne hos den amerikanske koncern Rite-Hite. Ikke desto mindre har selskabet gennem de senere år udviklet sig til en yderst profitabel forretning, der sidste år tjente godt 100 millioner kroner på bundlinjen. 

Den danske leverandør af logistikmateriel har især de senere år nydt godt af den stigende e-handel, der betyder transport af containere på tværs af kloden, hvor Caljans udstyr ofte bliver valgt, når en container fra Kina skal tømmes hurtigt, effektivt og automatisk. 

Netop de globale trends gør Caljan til lidt af en lækkerbisken for både nordiske og udenlandske kapitalfonde, og derfor har mange af disse aktører med stor interesse bemærket, at Caljans amerikanske ejer for nylig har valgt det specialiserede M&A-hus Alantra til at finde en køber til det lukrative aktiv. 

For fonde som danske Axcel og Polaris samt større nordiske spillere som FSN Capital, Altor og Nordic Capital er den jyske virksomhed en helt oplagt investering i en tid, hvor det er småt med opkøbsmuligheder af en vis størrelse. 

Historien om et selskab med globale trends i ryggen, kombineret med at man med stor sandsynlighed vil kunne løfte den danske virksomhed ud af en stor global koncern, gør det østjyske selskab til en yderst interessant investering, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger får et prisskilt på over 1 milliard kroner. 

Mange kapitalfonde ser således en stor upside i, at man her kan købe en virksomhed ud af en industriel aktør, der muligvis ikke helt har givet den danske virksomhed den påkrævede opmærksomhed. Fondene ser derfor stor værdi i at løfte selskabet ud af Rite-Hite og fokusere på både at lægge sig i slipstrømmen på de globale tendenser og samtidig optimere selskabet via klassiske redskaber som optimering af interne processer, strammere styring af omkostninger og lignende geværgreb.  

Om Caljan

Caljan er en jysk virksomhed, der ligger syd for Århus.

Selskabet har gennem en årrække været ejet af amerikanske Rite-Hite, men nu har man hyret investeringsbanken Alantra til at afsøge markedet for en køber til Caljan.

Caljan producerer logistikløsninger, der blandt andet sikrer, at kunderne kan få tømt en container med varer automatisk og på kort tid.

Caljan omsatte sidste år for lidt over 600 millioner kroner og tjente godt 100 millioner kroner på bundlinjen.

Vil hellere handle med koncerner eller private 

Mange fonde foretrækker netop den type opkøb frem for de talrige handler, vi har set de senere år, hvor en kapitalfond køber et selskab af en kollega i branchen, der har haft flere kapitalfonde i ejerkredsen gennem årene. 

Her er frygten nemlig, at man risikerer at købe et aktiv til en høj pris, hvor den foregående ejer har foretaget alle de mest nærliggende optimeringer og forbedringer, og at man som ny ejer derfor står over for et potentielt større arbejde, hvis man skal øge værdien af sin investering markant. 

En fond som danske Catacap har indtil videre ikke købt en eneste virksomhed af en anden fond, hvilket ifølge InsideBusiness’ oplysninger er en helt bevidst strategi, da man fortrækker enten at handle direkte med en ejerleder eller en industriel koncern. 

Gennem de senere år har der da også været flere eksempler på, at netop øvelsen med at overtage et overset aktiv og løfte det ud af en stor koncern kan vise sig at være en rigtig solid forretning, hvis manøvren lykkes. 

Det gælder eksempelvis kapitalfonden Erhvervsinvest, der i 2010 købte Fur-virksomheden Damolin ud af giganten Auriga og siden videresolgte den til franske Imerys for en pris, der sikrede fonden og dens investorer en mangedobling af det beløb, man oprindelig betalte for det nordjyske selskab. 

Senest har blandt andet Polaris også forsøgt sig med samme øvelse, da man sidste år købte forretningsenheden Safety Service ud af kriseramte Falck og ændrede virksomhedens navn til RelyOn Nutec. 

Har erfaring fra branchen 

I forhold til det igangværende salg af Caljan peger flere rådgivere på især en kapitalfond som britiske IK Investment Partners, der for nylig åbnede dansk kontor under ledelse af Thomas Klitbo, som en oplagt køber. 

Det skyldes, at fonden historisk set har stor erfaring med netop at investere i virksomheder i samme branche, og senest solgte fonden sidste efterår virksomheden Transnorm til amerikanske Honeywell for lidt over 3 milliarder kroner. Netop den handel var Alantra også tovholder på, så det ville være nærmest naturstridigt, hvis ikke fonden allerede har modtaget en invitation til at byde på Caljan 

Historisk set har IK også erfaringer på dansk grund med netop håndtering af bagage og pakker i form af Crisplant, som fonden købte helt tilbage i 1990’erme. Investeringen viste sig at blive yderst vellykket for IK, selv om investorerne på Fondsbørsen fik en noget anden oplevelse, idet selskabet under en tumultarisk børsnotering i midten af 1990’erne blev tvunget ud i en nedjustering, alt imens fonden var i gang med at sælge aktier. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Caljans ledelse eller Alantra.  

 

LÆS MERE

Se kapitalfondenes guldæg – og de dårlige investeringer

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Afkastet halter i danske kapitalfonde

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Er glansen gået af EQT?

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør