;
2.2 Kapitalforvalteren Formuepleje, der har hovedsæde i Århus, tjener styrtende på sit afkasthonorar. Ikke mindst efter 2019, hvor aktierne satte adskillige nye rekorder.

Inside story

Formuepleje ryster posen efter storaktionærs exit

Formuepleje genovervejer sin strategi, efter at børsplanerne er faldet til jorden. En børsnotering ser ikke ud til at ske før tidligst i 2022, lyder det nu fra direktøren.

Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, Formuepleje, har skrinlagt planerne om en børsnotering. Det bliver helt sikkert hverken i 2020 eller 2021, lyder det fra direktør Niels B. Thuesen, og både direktion og bestyrelse sår nu tvivl om, hvorvidt det nogensinde kommer til at ske.

Efter at den stenrige storaktionær Søren Fryland-Møllers exit fra selskabet, er det ikke længere relevant at diskutere, lyder det fra direktøren, og derfor har selskabet sat snuden tilbage i det mere organiske vækstspor. I hvert fald indtil videre.

”Der er gode argumenter både for og imod en børsnotering af Formuepleje. Den børsnotering, vi havde meldt ud, var del af en vækststrategi. Men der er også nogle omkostninger forbundet med at være børsnoteret, og som virksomhed er der også andre måder, man kan vokse på,” siger Niels B. Thuesen, der er administrerende direktør i Formuepleje.

Problemet er ikke så meget, at Søren Fryland-Møller, der er søn af selskabets medstifter Erik Møller, er gået. Han har solgt ud i to omgange, og hver gang er det angiveligt foregået uden dramatik.

”Jeg har solgt mine aktier, fordi det lod til at være det rigtige tidspunkt. Mere ligger der faktisk ikke i det. Min familie har jo været aktionærer i Formuepleje i lang tid, men det var på tide, at der skete noget andet. Så efter at have snakket om det et stykke tid opstod muligheden for at få det ordnet internt med de andre aktionærer,” lyder det fra Søren Fryland-Møller.

Senest har han solgt de resterende 22 procent, og hver gang er det lykkedes at finde liebhavere til at overtage aktierne. Problemet er i højere grad, at salget af så stor en aktiepost gør det umuligt at børsnotere selskabet i den nærmeste fremtid, forklarer Niels B. Thuesen.

Hvis selskabet får en strålende debut og sælger aktierne til en kurs, som er langt højere end den, Søren Fryland-Møller fik, er han blevet snydt. Hvis selskabets børsnoteres til en kurs langt under Søren Fryland-Møllers salgskurs, vil de andre aktionærer føle sig snydt.

”Uanset hvad, vil det give negativt spin på børsnoteringen, og derfor er man nødt til at vente,” siger Niels B. Thuesen.

Sagen kort

Efter storaktionær Søren Fryland-Møllers exit tidligere på året er Formueplejes vækststrategi nu kastet op i luften. En børsnotering før tidligst 2022 er urealistisk, lyder det fra direktør Niels B. Thuesen.

I stedet satser man nu på at udvikle den eksisterende forretning, og til det formål har Formuepleje trukket nye kræfter ind i bestyrelsen og direktionen. Ud over at være velhavere er de nye bestyrelsesprofiler forretningsudviklere, og sideløbende er direktør Niels B. Thuesen i gang med at sætte et nyt hold til investeringsafdelingen.

Investeringskomiteen består nu af fem folk, hvoraf tre har en fælles fortid i BankInvest, mens Niels B. Thuesen var direktør.

Erfaring med direkte salg

Derfor ser man nu i stedet på andre vækststrategier, og til det formål er direktionen blevet udvidet og bestyrelsen ændret.

Bestyrelsen har fået nye kompetencer inden for mere traditionel strategiudvikling og virksomhedsdrift i form af de to profiler Preben Damgaard og Jesper Balser.

Preben Damgaard, der børsnoterede sit første selskab i 1999, blev ligesom Jesper Balser hovedrig på salget af it-selskabet Navision til Microsoft i 2002, og han sidder i dag på et væld af bestyrelses- og formandsposter i dansk erhvervsliv. Han er med i alt fra fintechselskabet Saxo Bank til vækstvirksomheden Too Good to Go, og han lægger heller ikke skjul på, at det især er hans erfaring med mere traditionel forretningsudvikling, der efterspørges af Formueplejes aktionærer.

”Det, der forventes af os, er inden for områder, hvor vi har erfaring og kompetencer. Det vil sige strategiudvikling, drift og udvikling af virksomheder generelt. Og da vi samtidig også er aktionærer og kunder, synes vi, at det gav rigtig god mening også at blive del af bestyrelsen,” siger Preben Damgaard.

Selv om Formuepleje stadig holder døren på en klem for en mulig børsnotering i 2022, har retorikken ændret sig, og Preben Damgaard slår fast, at det ikke er med speciel tanke på en børsnotering, at han har valgt at gå ind i bestyrelsen.

”Der er masser af exitveje for en virksomhed som Formuepleje, og indtil videre har det været en fantastisk udbyttebetaling, der har været på aktierne. Så hvis jeg skulle ende med at sidde meget lang tid med Formuepleje-aktierne, gør det ikke spor,” siger Preben Damgaard.

Samler det gamle hold fra BankInvest

Ligesom bestyrelsen er investeringskomiteen også blevet udvidet efter Søren Fryland-Møllers udgang, og nu har Niels B. Thuesen snart samlet hele det gamle hold fra BankInvest-dagene.

Med ansættelsen af Frank Reisbøl, der kommer fra en stilling som direktør i Carnegie Luxembourg, består komiteen nu af fem medlemmer, hvoraf tre har en fællesfortid i BankInvest. Her var Niels B. Thuesen administrerende direktør, mens Henrik Franck og Frank Reisbøl på skift var ansat om CIO (chief investment officer).

BankInvest, der ejes af en række danske banker, heriblandt Arbejdernes Landsbank, var under Niels B. Thuesen lidt af en succeshistorie i årene op til finanskrisen, indtil han blev erstattet af Torben A. Nielsen. Han afviser dog, at han er i gang med at samle holdet fra gamle dage, selv om han medgiver, at det godt kunne se sådan ud.

”Blandt direktørerne er det kun Henrik Franck og jeg selv, der kender hinanden fra BankInvest, og med Frank Reisbøl bliver vi så tre. Men det går altså mere end 20 år tilbage, så der er løbet meget vand igennem åen siden da, må man sige,” siger han og fortsætter:

”Frank Reisbøl og jeg havde en overlappende periode i BankInvest, så jeg kender ham som en rigtig dygtig fyr. Han er en rigtig stærk strateg på overordnet asset allocation, god til at vurdere både interne og eksterne managers, og så har han også godt indblik i styring af kontrolapparatet og i det administrative samt privatkunder.”

Stærke kræfter drømmer fortsat om børsnotering

Selv om der ikke er aktuelle planer om en børsnotering, tyder meget alligevel på, at ideen ikke er fejet helt af bordet. Der er stærke kræfter i Formuepleje, som længe har ønsket og stadig ønsker at kapitalisere på deres investering, og den mest lukrative metode vil efter alt at dømme være en børsnotering.

Spørgsmålet er bare, om ikke selskabet burde være gået på børsen sidste år, da selskabet leverede et rekordoverskud på svimlende 340 millioner kroner takket være den vilde aktieoptur på de globale aktiemarkeder. Allerede dengang var selskabet dog plaget af Søren Fryland-Møllers delvise salg af aktiebeholdningen, og med det seneste salg er børsnoteringen blot blevet endnu mere tvivlsom.

Niels B. Thuesen henviser til bestyrelsen på spørgsmålet om en kommende børsnotering og oplyser, at det skal drøftes i bestyrelsen til efteråret. Der er dog meget, der ifølge direktøren selv fortsat peger i retning af en børsnotering som den rigtige exitstrategi for selskabet og selskabets aktionærer.

”Det er ultimativt et ejeranliggende, om den skal børsnoteres eller ej. Men det, man kunne konstatere på baggrund af det udbud, der netop har været, er, at der er voldsomt stor interesse for at investere i Formuepleje. Både blandt medarbejdere og eksisterende kunder, og det giver selvfølgelig anledning til refleksion.”

Danske banker står splittet om Saxo Banks indtog i branchen

Konkurrenter angriber succesful forvalter. Eksperter kræver regulering

Førende bankportal i storsats på velhavere

Priskrig udfordrer milliardguldæg på investeringsområdet

Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Udskældte fonde får comeback

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Bankerne skal til den store investeringseksamen

Slagsmål om milliardmandater

Kvinder bliver rigere end mænd. Nye tider for bank og investering