;
Young man skiing

Forsikring

Forsikringsselskab går enegang med ny strammerkurs

Det er en helt ny forsikringstrend, at ulykkesforsikringen skal koste ekstra, hvis man står på ski eller går til ridning, der vurderes som endnu højere risiko. GF Forsikring går nu foran alle konkurrenterne med en strammerkurs på området. Det er helt skævt i forhold til Trygs, Alm. Brands og Topdanmarks strategi

Kundeejede GF Forsikring går nu foran alle de større konkurrenter med en strammere linje over for de kunder, der kan lide at ride en gang om ugen eller holder af en skiferie i uge 7-8. Det sker med en helt ny ulykkesforsikring, der blev lanceret kort før årsskiftet.

Den indebærer nemlig, at kunderne skal betale ekstra, hvis de dyrker en af de to sportsgrene skiløb og ridning, som af GF Forsikring betegnes som henholdsvis risikosport og højrisikosport. Omvendt bliver ulykkesforsikringen billigere for dem, der ikke dyrker disse sportsgrene, lover selskabet i hvert fald.

”I 2018 lancerede vi i GF Forsikring en ny ulykkesforsikring, der er modulopbygget, så man i højere grad kun betaler for de dækninger, man ønsker og har brug for.  Det betyder f.eks., at der skal tegnes en tilvalgsdækning, hvis man dyrker skiløb. På samme måde kræver det også en tilvalgsdækning, hvis man dyrker ridning,” forklarer forretningsudviklingschef Brian Nielsen fra GF Forsikring.

Her er GF Forsikrings definition på en risikosport.. Kilde: GF

På flere måder er udmeldingen interessant og principielt ny, for hidtil har man ikke skelnet mellem disse ret almindelige sportsgrene, når det gælder ulykkesforsikringer. Det har dog været et stort tema inden for rejseforsikringer, hvor størsteparten af forsikringsselskaberne nu har gjort skirejser til et særskilt tema, idet skiftet fra det gule til det blå sundhedskort ved brug i udlandet har betydet, at det nu koster ekstra at få skidækning til rejseforsikringen. Årsagen er, at hjemtransport, behandling på privathospitaler og til tider rejse fra skisted til hospitalet ikke dækkes af det blå sundhedskort.

Ridning er endnu højere risiko

Men GF Forsikring er altså nu så vidt vides det første selskab, der bringer en lang række nye sportsgrene ind som risikosport i ulykkesforsikringen. Det skyldes et forhøjet fokus på, at kunderne skal betale for den risiko, de repræsenterer:

”Gennem en datadreven tarifering på kundernes adfærd sørger vi for at sætte en præcis pris, der afspejler risikoen. Det har fordele for både den enkelte kunde og for fællesskabet. Når vi kender risikoen, så kan vi bedre undgå ekstraordinære præmieforhøjelser, og vi sikrer en fornuftig lønsomhed. Samtidig fastholder vi det solidariske princip i overskudsdelingen,” fortsætter Brian Nielsen, der peger på, at det er en del af et nyt produktdesign, hvor kunderne kan skræddersy deres dækninger efter behov  – og som sådan er det ikke et ønske om at få den billigste ulykkesdækning på markedet:

”Vi går efter at sikre GF’s kunder, at de får gode forsikringer til fornuftige priser. Dækningerne skal afspejle kundernes behov, og prisen skal afspejle kundernes risiko.

Er det ikke lidt underligt, at et kundeejet selskab er first mover på dette område?

”Nej, det synes vi bestemt ikke. At vi sikrer, at priserne så vidt muligt afspejler den præcise risiko, er jo bare sund fornuft. Hos GF tilbyder vi gode basisdækninger, som man så kan supplere med tilvalgsdækninger efter behov. Det harmonerer helt fint med at være kundeejet.”

Ridning er en af GF Forsikrings højrisikosportsgrene. Kilde: GF

GF Forsikring har valgt at dele forsikringsområderne op i sportsgrene, der bliver betegnet som risikosport, som indeholder skiløb, kampsport og cykelsport som mountainbiking, mens højrisikosport omfatter motorsport, hestesport, klatring, flyvning med videre. Sportsgrene som fridykning er så ”farlige”, at de end ikke er med i højrisikopakken.

Andre selskaber holder igen

Hos Alm. Brand oplyser Pia Holm Steffensen, der er direktør på privatforsikringsområdet, at man ikke vil gå samme vej:

”Vi har ingen planer om at gøre skidækning til et tilvalg på vores ulykkesforsikringer af den årsag, at vi ikke kan se et skadesmønster, der peger på, at det er nødvendigt.”

Ifølge Pia Holm Steffensen har Alm. Brand i modsætning til de toneangivende konkurrenter valgt at dække behandlingsudgifter og hjemtransport på standarddækningen af rejseforsikringen, når der sker en skade i forbindelse med ski. Det er kun erstatning i form af erstatningsrejse eller kompensation, som kræver en særlig skirejsedækning.

Samme melding lyder fra landets største forsikringsselskab, Tryg, hvor man ikke lader skiløb høre ind under definitionen af farlig sport. Derfor vil Trygs kunder også være dækket, hvis der sker skade på ski som følge af et ulykkestilfælde. Og det er heller ikke noget, man lige nu overvejer at indføre, lyder det i et skriftligt svar fra selskabet, der har alle former for sport – også farlig sport – inkluderet i grunddækningen i personforsikringen. Det vil sige, at ikke kun ski, men alle farlige sportsgrene f.eks. faldskærmsudspring er dækket.

Heller ikke Topdanmark har planer om at medtage skisport eller ridning på tilvalgsdækning over farlig sport, som hos selskabet indebærer kampsport, faldskærmsudspring, klatring, motorsport som f.eks. traktortræk med mere. Og det er heller ikke noget, man planlægger.

Heller ikke Gjensidige eller Købstædernes Forsikring planlægger at ændre praksis og opkræve ekstra for skidækning.

Læs mere

Situationen for forsikringsselskab forværres

Presset på jysk forsikringsspiller vokser

Svært forsikringsår, konkurser og dyre brande præger forsikringsbranchen

Forsikringsbranchen strammer grebet om bilister: Risikerer at miste erstatning

Kundekrigen sætter spor i forsikringsbranchen. Selskaber tærer på reserverne

Trygs køb af Alka kan helt falde til jorden

Trygs storhed er tilbage. Hübbes store offensiv

Sagild afsat. Vi går bag om næste skridt i opgøret om Topdanmark

Mæglerhus kårer stærke forsikringsselskaber og ryger i clinch med Topdanmark

Codan direktør ser endelig lys, men mæglermodel presser forsikringsbranchen

Skarpt angreb på pensionsmæglernes forretningsmodel 

ID 6077119 © Monkey Business Images | Dreamstime.com