;
forsvaret

Inside story

Omstridt oliekoncern og forsvaret skilles før retssag

Datterselskab til oliekoncernen Bunker Holding, som ejes af en fynsk milliardær, havde i årevis en milliardaftale med forsvaret, men valgte ikke at byde ind på ny milliardkontrakt, da den udløb i slutningen af sidste år.

Den fynske oliekoncern Bunker Holding, der er ejet af den fynske rigmand Torben Østergaard-Nielsen, har i årevis været den største leverandør af skibsbrændstof til forsvaret, men parterne er nu gået hver til sit. 

I de seneste fire år har selskabet Unioil, som hører under Bunker Holding-koncernen, haft en milliardkontrakt med forsvaret om at levere brændstof til forsvarets fly og skibe i flere danske havne.  

Kontrakten mellem parterne udløb i september 2020, men da forsvaret satte gang i et nyt udbud, valgte Unioil og Bunker Holding-koncernen ikke at byde ind på den nye kontrakt til en værdi af 1,2 milliarder kroner

Sagen kort

Det danske forsvar har i årevis haft en milliardkontrakt med et datterselskab til den fynske oliekoncern Bunker Holding.

Aftalen har været genstand for offentlig debat, fordi Bunker Holding er involveret i en sag, hvor bagmandspolitiet mener, at koncernen har brudt EU’s sanktioner mod at levere flybrændstof til Syrien.

Nu er parterne gået hvert til sit, efter at kontrakten udløb i september sidste år.

Unioil har det seneste år bevidst undladt at byde på flere længerevarende kontrakter. Beslutningen herom skyldes en revideret strategi, hvor kapacitet, fokus på udvikling, infrastruktur og fremtidig forsyning af nye produktløsninger fremover skal danne fundamentet,” skriver Carsten Klausen, direktør for Unioil Supply, i et skriftligt svar. 

Forsvaret bekræfter, at det nye udbud har resulteret i en kontrakt med en anden leverandør. 

”FMI har ikke længere en aftale med Unioil Supply eller andre Bunker Holding-affilierede virksomheder om at levere brændstof til det danske forsvar. Aftalen udløb i september 2020, og vi har indgået en ny aftale med en anden leverandør,” skriver Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). 

Den nye milliardkontrakt er gået til selskabet Stonewin, som er stiftet af tidligere folk fra de internationale handelshuse Glencore og Trafigura. 

Forsvarets tidligere kontrakt med Unioil har været genstand for stor politisk debat, fordi Bunker Holding-koncernen, dets topchef og datterselskabet Dan-Bunkering samtidig er anklaget for at have brudt EU’s sanktioner ved en række oliehandler. Retssagen begynder til efteråret, og Bunker Holding, dets topchef og Dan-Bunkering nægter sig skyldige. 

Koblingen til Bunker Holding har undervejs fået forsvaret til at kræve redegørelser fra Unioil om sagen, ligesom flere politikere har forholdt sig kritisk til, at forsvaret handlede med et selskab, som er en del af en koncern, der er under mistanke for sanktionsbrud. 

Jagter nye forretningsben 

Bunker Holding har i årevis været en sand guldgrube for Torben Østergaard-Nielsen. Oliekoncernen forgyldte rigmanden i en sådan grad, at han ifølge en opgørelse fra Berlingske er en af Danmarks ti rigeste personer. 

I 2019 tjente oliedivisionen Bunker Holding 1 milliard kroner før skat, og omsætningen voksede til 76,8 milliarder kroner. Over de seneste 5 år har olieforretningerne samlet set tjent næsten 2,7 milliarder kroner før skat til rigmanden. 

Alligevel har Torben Østergaard-Nielsen sat gang i et radikalt skifte i sit forretningsimperium efter en større strategisk gennemgang af koncernen af konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG). 

Det hænger blandt andet sammen med en erkendelse af, at det traditionelle skibsbrændstof, som produceres af olierester, ikke er fremtiden i skibsfarten, som i disse år poster milliarder i udviklingen af nye, grønne brændstoffer i bestræbelserne på at sænke sin forurening. 

Derfor er Torben Østergaard-Nielsen gået i opkøbsmode i jagten på nye forretningsben, der kan fremtidssikre koncernen. 

Som InsideBusiness for nylig kunne afslørehar Torben Østergaard-Nielsen i al hemmelighed arbejdet på at sikre sig magten i den relativt ukendte virksomhed Copenhagen Merchants yderst profitable forretningsdivision CM Biomass Partners. 

Retssag begynder til efteråret 

Sagen om den danske oliekoncerns mulige sanktionsbrud kom frem i foråret 2019 efter afsløringer af DR.  

DR kunne dengang fortælle, at Erhvervsstyrelsen havde anmeldt Dan-Bunkering til bagmandspolitiet (SØIK) i februar 2017, efter at Udenrigsministeriet havde fået fortrolige efterretninger fra USA om, at olieselskabet muligvis havde begået sanktionsbrud. 

Det skal ifølge myndighederne være sket i forbindelse med en række oliehandler, som Dan-Bunkering indgik med russiske selskaber, som ifølge både amerikanske og danske myndigheder efterfølgende sejlede olien til Syrien. 

Oliekoncernen har under hele forløbet afvist alle anklager om sanktionsbrud. 

”Der er intet i vores egne grundige interne undersøgelser, der har afdækket, at der skulle være personer i Dan-Bunkering eller Bunker Holding, som var vidende om eventuelle brud på EU’s sanktioner over for Syrien. Vi er overbevist om, at vi ikke har leveret brændstof til firmaer, der var omfattet af EU-sanktioner på handelstidspunktet,” skriver Bunker Holding, der ser frem til at få sagen fuldt belyst og afsluttet i den videre efterforskning og ved en eventuel retssag. 

 

Læs mere

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn

EQT på vej med stort frasalg

Kapitalfond øjner nyt rekordafkast