Parken web

Inside story

Fortroligt materiale afslører: Spillet om Parken går ind i afgørende fase

Om ganske kort tid skal de potentielle købere til Parken og badelandet Lalandia aflevere deres bud, hvorefter salget går ind i den afgørende fase. Vi løfter sløret for den fortrolige proces og ikke mindst de hemmelige planer med Danmarks nationalarena.

Bag lukkede døre spidser kampen om underholdningskoncernen Parkens fremtid til. Tilbage i januar måned meddelte det børsnoterede selskab anført af formand Allan Agerholm, at man havde hyret landets førende erhvervsmægler, Colliers, til at kigge på mulighederne for at sælge både badelandet Lalandia samt det 30 år gamle stadion på Østerbro.

Ifølge det fortrolige salgsmateriale, som InsideBusiness er i besiddelse af, skal de interesserede købere senest 4. maj aflevere et ikkebindende bud på aktiverne. Her skal det samtidig fremgå, præcis hvilke aktiver man byder på, hvad man er villig til at betale, samt hvordan man vil finansiere det potentielle køb.

Ifølge det såkaldte process letter har man siden 23. marts holdt lukkede møder med interesserede investorer, ligesom mulige købere har haft mulighed for at besigtige blandt andet Lalandias feriecentre.

Fra den 10. maj og fremefter vil Parken og koncernens rådgivere fra Colliers anført af partner Peter Winther vurdere de enkelte bud og give køberne adgang til en omfattende due diligence, hvorefter man vil give eksklusivitet til en køber. Derefter kan man sandsynligvis præsentere en ny ejer for offentligheden i begyndelsen af juli.

Som tidligere udmeldt sælger Parken badelandet Lalandia for sig under projektnavnet ’Project Tropical’, mens selve Parken sælges i en separat proces under navnet “Project Lion”.

Netop Lalandia, som består af to feriecentre i henholdsvis Rødby og Billund, sælges med en 30-årig lejekontrakt til selve selskabet Lalandia A/S, der fremover skal stå for den daglige drift i centrene.

Ikke overraskende fremgår det af nøgletallene, at det store badeland i både 2020 og 2021 var hårdt ramt af de mange nedlukninger under covid-19, men allerede i indeværende år forventes der en indtjening før renter og afskrivninger på over 600 millioner kroner.

Ifølge de investorer, som InsideBusiness har været i dialog med, er opgaven med at udskille selve bygningerne i Lalandia relativt overkommelig, ligesom økonomien i en potentiel handel ligeledes er relativt ukompliceret.

“Vi kommenterer ikke mens processen kører udover at den kører planmæssigt og dermed tilfredsstillende,” skriver formand Allan Agerholm i en mail til InsideBusiness.

Store planer med Parken

Værre bliver det derimod, når talen falder på selve Parken, der til efteråret kan fejre 30-års jubilæum. Det er ingen hemmelighed, at især de senere år har koncernen og de nuværende ejere stort set ikke investeret i renoveringer på det aldrende stadion, hvorfor en kommende køber skal forberede sig på en udskrivning på et pænt trecifret millionbeløb.

Hvor meget der præcis skal bruges for igen at få Danmarks nationalarena til at kunne måle sig med de bedste stadioner i Europa, er fortsat uvist, og det er således op til køberne at lægge sine egne forudsætninger ind i regnestykket.

Dog erfarer InsideBusiness, at Parken i al fortrolighed allerede har opridset en ganske ambitiøs plan, som de mulige købere vil blive præsenteret for, hvis de går videre i processen.

Således er tanken, at man ud over at renovere stadion ganske omfattende ligeledes vil forsøge at øge tilskuerkapaciteten, så Parken fremover kan rumme omkring 50.000 tilskuere.

Det er således et stort ønske fra DBU, ligesom vurderingen er, at man er nødt til at øge tilskuerkapaciteten, hvis Parken igen skal være i stand til at konkurrere med andre stadioner i Europa om de helt store internationale kampe.

Parken er dog begrænset af rammerne på Østerbro, hvorfor en mulighed er at ombygge de nuværende kontortårne og omdanne dem fra kontorlejemål til tilskuerpladser, hvormed man kan øge kapaciteten med 2.500 i hvert af Parkens hjørner.

Samtidig er det tanken, er der blandt andet skal gøres op med de relativt dårlige parkeringsforhold omkring Parken, hvorfor en af ideerne er at bygge en stor underjordisk p-kælder bag stadion umiddelbart der, hvor Østerbro Skøjtehal tidligere lå.

Det skal sikre langt bedre forhold blandt andet for de vip-gæster, der ofte betaler store summer for at deltage i arrangementer i Parken, og flere investorer peger over for InsideBusiness på, at ideen bestemt ikke er skæv.

”Både området omkring Parken samt store dele af Østerbro er karakteriseret ved meget dårlige og begrænsede p-forhold. Derfor giver det i høj grad mening at udnytte grunden bag Parken til det, og vores opfattelse er, at man vil kunne etablere et samarbejde med et af de store p-selskaber,” forklarer en investor.

Samme investor vurderer i øvrigt, at en samlet omkostning til renovering af Parken kan løbe op i en milliard kroner. Et stort usikkerhedsmoment i processen er dog, hvorvidt den tilbageværende Parken-koncern vil være i stand til at svare den stigende husleje, som en storstilet modernisering vil medføre.

Endelig er en større renovering af det meget kritiserede græstæppe i Parken også på tegnebrættet, og de tidlige vurderinger er, at man sandsynligvis bliver nødt til at grave 2,5 meter ned og udskifte både græs og underlag i et forsøg på en gang for alle at få brugt med de mange udfordringer med plænen.

Hvad vil ejerne?

Fortsat er det et åbent spørgsmål, hvem der i sidste ende byder på Parken ved første deadline 4. maj. InsideBusiness har været i dialog med en række af de støre professionelle investorer herhjemme, og selv om flere har modtaget salgsmaterialet fra Colliers, er mange dog forbeholdne over for at byde på selve Parken, fordi investeringen fortsat rummer enorm usikkerhed.

Det gælder især de store pensionskasser samt flere ejendomsaktører, mens DBU tidligere har meddelt, at man gerne kigger på mulighederne for at investere i det aldrende stadion i samarbejde med andre.

Også den succesfulde udvikler NREP samt PensionDanmark har ifølge InsideBusiness’ oplysninger modtaget det fortrolige materiale og overvejer i skrivende stund, hvorvidt de skal kaste sig ind i processen eller ej.

Et stort usikkerhedsmoment har for flere investorer dog været, hvorvidt Parkens nuværende storaktionærer kunne have interesse i at overtage et eller flere af koncernens aktiver. Især milliardæren Erik Skjærbæk har tidligere haft stor veneration for især Lalandia, men meget tyder på, at Skjærbæk ikke længere kigger på mulighederne for at investere i den del af Parken.

Til gengæld erfarer InsideBusiness fra en række kilder med indgående kendskab til processen, at Parken-medejer Lars Seier Christensen fortsat har stor veneration for fodboldklubben FC København og derfor gerne ser sig selv som del af et fremtidigt setup omkring klubben.

 

Læs mere

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil