Korn ferry

Inside story

Fremadstormende headhunter mister kendt nøgleprofil

Korn Ferry, der har en ambition om at blive den største headhunter i Danmark, er kommet i modvind midt i sin offensiv. En højtprofileret figur siger nu farvel og efterlader den lukrative finanssektor i hænderne på en dygtig, men uprøvet intern afløser. Også rivalerne har problemer med at fastholde de kostbare specialister.

Store omvæltninger og ny skrap regulering har gjort finanssektoren til en guldrandet forretning for headhunterne. Der er brug for nye kompetencer på alle ledelsesniveauer i banker, pensionskasser og kapitalstærke fonde, og headhunterne er som regel med inde over, når de centrale stillinger skal besættes.

Tag Danske Bank for eksempel, hvor størstedelen af både direktionen og bestyrelsen er blevet skiftet ud i løbet af de seneste to år, hvilket har givet arbejde til flere af branchens førende aktører som Russell Reynolds, Korn Ferry, Spencer Stuart og Heidrick & Struggles.

Den høje aktivitet skaber imidlertid også røre i headhunternes egen lille andedam. Her kæmper man i stigende grad om de tunge partnere med fokus på netop finanssektoren, og der er p.t. gang i en stor rokade på området. To af landets førende headhuntere må således sige farvel til deres nøgleprofiler på finansområdet, og for verdens største headhunter, Korn Ferry, der også har ambitioner om at blive størst i Danmark, kan nederlaget blive lidt af et benspænd for de ellers ambitiøse vækstplaner.

Den kendte financial services-partner Folke Friis-Frederiksen, der længe har været bannerfører på finansområdet for Korn Ferry, forlader således den fremadstormende kæmpe efter godt fire år og overlader området til den noget mindre fremtrædende figur Søren Billeskov. Det bekræfter Kai Hammerich, der er dansk landechef i børsnoterede Korn Ferry.

”Det er rigtigt, at Folke har forladt os, men vi er også så heldige, at vi har successionsplanen på plads. Så det bliver Søren Billeskov, der gør det super godt, som har fået opgaven med at opbygge vores nordiske financial services-forretning,” siger Kai Hammerich.

Korn Ferrys omsætning fra executive search-forretningen er ifølge Kai Hammerich oppe med 20 pct. i år, men han har også stor tiltro til Søren Billeskovs evner. Billeskov kom til Korn Ferry sidste år fra en stilling som direktør i KMD’s search-afdeling. Selv om han, som nogle formulerer det, har mindre hår på brystet end Folke Friis-Frederiksen, er Kai Hammerich ikke umiddelbart bekymret for omsætningen fra finanssektoren, fortæller han.

”Det er svært at sige, hvor meget betydning det får, men hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg ikke, det får den store betydning,” siger han.

Sagen kort

Finanssektorens stoledans afspejler sig i headhunterbranchen. Her er de tunge profiler med finansekspertise i høj kurs for tiden.

To prestigefulde headhuntere må nu sige farvel til deres nøglepartnere på området, og det forventes, at stoledansen fortsætter.

Korn Ferry må således sige farvel til Folke Friis-Frederiksen, der er et yderst kendt ansigt på direktionsgangene i landets finansinstitutioner. Samtidig mister Odgers Berndtson partneren Christian Kamperlund, der vender tilbage til finanssektoren.

Tabte Danske Banks topchef

Folke Friis-Frederiksen regnes af folk i branchen for at være blandt de allerbedste headhuntere på finansområdet – måske endda på niveau med Frank Halborg fra Heidrick & Struggles, som var med til at lære ham op i Amrop fra 2012 til 2015.

Tidligere på året led han dog et personligt nederlag, da Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad fratog Korn Ferry og dermed Folke Friis-Frederiksen opgaven med at finde Danske Banks nye topchef, hvilket angiveligt har haft en vis indflydelse på jobskiftet.

Baggrunden var, at Karsten Dybvad efter Ole Andersens exit i Danske Bank hyrede Spencer Stuart til at give en såkaldt second opinion på arbejdet med at rekruttere en ny topchef. Herefter blev opgaven overdraget fra Korn Ferry til Russell Reynolds med Louise Vøttrup i spidsen.

Men nu ser selvsamme Russell Reynolds ud til at være den åbning, Folke Friis-Frederiksen har ventet på. I Russell Reynolds har man nemlig også haft svært ved at fastholde de værdifulde nøglepartnere, idet Louise Vøttrup sammen med Thomas Barlebo forlod headhunteren i april, godt en måned inden ansættelsen af Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, blev annonceret. Louise Vøttrup er i dag selvstændig med searchfirmaet New Plan Partners, og Russell Reynolds hentede Christoffer Black ind fra konkurrenten Heidrick & Struggles til at fylde den ledige stilling.

Da Russell Reynolds har ambitioner om at styrke det finansielle område, og fordi Folke Friis-Frederiksen angiveligt stadig står stærkt hos Danske Bank trods nederlaget, peger flere branchekilder på Russell Reynolds som den ubetinget mest sandsynlige destination for den garvede headhunter.

Hverken Folke Friis-Frederiksen eller Russell Reynolds er vendt tilbage på vores henvendelse inden deadline.

Stor stoledans undervejs

Korn Ferry er imidlertid ikke den eneste headhunter i landet, hvor finanssektoren volder problemer. Også hos konkurrenten Odgers Berndtson er der røre i vandene. Sidste år gik headhunteren voldsomt tilbage, idet bruttofortjenesten faldt fra 26 til 20 mio. kr., og overskuddet faldt samtidig med knap 2 mio. kr. For at gøre ondt værre står man nu også uden frontfigur på finansområdet, idet selskabets financial services-partner siden 2017, Christian Kamperlund, har valgt at kaste håndklædet i ringen for at vende tilbage til arbejdet i finanssektoren. Også det jobskifte er netop startet.

Troels Gjerrild, der er managing partner  i Odgers Berndtson, bekræfter, at Christian Kamperlund har forladt selskabet for at vende tilbage til finanssektoren, men har derudover ingen kommentarer.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har finansområdet i flere år været et fokusområde for landets største headhuntere. Tidligere var det især Amrop, der sad tungt på de lukrative mandater, hvilket også var en af årsagerne til, at giganten Heidrick & Struggles med Jan Norgaard Lauridsen i spidsen i slutningen af 2017 opslugte Amrops tunge danske partnere og dermed også Frank Halborg og Peter Christiansen.

Netop situationen i Heidrick & Struggles bør man nok holde øje med i de kommende måneder, for snart bliver aktiekapitalen frigivet for de dyre Amrop-partnere, og så kan de frit vælge, under hvilket navn de vil jage hoveder herhjemme.

Allerede nu spekuleres der i, om de vil benytte lejligheden til at gå solo igen, eller om de kan finde en ny velhavende bejler, der kan tilbyde dem en attraktiv bindingsperiodeordning – mod en pæn præmie, naturligvis.

LÆS OGSÅ

Headhuntere i hård kamp om finanselitens gunst

Topheadhunter: Flere profiler skal erstatte en topdirektør fremover

Tonny Thierry er dead man walking i Nykredit

Katastrofalt udviklingsprojekt rammer Jyske Bank og Sydbank

Sydbank ville fusionere med Spar Nord. Skulle Nykredit med?

Frøsig vandt magtkampen, men hvad nu, Sydbank?

Se alliancerne mellem bank, forsikring og pensionsselskaber. Hvor er åbningerne?

Finansalliancer i opbrud. Priskrig på forsikring tager form

Partnerskaber gennemsyrer bankportaler, der kalder sig objektive

Kommer den store oprydning i pensionsbranchen?

Ugens Insider: Drop banken – og start forfra