;
Valcon konsulent

Inside story

Fusion koster Valcon – Implement er tilbage i vækstsporet

Fusionen med hollandske konsulenthuse har sendt det danske konsulenthus Valcon op i en ny liga. Men indtil videre har arbejdet med fusionen ramt den danske omsætning. Omvendt fortsætter Implement, der er det eneste af de tilbageværende store managementkonsulenthuse, med at vokse.

For ikke længe siden havde Danmark tre store, selvstændige managementkonsulenthuse.

Trioen blev til en duo, da den amerikanske konsulentkæmpe Bain på opsigtsvækkende vis overtog Qvartz sidste år. Ikke længe efter forsvandt den danske selvstændighed hos den ene del af duoen, da Valcon kort før jul indgik en fusion med hollandske First Consulting, som er orkesteret af kapitalfonden Waterland. Sidenhen er også hollandske Viqtor Davis blevet indlemmet i fusionen.

For både Qvartz og Valcon er fusionerne et valg om at blive noget større for at vokse markant på den længere bane efter flere års problemer med at skabe vækst forretningen

Tilbage står Implement, som nu er det eneste store, danskejede managementkonsulenthus i markedet.

Men år et i en fusion er som bekendt ikke let – hvilket de første økonomiske resultater fra Valcon vidner om.

Det seneste årsregnskab fra Valcon afslører nemlig, at væksten i Danmark går tilbage. Omsætningen falder 10 procent til 226 millioner kroner, mens bruttofortjenesten går 22 procent tilbage til 32,4 millioner kroner.

Tilbagegangen hænger især sammen med, at fusionen med First Consulting og Viqtor Davies, fortæller Valcons managing partner Stig Jessen.

”Vores fusion har taget lidt kraft. Det må vi bare have respekt for. Vi er ved at samle os til et større konsulenthus, der sammen med vores kunder skaber markante resultater baseret på vores sammenspil med kunderne, vores unikke værdigrundlag, kompetencer og geografiske dækning, og det tager kraft, og det kan vi se på de danske tal,” siger Stig Jessen.

Fusionen med de hollandske konsulenthuse har dermed endnu ikke løst Valcons problemer med at skabe vækst i forretningen. Få måneder inden fusionen kom på dagsordenen sidste år, lancerede det danske konsulenthus faktisk selv en ny strategi, hvor man var villig til at stifte gæld for at skabe vækst via opkøb.

”Lige nu sætter vi en raket i vores operations consulting-opgaver til glæde for resultatskabelsen og den reelle implementering hos vores kunder. Vi bruger lidt tid på at etablere de rigtige value propositions, der bygger på vores unikke kompetencer. Det er klart, at det tager lidt på ledelsen. Og ledelsen i en virksomhed som vores er også dem, der driver mange opgaver,” siger Stig Jessen.

Med fusionen har Valcon bevæget sig op i en større liga, og ifølge Stig Jessen betyder det, at de danske nøgletal ikke længere er lige så relevante – et argument, som er kendt fra flere af de allerstørste konsulenthuse.

”Vi er ved at passere en milliard i omsætning og er nu 850 ansatte og et hus, der nu også leverer dyb teknologi og meget relevant analytisk konsulentrådgivning i Nordvesteuropa. Consulting er ikke et dansk marked, men et langt større marked, og vi tager især udgangspunkt i den nordiske og hollandske mentalitet i resultatskabelsen sammen med vores kunder ” siger Stig Jessen.

Implement dypper tæerne i USA

Mens Valcon valgte at lade sig fusionere ind i et større, internationalt setup, har Implement afvist alle salgsplaner og har tænkt sig at indtage verden på egen hånd.

Modsat Valcon er Implement tilbage på vækstsporet efter coronaåret, hvor væksten stod i stampe for første gang siden finanskrisen. Omsætningen har nu krydset 1,3 milliarder kroner efter en vækst på over 8 procent og er den højeste nogensinde, mens bruttofortjenesten er steget 19,3 procent til 273,8 millioner kroner.

”Vi er rigtig godt tilfredse og meget glade. Vi er altid vokset mellem 10 og 20 procent om året, bortset to år under finanskrisen og coronakrisen. Vi forventer, at vi kommer til at vokse det samme igen i år, og det er et passende mål for at holde en meget høj kvalitet på vores medarbejdere, så vi kan passe ordentligt på vores kunder,” siger Niels Ahrengot, managing partner i Implement.

Implement har aldrig lagt skjul på, at konsulenthuset ser et stort potentiale i at være det eneste store danskejede managementkonsulenthus i markedet og udnytte det hul, som Qvartz efterlod sig efter Bains overtagelse. Det seneste år er ifølge Niels Ahrengot et solidt bevis på det, selv om Implement frem for alt stadig er et transformationshus.

”Det handler om at have de rigtige folk og udvikle de rigtige mennesker. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved at have størrelse. Men vi ser kæmpe fordele i at være en mindre, elitær spiller. Det har historien med Qvartz også vist med al tydelighed. Det har været et rigtig godt sted at være for os, og der er ikke sket ting i verden, der har ændret på det – tværtimod,” siger han.

Implement havde sidste år medvind på alle markeder, men især på det tyske marked ser Implement muligheder for at skrue markant op for væksten.

”Vi har rigtig meget medvind i Tyskland og Schweiz. Tyskland er verdens andetstørste konsulentmarked, så den position styrker vi. Vi har lige bygget kontor i Hamborg, så vi nu er oppe på to kontorer i Tyskland, og vi kommer sikkert også til at starte et mere i løbet af i år,” siger han.

Samtidig har Implement dyppet tæerne på det amerikanske marked, hvor et lille hold af konsulenter har slået sig ned i North Carolina. Det sker i første omgang for at hjælpe nogle af Implements danske kunder, fortæller Niels Ahrengot.

Sværere marked for opkøb

Bag Valcon-fusionen står kapitalfonden Waterland, som har 6 milliarder euro under forvaltning og er hovedaktionær i den nye koncern.

Med fusionen vil Waterland samle europæiske konsulenthuse med fokus på operationel strategi. Det er kort fortalt rådgivning om at optimere klienternes ressourceforbrug i produktionen, og strategien er at kombinere den operationelle rådgivning med nye digitale ydelser såsom dataanalyse og kunstig intelligens.

Waterlands mål er at skabe et nordvesteuropæisk konsulent- og teknologihus, der skal være et alternativ og en seriøs udfordrer til de store revisionshuse i big four, Deloitte, PwC, KPMG og EY, samt Accenture på projekter, der kræver 3-10 konsulenter om bord.

Med fusionen går Valcon fra at være 170 mennesker til samlet set at beskæftige over 800 personer i dag. Inden for de kommende år skal det tal som minimum fordobles.

Planen om en fordobling på få år går gennem yderligere opkøb og fusioner. Det er med andre ord en klassisk kapitalfondsdisciplin, som venter Valcon, der inden fusionen har haft problemer med at skabe vækst i forretningen.

Aktuelt er konsulentmarkedet rødglødende, og efterspørgslen på konsulenthusenes kompetencer er den højeste i mange år. Ifølge Stig Jessen har det gjort det sværere at købe op.

”Vi er på en buy and build-rejse og er aktive i det marked. Men vi oplever også, at der er meget aktivitet i det marked. Så det har nok været nemmere at finde legekammerater i consulting end lige nu. Der er travlhed i markedet, som betyder, at nogle udskyder planer,” siger Stig Jessen, der tilføjer, at markedet generelt har taget godt imod Valcons nye konstellation.

Igennem flere måneder har konsulenthuse råbt om op en alvorlig mangel på arbejdskraft, der gør, at konsulenthusene i visse tilfælde er nødt til at takke nej til opgaver, og som truer væksten.

”Udfordringen er lige nu at få de rigtige kompetencer og holde på vores folk. Vi mærker et pres på vores teams, og det er udfordringen i år – også i forhold til at få stor nok vækst,” siger Stig Jessen.

”Jeg tror ikke, at vi kan undgå, at det rammer væksten. Hvis der var større adgang til talent, ville vores vækst også være højere,” tilføjer han.

 

Læs mere

Amerikansk konsulenthus vil fordoble dansk kontor

Her er landets førende konsulenthuse

Deloitte melder klar til opkøb i jagt på superspecialister

PwC snupper profil hos konsulenthus til prestigeområde

Konsulenthuse opgiver jagt på medarbejdere i ophedet marked

Se konsulenthusene, de unge helst vil arbejde for. Bain tager kvantespring – Valcon glider ud

Konsulentkæmpe river vægge ned i Norden i jagt på talenter og vækst

Konsulenthus på opkøbsjagt

Konsulenthuse i hård kamp om it-rådgivere