tv2 web

Inside story

Gang i svingdøren i toppen af erhvervslivet. Se, hvilke direktører der er på vej ud 

Landets førende headhuntere har p.t. rasende travlt med at finde topchefer til en række af landets største virksomheder. I al hemmelighed arbejdes der på de indre linjer på en række fortrolige opgaver, hvor der skal findes mulige kandidater til de stillinger, der endnu ikke er ledige.

De førende headhuntere herhjemme har kronede dage. Mens en række af landets største virksomheder for tiden jagter en ny topchef til hjørnekontoret, kører der også en række processer på de interne linjer, hvor bestyrelsen i al fortrolighed er ved at afsøge markedet for en potentiel afløser for den nuværende direktør. 

Den uden tvivl mest belyste og kaotiske proces er Danske Banks jagt på en afløser til Thomas Borgen. Her har både Korn Ferry og siden Spencer Stuart været engageret, men efter måneder uden resultater har Danske Bank med formand Karsten Dybvad i spidsen nu hyret Russell Reynolds til at overtage den udfordrende søgeproces. 

Hjørnekontoret på Holmens Kanal er imidlertid langtfra det eneste, der står tomt for tiden, og især den finansielle sektor er for tiden en særdeles flittig kunde hos landets headhuntere. 

Således er de tidligere Amrop-folk i Heidrick & Struggles netop nu ved at finde en ny direktør til pensionskassens ATP, ligesom man også jagter en ny topchef til Vækstfonden, der kan tage over efter fondens mangeårige førstemand, Christian Motzfeldt. 

De forhenværende Amrop-folk, der traditionelt set har haft et stærkt tag på den finansielle sektor, skiftede til Heidrick & Struggles i efteråret 2017.  

Netop Heidrick & Struggles spillede efter flere års dødvande på det danske marked opkøbskortet i et forsøg på igen at blive en magtfaktor blandt de danske hovedjægere. Den strategi ser nu ud til at have båret frugt, for i de endnu ikke offentliggjorte tal for 2018 runder firmaet en bruttofortjeneste på 82 millioner kroner. Det er et historisk godt resultat, som kun Egon Zehnder tidligere har været i stand til at matche. 

Ledige direktørjob

Herunder ses de virksomheder, der står med ubesatte direktørstillinger. I parentes ses, hvilken headhunter der arbejder med opgaven.

Dansk Industri (Amrop)

ATP (Heidrick & Struggles)

Danske Bank (Russell Reynolds)

NKT (Korn Ferry)

PKA (ikke valgt headhunter)

TV2 (Heidrick & Struggles)

Vækstfonden (Heidrick & Struggles)

Ny direktør til Dansk Industri 

Amrops tomme lokaler på Christians Brygge blev kort efter overtaget af den tidligere Amrop-mand Finn Rants, der nogle år forinden var raget uklar med de øvrige partnere og havde forladt firmaet til fordel for Boyden.  

Nu er han så tilbage i sin gamle franchise, og en af Rants første store opgaver bliver at finde en ny direktør til landets største arbejdsgiverorganisation, Dansk Industri, der står uden topchef, efter at Karsten Dybvad før jul sagde op for at hellige sig formandsposten i Danske Bank. 

Et af de kontorer, hvor travlheden også kan aflæses i regnskabstallene, er Korn Ferry, der efter flere års limbo i Danmark nu ser ud til at være kommet stærkt tilbage under ledelse af Kai Hammerich. Her kan man i seneste regnskab notere sig en fremgang i bruttofortjenesten på 50 procenthvilket betyder, at kontoret nu kan bide skeer med førende aktører som Spencer Stuart og Russell Reynolds målt på størrelse. 

Mens flere af de store rekrutteringer har været udsat for stor opmærksomhed, melder samtlige af landets største headhuntere også om voldsom aktivitet på de indre linjer. Flere peger på, at de danske bestyrelser så småt er ved at få øjnene op for, at man er nødt til at have en plan B, hvis topchefen pludselig forlader virksomheden. Den disciplin har ellers været en akilleshæl i dansk erhvervsliv gennem mange år, da man slet ikke har haft tradition for at arbejde systematisk med succession planning. 

Et skrækeksempel er Novo Nordisk, hvor først Kåre Schultz og siden Jakob Riis stoppede i virksomheden efter en kaotisk proces, hvor den mangeårige topchef Lars Rebien Sørensen også forlod koncernen på noget kluntet vis.  

Et andet lidet flatterende eksempel er A.P. Møller-Mærsk, der for nogle år siden stod helt og aldeles på bar bund, da daværende topchef Nils Smedegaard Andersen pludselig faldt om på en skiferie og siden skulle opereres for en hjertefejl. 

Bør kigge internt 

Hos Korn Ferry er man dog af den opfattelse, at opgaven med at planlægge et direktørskifte i god tid fortsat er noget, meget få bestyrelser mestrer. 

”Vores opfattelse er, at der stadig bliver rekrutteret alt for mange topchefer eksternt i Danmark. Det skyldes, at virksomhederne herhjemme ikke har været dygtige nok til at tænke succession ind i deres forretning og arbejde systematisk med det. Flere undersøgelser peger på, at en intern kandidat ofte er bedre til at skabe resultater end en, man har hentet udefra,” siger Kai Hammerich,  

Kai Hammerich peger på, at øvelsen med at finde afløseren for en afgående topchef i god tid kræver en langt mere systematisk tilgang til tingene, end mange store selskaber har været vant til. 

”Som bestyrelse er man nødt til at forberede sig på en række scenarier og skabe en pipeline af talent, der kan stå klar, når tiden er inde. Det er noget, der tager mange år, ofte mellem 5 og 10 år, hvis det skal gøres rigtigt. Optimalt set skal der gerne være en lille håndfuld talenter, man med årene kan bygge op, og hvor der gerne må være intern konkurrence mellem dem,” siger Kai Hammerich og fremhæver de seneste topchefudnævnelser i henholdsvis Coloplast og DFDS, som illustrerer, hvor der var stærke kandidater internt i virksomhederne. 

”Mange virksomheder i udlandet arbejder systematisk med succession planning, men herhjemme er det stadig alt for få. Det skyldes blandt andet, at vi i Danmark historisk har haft for få gode eksempler, som virksomhederne kan spejle sig i. Det er dog glædeligt at se, at der for nylig blev valgt interne kandidater i både DFDS og Coloplast,” siger han. 

Netop udnævnelsen af den tidligere kapitalfondsmand Torben Carlsen til ny styrmand i færgerederiet DFDS ser flere kilder som en helt naturlig udvikling, da han og afgående topchef Niels Smedegaard i godt 10 år har arbejdet tæt sammen. 

Samtidig understreger både headhuntere og investorer, at selskabet var i overhængende fare for at miste sin populære finansdirektør, hvis man valgte at hente en ekstern kandidat til virksomheden. 

De kan komme i spil

Herunder ses nogle af de virksomheder, der muligvis skifter topchef inden for de kommende år. Navnet på den direktør, der står for at blive skiftet ud, fremgår af parentes.

Alm. Brand (Søren Boe Mortensen)

Flying Tiger (Mette Maix)

Haldor Topsøe (Bjerne Clausen)

Industriens Pension (Laila Mortensen)

Jyske Bank (Anders Dam)

Novozymes (Peder Holck Nielsen)

PensionDanmark (Torben Möger)

Santa Fe (Martin Thaysen)

Sydbank (Karen Frøsig)

Svær situation i PKA 

Også hos konkurrenterne i Odgers Berndtson understreger ledende partner Troels Gjerrild, at succession planning er en særdeles vigtig disciplin, hvis ikke den vigtigste, for en bestyrelse. 

”Den gamle læresætning, at bestyrelsen altid skal være forberedt på, at topchefen kan få en tagsten i hovedet, er mere aktuel i dag end nogensinde. Det er bestyrelsens vigtigste opgave at sikre den bedste ledelse og samtidig en forsikring af virksomheden. Man skal dog være yderst opmærksom på, at det at udnævne en eller flere kronprinser eller prinsesser kan være en farlig strategi, hvis vedkommende i sidste ende ikke får jobbet. Samtidig kan det være farligt, hvis man for tidligt signalerer, at topchefen er på vej ud,” siger Troels Gjerrild. 

Uden selv at ville give eksempler er den kaotiske situation i Novo igen oplagt at fremhæve, men også pensionskassens PKA’s igangværende jagt på en afløser til Peter Damgaard vurderes af flere at være problematisk. Det skyldes, at man fra pensionskassens side allerede tidligt har meldt ud, at Damgaard er på vej ud, hvilket potentielt kan skabe en uhensigtsmæssig situation, hvor de ansatte ikke ved, hvem der egentlig bestemmer. 

Troels Gjerrild peger dog på, at de danske bestyrelser set med hans øjne er blevet markant bedre til at håndtere den pikante opgave at køre afløsere til topchefen i stilling uden at skabe internt splid eller gøre direktøren usikker på sin egen situation. 

”Vi oplever, at de danske bestyrelser generelt bruger mere tid på et emne som succession planning. Flere henvender sig til os for at få rådgivning og hjælp til, hvordan det skal håndteres. Det er vigtigt, at man som bestyrelse allerede tidligt går i gang med sin planlægning, så man ikke bliver taget på sengen. Det handler om at vurdere de interne kandidater og ikke mindst de eksterne for at sikre, at man i sidste ende ansætter den rigtige,” siger han. 

Kapitalfonde er faste kunder 

Mens der typisk er langt mellem de helt store opgaver hos landets tungeste virksomheder, kan både hjemlige og udenlandske kapitalfonde tage en stor del af æren for, at landets headhuntere i øjeblikket har svært ved at finde huller i kalenderen. 

Fondenes mange opkøb betyder, at der ofte skal foretages generationsskifter, hvor eksempelvis en ejerleder eller et familiemedlem må vige hjørnekontoret til fordel for en ekstern kandidat. 

Samtidig er visse fonde hurtige på aftrækkeren, når en virksomhed kører skævt. For nylig var det således Nordic Capital, der smed direktør i Sportmaster Jens Høgsted på porten, ligesom Altor har haft travlt med at rydde op på direktionsgangen i katastrofekøbet Tresu. 

Også i EQT’s konkursramte legetøjskæde smed man direktør Søren Torp Laursen på porten efter ganske kort tid, ligesom man i sin anden kriseramte detailforretning Flying Tiger også flittigt har skiftet topchef. Senest blev Mette Maix hentet hos Berlingske i sensommeren 2017, men set i lyset af kædens store udfordringer og en fejlslagen salgsproces peger mange på Tiger-direktøren som en af dem, der sidder særdeles løst i sædet netop nu. 

Det samme gælder Haldor Topsøes øverste chef, Bjerne Clausen, der må formodes at forlade koncernen inden for den nærmeste fremtid, idet familien forhandler med blandt andre Goldman Sachs og CVC om at lukke en af de to giganter ind i ejerkredsen. 

”Der sker netop nu en disruption i flere sektorer, og det kræver nogle andre ledertyder end tidligere, ligesom kravene skærpes. Mange brancher bliver udfordret af et paradigmeskift, og her er det vigtigt, at bestyrelserne går metodisk til værks og får folk som os eller vores kolleger med om bord, så de kan få løftet opgaven på en professionel måde,” forklarer ledende partner i Boyden Morten Winther, som blev hentet til firmaet for godt et halvt år siden med målet om at opbygge en slagkraftig aktør på begge sider af Storebælt. 

”Vi oplever, at der i øjeblikket sker store ændringer i en række brancher, og det giver os travlhed. Der er tale om lidt af et temposkift flere steder, og det tvinger bestyrelserne til at kigge de enkelte ledelser grundigt efter i sømmene for at sikre, at man har de rigtige kompetencer i den øverste ledelse,” siger han.