;
Michael Kaa

Bank/Realkredit

Genopstanden matadors storsats på hoteller fanget i coronakrise

Den genopstandne ejendomsmatador Michael Kaa Andersen har satset massivt på hoteller og har opkøbt for milliarder herhjemme og i udlandet. I Danmark er det især den ellers så tabsresistente Ringkjøbing Landbobank med John Fisker i front, der har penge ude at svømme.

Ejendomsinvestoren Michael Kaa Andersen bag Proark-koncernen satsede stort, da han i begyndelsen af 2019 købte seks hoteller i England.   

Men timingen kunne næsten ikke have været dårligere for den garvede ejendomsmatador. Bare et år efter at han havde lagt en halv milliard kroner for de seks hoteller, lukkede det meste af verden som bekendt ned. Især Storbritannien har været ramt af flere hårde og langvarige nedlukninger.  

Aktuelt står briterne midt i den tredje fulde lockdown, hvor det meste af samfundet er lukket ned. Mens restriktionerne gradvist er blevet lempet, er hoteller i Storbritannien fortsat lukkede for udenlandske gæster. Seneste melding fra den britiske premierminister Boris Johnson er, at hoteller tidligst kan åbne for udenlandske gæster i midten af maj. 

Sagen kort

Michael Kaa Andersen var en af finanskrisens ejendomsmatadorer, men modsat flere af sine kollegaer lykkedes det ham på bemærkelsesværdig vis at holde de mest aggressive kreditorer fra døren og at forhindre et brandudsalg af sine ejendomme.

I dag er han genrejst og har opbygget en stor portefølje af hoteller til adskillige milliarder, som blandt andet er finansieret gennem Ringkjøbing Landbobank.

Porteføljen er i dag oppe på 21 hoteller, efter at han for 2 år siden købte 6 hoteller i England – bare 1 år inden verden lukkede ned på grund af coronapandemien.

Med købet af de seks britiske hoteller har Michael Kaa Andersen opbygget en milliardstor hotelportefølje på 21 hoteller, som er spredt ud over lande som Danmark, Frankrig, Tyskland, Sverige og England.  

De mange tvangsnedlukninger under pandemien har dog ramt hotelbranchen hårdt, og det har også fået revisorerne i selskaberne bag Michael Kaa Andersens danske hoteller til at gøre opmærksom på, at krisen skaber usikkerhed om hotellernes lejeindtægter og likviditet.   

I de danske hoteller er den primære kreditor Ringkjøbing Landbobank, mens AP Pension har underpant i to Scandic-hoteller i henholdsvis Aarhus og Roskilde. Ringkjøbing Landbobank har desuden taget underpant i sit pant i Zleep Hotel i Billund.  

”Danmark og resten af verden står midt i en covid-19 pandemi. Denne vil på kort sigt få stor betydning for verdensøkonomien og den danske økonomi. Effekten på mellemlang og lang sigt er umulig at vurdere. Dette kan påvirke dette selskab i form af lavere lejeindtægter og derved også risiko for dårligere likviditet,” lyder det i flere af 2019-regnskaberne for selskaberne bag Michael Kaa Andersens hoteller i Danmark.  

Britiske hoteller er 2 millioner pund under budget  

Mens krisen ikke har fået alvorlige konsekvenser for Michael Kaa Andersen, har den uden tvivl ramt satsningen i England. Han understreger dog samtidig, at det går ”overraskende bedre, end man skulle tro”.  

”Det har selvfølgelig ikke været nogen billig rejse, og det har da kostet et pænt beløb i forhold til det budgetterede de seneste tolv måneder, men jeg synes, at vi er landet rigtig pænt,” siger Michael Kaa Andersen.  

”På de seks hoteller i England har vi i forhold til budgettet en negativ afvigelse på godt og vel 2 millioner pund. Det havde jeg da meget gerne været foruden, så ingen skal komme og fortælle, at corona har været godt for noget ud over tid til refleksion.”  

Michael Kaa Andersens seks britiske hoteller har siden købet gennemgået en større renovering for 15 millioner pund, som blev færdiggjort i slutningen af 2019.   

Siden har de seks hoteller været af en del Mercure-kæden, som drives af den franske hotelkæmpe Accor, som Michael Kaa Andersen har indgået managementkontrakter på 25 år med for alle seks hoteller.  

Holder fast i tro på god pris  

Michael Kaa Andersen fortæller, at de britiske hoteller har været åbne under hele pandemien. Men nedlukningerne har fået Michael Kaa Andersen til at skære driften og omkostningerne ned til et minimum.  

”Det er også positivt, at vi blev færdige med renoveringerne af hotellerne, hvor vi konverterede dem fra 2,5-stjernede til 4-stjernede Mercure-hoteller, og så har vi sammen med Accor-kæden lagt både driftsplaner og salgs- og marketingaktiviteter. Det, at vi havde gjort dem færdige inden coronanedlukningen, gjorde, at vi nåede at få en masse medieopmærksomhed i de pågældende områder, og det har gjort, at vi under nedlukningerne har været i stand til at have nogle aktiviteter,” siger han,  

Han erkender, at timingen i satsningen i England næppe kunne have været dårligere, men det har på ingen måde skræmt ham. Han mener fortsat, at prisen for hotellerne er god.  

”Det er logik for bønder, at kunne man have ventet til den anden side af coronaen, havde man gjort det. Når det er sagt, så er jeg overbevist om, at vi har købt hotellerne til en særdeles gunstig pris. Vi har fået renoveret dem alle sammen for 15 millioner pund og er klar til den store åbning og drage nytte af den markante efterspørgsel, som kommer,” siger Michael Kaa Andersen.  

Kollegaer er hårdt ramt  

Michael Kaa Andersen var en finanskrisens ejendomsmatadorer, men modsat flere af sine kollegaer lykkedes det ham på bemærkelsesværdig at holde de mest aggressive kreditorer fra døren og forhindre et brandudsalg af sine ejendomme.  

Et af de aktiver, Michael Kaa Andersen formåede at holde fast i, var en aktiepost i Hotel Bella Sky. Hotellet blev for nogle år siden solgt for til norske Wenaas-gruppen. Med en aktiepost på 7 procent scorede Michael Kaa Andersen godt 50 millioner kroner på salget.  

I dag står den garvede ejendomsmatador på betydelig bedre fundament i den nuværende krise end under finanskrisen.  Et rekonstrueret årsregnskab fra hans Proark-koncern viser en egenkapital på godt 1 milliard kroner og en samlet aktivmasse på 3,8 milliarder kroner. 

Krisen har dog ramt flere af Michael Kaa Andersens kolleger i hotelbranchen hårdt, hvor tvangslukningerne ganske naturligt har kostet milliarder af kroner i de i forvejen pressede forretninger. 

Det fik eksempelvis hotelkæden Maribel, der driver knap 50 hoteller i Norden, til at indgive konkursbegæring i sommer. Også hotelarvingen Søren Brøchner-Mortensen bag fremadstormende Brøchner Hotels måtte i maj sidste år opgive det femstjernede hotel Herman K efter kun to års drift. Krisen har også ramt den norske hotelkonge Peter Stordalen hårdt. Nordmanden har tidligere fortalt Børsen, at pandemien har kostet Choice-koncernen 3 milliarder kroner.  

Michael Kaa Andersen har tidligere været ude med riven over for de danske bankers ageren under finanskrisen, som, mener han, bærer et medansvar for, at finanskrisen ramte ejendomsbranchen så hårdt.  

I dag er hans syn på bankerne under pandemien langt mere positiv.  

”Jeg føler en helt anden støtte og forståelse og is i maven hos bankerne. I starten hensatte de store beløb, fordi de forventede, at krisen ville blive meget stor, men det er heldigvis gået stik modsat,” siger han.  

 

Læs mere

Gældsbjerg i servicekoncern truer vraget Danske Bank-kronprins

Her er de varmeste opkøbsemner på børsen  

Her er landets førende børsbank

Her er Catacaps lovende guldæg. Og de sorte får  

Her er Axcels lovende guldæg. Og de sorte får 

Her er landets bedste kapitalfond  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer