;
BangOlufsen

Inside story

Giganter pisket på pengejagt

En række børsnoterede selskaber har polstret sig med milliarder under coronakrisen og flere, herunder NKT og SAS, er på vej i markedet. For rådgiverne er de mange kapitaludvidelser en kærkommen indtægt i en tid, hvor M&A-markedet stort set er forsvundet.

Mens markedet for køb og salg af virksomheder er stort set ikkeeksisterende for tiden, er der fortsat stor aktivitet på børsmarkedet, hvor talrige store danske selskaber på det seneste har hentet penge.

Både Bavarian Nordic og senest Pandora har allerede fået fyldt kassen op, og flere er på vej.

Senest har kriseramte Bang & Olufsen (B&O) med formand Ole Andersen i spidsen løftet sløret for planer om, at man vil hente 400 mio. kr. i aktiemarkedet med hjælp fra sin trofaste storinvestor ATP samt Færchfonden og Chr. Augustinus Fabrikker.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger planlægger både NKT og flyselskabet SAS også emissioner, der kan være med til at afhjælpe nogle af de udfordringer, coronakrisen har sat dem i.

”Vi har allerede set en række transaktioner i markedet, og min forventning er, at der vil komme flere de næste par måneder. I første omgang var de fleste selskaber fokuseret på likviditet og kreditter hos långiverne, mens mange i takt med den forsigtige genåbning begynder at kigge længere fremad,” siger head of advisory og ECM i Danmark Kasper Dichow. Hos Nordea har man blandt andet spillet en hovedrolle i forbindelse med Pandora og Bavarian Nordics kapitaludvidelser, ligesom man sammen med Carnegie skal være tovholder på B&O’s pengejagt. Og Kasper Dichow peger på, at den kommende regnskabssæson kan blive en hård omgang, da de fleste selskaber i årets andet kvartal vil mærke den fulde effekt af coronakrisen og de mange nedlukninger.

Han understreger, at der blandt investorerne fortsat er risikovillighed og appetit på at bakke op om de virksomheder, der går i markedet for at hente penge.

”Trods krisen er der fortsat et velfungerende marked, hvor investorerne har god appetit på at investere i selskaber, der kan præsentere en fornuftig plan. Det står i kontrast til M&A-markedet, der må siges at være noget hårdt ramt i øjeblikket, selv om der fortsat laves transaktioner inden for visse sektorer” siger Kasper Dichow.

De har hentet penge:

Herunder ses de virksomheder, der i løbet af Corona-krisen har hentet kapital på aktiemarkedet.

De har hentet penge:
Bavarian Nordic: 2.824 (Nordea, Citigroup, Danske Bank)
DAB: 79,6 (Danske Bank)
Konsolidator: 29,6 (Danske Bank)
Pandora: 1.808 (Nordea, Morgan Stanley, BNP, Danske Bank)

De er på vej:
Bang & Olufsen: 400 (Nordea, Carnegie)
SAS: Rettet emission (Nordea, SEB)
NKT: Emission på vej (JP Morgan)

Har for meget gæld

For SAS er tanken at gennemføre en rettet emission med hjælp fra Nordea og SEB, hvor selskabets to største aktionærer i form af den danske og svenske stat skyder frisk kapital i virksomheden, der ligesom alle andre i branchen er hårdt ramt af covid-19.

Hos NKT er budskabet ganske vist, at man undersøger mulighederne for at styrke sin kapitalstruktur for dermed at stå bedre rustet til at kunne levere de store ordrer, man har vundet på det seneste, herunder det store Südostlink-projekt til en værdi af næsten 4 mia. kr. Med til den historie hører dog, at NKT længe har være plaget af en alt for stor gæld på næsten 3 mia. kr., som slet ikke stemmer overens med koncernens egne målsætninger.

Derfor satte mange som tidligere beskrevet i InsideBusiness sidste år gang i et større frasalg af forretningsbenet Photonics, men siden har coronakrisen sat en brat stopper for stort se samtlige virksomhedssalg. Samtidig kæmper divisionen med andre udfordringer, herunder svigtende salg, hvorfor et salg er udelukket.

Dermed er NKT reelt tvunget til at hente penge, både for at leve op til egne ambitioner og samtidig stå finansielt stærkere i den kommende tid. InsideBusiness erfarer, at selskabet blandt andet får hjælp fra Danske Bank og JP Morgan til at strikke en kommende emission sammen.

”Det er åbenlyst, at et frasalg af Photonic er blevet langt sværere, og samtidig har det længe stået klart, at NKT har en for høj gæld. Set i det lys virker det forståeligt, at man nu kigger på mulighederne for at styrke balancen, herunder at hente penge i markedet,” forklarer senioranalytiker i ABG Sundal Collier Casper Blom.

InsideBusiness har været i dialog med flere af NKT’s nuværende investorer, og budskabet fra flere af dem er således, at man vil se positivt på en eventuel emission. Selv ønsker koncernen ikke at uddybe sine planer.

I modsætning til for blot nogle måneder siden kan kabelproducenten nemlig rent faktisk fremvise en lovende ordrebog, ligesom der i aktiemarkedet er noget mere positiv stemning omkring selskabets nuværende ledelse med topchef Alexander Kara i spidsen.

Ligesom andre børsnoterede koncerner har NKT mulighed for at udbyde op til 20 procent af den nuværende aktiekapital til investorer uden at skulle gennem en større øvelse med at udarbejde prospekt og lignende, men hos de fleste kilder er forventningen, at det ikke vil være tilstrækkeligt med kapital, til at NKT for alvor kan fremstå mere solidt end i dag.

Andet scenario end finanskrisen

Et kig på aktiviteten på børsmarkedet gennem de sidste måneder viser med al tydelighed, at der fortsat gennemføres transaktioner af en vis størrelse.

Således har Pandora for nylig hentet 1,8 mia. kr. med hjælp fra blandt andre Nordea og Danske Bank, ligesom også Bavarian Nordic tidligere solgte aktier for et milliardbeløb.

Netop landets to største banker synes for tiden at sidde ganske suverænt på det såkaldte ECM-marked, hvor stort set ingen andre danske eller nordiske aktører for tiden har foden indenfor.

”Det er klart, at M&A-markedet er hårdt ramt lige for tiden, men heldigvis oplever vi, at der forsat er opgaver inden for ECM. Vi har lavet flere transaktioner på det seneste, og heldigvis fungerer den del af markedet stadigvæk. Både investorerne, kapitalen og risikovilligheden er der stadig, og det er positivt og et noget andet scenario, end vi oplevede i begyndelsen af finanskrisen,” siger chef for corporate finance i Danmark Christian Lindholm.

Han understreger dog, at aktiviteten på børsmarkedet ikke helt kan opveje det store dyk, samtlige rådgivere har oplevet inden for klassisk M&A, hvor stort set alle salgsprocesser er droppet, og kapitalfondene har mere end travlt med at slukke ildebrande i deres portefølje.

”Overordnet ser vi to spor. Selskaber, der henter penge, fordi det er en del af en større strategisk øvelse, og så dem, hvor man er blevet ramt af corona og derfor har behov for at polstre sig. Det er dog ikke sådan, at aktiviteten på ECM kan opveje et meget begrænset M&A-marked, og vi håber og tror, at der vil komme mere gang i den del af forretningen efter sommerferien,” siger han.

 

LÆS OGSÅ

Storbanker skrotter danske selskaber 

Coronakrise kan presse børsgiganter på pengejagt

Stopper kapitalfondenes jagt på farverige koncepter?

Her er kapitalfondenes ofre for corona-krisen

Axcel og Norden i brat nedtur

Fremtrædende profil stopper som partner i kapitalfond