;
Per Wold aktier web

Inside story

GN-formand solgte ud før nedtur

GN Store Nords mangeårige formand, Per Wold-Olsen, solgte aktier for over 100 millioner kroner, få måneder før en række udfordringer tvang koncernen til at nedjustere i flere omgange. Siden formanden valgte at sælge ud, er GN-aktien faldet med 20 procent.

Det uomtvistelige omdrejningspunkt for den børsnoterede audiogigant GN Store Nords har i årevis været formand Per Wold-Olsen.

Den garvede nordmand blev hentet til bestyrelsen helt tilbage i 2008, hvor Tietgens gamle koncerns to forretningsben, Audio og Hearing, der producerer henholdsvis headsets og høreapparater, begge kæmpede med store udfordringer.

Modsat mange andre valgte GN med formand Per Wold-Olsen at gå mod tidens trend og i stedet fortsætte med at drive to selvstændige selskaber med hver deres ledelse.

Fællesnævneren for de to GN-firmaer har dog i alle årene været Per Wold-Olsen, der af både investorer og analytikere anses for at være en arbejdende formand, der ofte ses på GN’s hovedkontor.

Det er således også nordmanden, der i langt højere grad end andre formænd herhjemme er med til at udstikke de store strategiske linjer for det hæderkronede minikonglomerat, der siden 2008 er næsten 50-doblet i værdi på børsen og i dag har en markedsværdi på næsten 60 milliarder kroner.

Netop på grund af Per Wold-Olsens meget aktive rolle i GN er en række af landets største professionelle investorer begyndt at rette blikket mod formandens aktiesalg i juni måned.

Her solgte GN-formanden, der ellers er kendt for at presse hårdt på for at motivere de øvrige i bestyrelsen til at investere i den danske koncern, 210.000 GN-aktier til kurs 517,60 kroner per aktie.

Den manøvre sikrede den tidligere medicinaldirektør knap 110 millioner kroner, men det store udsalg virker ifølge flere af selskabets aktionærer noget påfaldende. Siden Per Wold-Olsens storudsalg er GN-aktien nemlig faldet med 20 procent, blandt andet på grund af hele to nedjusteringer.

Den første kom i begyndelsen af oktober og sendte virksomhedens aktie kraftigt ned. Årsagen var problemer i divisionen GN Hearing, der betød, at lanceringen af to nye produkter blev udskudt, og samtidig valgte koncernen med topchef Gitte Aabo i spidsen at fyre den øverste chef for selskabets forskning og udvikling.

For få dage siden fulgte så endnu en nedjustering, denne gang i GN’s andet ben, Audio. Denne gang var forklaringen blandt andet mangel på komponenter, men som det kom frem på et møde med analytikerne hos storbanken SEB mandag, var en række af dem meget kritiske over for især udviklingen i GN Hearing.

Det skyldes blandt andet, at mens GN har store udfordringer, har rivalen Demant opjusteret to gange efter sommerferien, hvilket har fået både analytikere og især investorer til at spørge sig selv, hvorvidt der er mere fundamentale problemer i især GN’s høreapparatforretning.

Set i det lys betegner flere af landets tunge investorer det som meget uheldigt, at Per Wold-Olsen selv solgte stort ud af aktien, før problemerne ramte koncernen.

”For en formand, der er så dybt inde i maskinrummet, er det uheldigt, at man sælger så mange aktier, få måneder før markedet får vished om de udfordringer, man slås med. Det sender ikke de bedste signaler til markedet,” siger en investor og peger på, at GN selv har forklaret formandens aktiesalg med, at der var ændrede regler for arveskat på vej i Norge.

Problemet er imidlertid, at Per Wold-Olsen i årevis har været bosiddende på Malta, hvorfor investorerne tvivler på, om de har fået hele sandheden bag aktieudsalget.

Hos GN henviser kommunikationschef Steen Laursen i en mail til, at selskabet i juni forklarede formandens aktiesalg med, at det skyldtes planlægning af arv, hvorfor han solgte alle sine aktier på tværs af sin portefølje.

“Der var altså tale om en privat disposition grundet nødvendig planlægning af familiens formueforhold,” skriver han og peger samtidig på, at formanden siden har købt aktier i GN og fortsat er af den overbevisning, at bestyrelsen og direktionen bør eje aktier i selskabet.

“Formanden ejer p.t. 30.126 aktier i GN, så han er fortsat betydeligt investeret i GN. Og jeg kan tilføje, at såvel formanden som bestyrelsen har fuld tillid til selskabets strategi, ledelse og udvikling, hvorfor de fortsat personligt investerer i selskabet,” skriver Steen Laursen.

Manøvre er set før

Det er langtfra første gang, at en fremtrædende person i et af landets store børsnoterede selskaber sælger aktier på et uheldigt tidspunkt.

Tidligere har blandt andre den fyrede NKT-direktør Michael Hedegaard Lyng solgt aktier for 25 millioner kroner, kort før kabelproducenten blev ramt af en række problemer, der ligesom hos GN medførte store tab til aktionærerne.

Også den forhenværende ledelse i Novo Nordisk har tidligere været i kritisk søgelys, da man også her solgte store aktieposter, kort før insulingiganten blev ramt af voldsomme problemer på det amerikanske marked som følge af blandt andet stigende prispres. Også her måtte aktionærerne lægge ryg til store tab.

Også ledelsen i vindmøllegiganten Vestas formåede i efteråret 2017 at sælge aktier for knap 70 millioner kroner, før aktien kom voldsomt under pres.

En regulær svingdør

I GN’s tilfælde er Per Wold-Olsens aktiesalg især uheldigt, fordi der de senere måneder er opstået en stigende mistillid til især høreapparatforretningen GN Hearing og dennes topchef, Gitte Aabo. Et af investorernes helt store kritikpunkter er, at kommunikationen med virksomheden er for dårlig, og man derfor ikke har en fornemmelse af, at man får det fulde billede af den aktuelle situation i selskabet.

Samtidig har flere analytikere peget på, at også 2022 tegner til at være et svært år for GN, hvor tilliden til både selskabet og dets ledelse kan komme under yderligere pres.

”Nedjusteringen fra GN Hearing var i høj grad forventet, men det medfører en række bekymringer for næste år. Ifølge selskabet skyldes nedjusteringen forsinkelser i R&D, hvilket betyder, at to nye produktlanceringer må udskydes indtil næste år. Vi mener derfor, at GN taber markedsandele fra 2020 til 2022 indtil man får lanceret en ny serie i high-end- segmentet,” skriver Carnegie.

Et andet stort spørgsmålstegn i GN er, hvorvidt især Gitte Aabo fortsat nyder formandens tillid trods de mange udfordringer.

Per Wold-Olsen er kendt som en storforbruger af direktører, og siden hans indtog i 2008, har der været en regulær svingdør i koncernen, hvor man indtil videre har haft 11 forskellige ansigter i GN’s topledelse.

 

Læs mere

Aktiemarkedet angriber kriseramt GN-direktør

GN på kant med børsregler i milliardopkøb

GN tæt på at snuppe Axcels børshåb

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner