;
_R8A4097

Inside story

GN på kant med børsregler i milliardopkøb

Børsnoterede GN Store Nord kan have været på kant med børsregler i forbindelse med milliardopkøbet af gamervirksomhed, fordi koncernen undlod at orientere markedet om forhandlingerne efter afsløringer i pressen. Ifølge professor er reglerne klokkeklare, og GN’s håndtering står i skærende kontrast til Netcompany, der aktuelt forhandler om opkøb af græsk selskab.

Børsnoterede GN Store Nord køber den hastigt voksende gamervirksomhed Steelseries, men den danske audiokoncern kan meget vel have været på kant med de danske de danske børsregler i forløbet op til milliardopkøbet.

GN offentliggjorde onsdag morgen, at koncernen køber Steelseries for 8 mia. kr. kontant af kapitalfonden Axcel, der har ejet gamingkometen siden juli 2019. Opkøbet fik straks aktierne i GN Store Nord til at stige, og GN Store Nord sluttede dagen i  toppen af C25-indekset med et plus på 6,4 pct.

Men investorerne kunne allerede mandag læse om den forestående milliardhandel.

Her afslørede InsideBusiness, at GN Store Nord var tæt på at overtage Steelseries. I en artikel, der blev udgivet mandag eftermiddag, beskrev InsideBusiness, at Axcel var tæt på at sælge Steelseries til GN for 7,5 mia. kr., og at GN-bestyrelsen havde afholdt et møde i den forløbne weekend, hvor man blandt andet drøftede SteelSeries og den potentielle overtagelse af selskabet.

GN Store Nord reagerede ikke på InsideBusiness’ henvendelse for en kommentar til det forestående opkøb. Og på trods af afsløringen af de fremskredne forhandlinger mellem GN og Axcel valgte GN heller ikke at udsende en meddelelse til aktiemarkedet, hvor man forholdt sig til InsideBusiness’ afsløringer.

I stedet gik der halvandet døgn, før GN Store Nord gav lyd fra sig, da koncernen selv kunne offentliggøre opkøbet af Steelseries for 8 mia. kr.

Netcompany reagerer på læk

GN’s håndtering af forløbet står i skærende kontrast til et lignende forløb hos it-koncernen Netcompany. Onsdag, udsendte Netcompany en børsmeddelelse, hvor it-koncernen bekræftede, at der pågik forhandlinger om et opkøb af den græske it-virksomhed Intrasoft International.

Netcompany skrev i meddelelsen, at bekræftelsen var en reaktion på ’mediespekulationer’. Rygterne var bragt af det græske medie Euro2day, der skrev, at Intrasoft er kommet i kikkerten hos flere internationale selskaber, herunder Netcompany.

Det tvang Netcompany til at orientere fondsbørsen og markedet om forhandlingerne, fortæller finansdirektør Thomas Johansen.

”Det skal vi ifølge børsreglerne. Det følger reglerne i forhold til lækage, hvornår man skal orientere børsmarkedet,” siger Thomas Johansen, der sammen med resten af Netcompany kunne præsentere købet af Intrasoft fredag morgen.

Derfor rejser det spørgsmålet, om GN Store Nord har været på kant med børsreglerne eller rettere sagt den såkaldte markedsmisbrugsforordning, når koncernen valgte ikke at orientere aktiemarkedet om forhandlingerne om Steelseries, når oplysninger allerede var ude i offentligheden.

Det har dog trods gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra GN Store Nord til, hvorfor selskabet valgte ikke at orientere markedet om forhandlingerne, når oplysninger om forhandlingerne allerede var lækket i pressen.

Professor: Læk kræver prompte reaktion

Det er den såkaldte markedsmisbrugsforordning, som dikterer, hvornår børsnoterede virksomheder skal orientere markedet om intern viden.

Intern viden dækker over oplysninger, som kan påvirke kursen på virksomheden, men som markedet endnu ikke kender til. Ifølge lovgivningen skal selskaber løbende og af egen drift fortælle markedet, når der sker ting, der kan påvirke kursen.

En virksomhed kan dog undlade eller udsætte en orientering til markedet om intern viden, hvis det vil forvirre markedet. Det kan eksempelvis gælde ved indledende forhandlinger om et opkøb. Det samme gælder, hvis en offentliggørelse kan skade forhandlingerne.

Betingelsen for at undlade at orientere om intern viden er dog, at oplysningerne ikke bliver lækket.

Professor i kapitalmarkedsret ved Københavns Universitet Jesper Lau Hansen,ønsker ikke at kommentere GN Store Nords håndtering af forløbet direkte, men siger generelt:

”Som udgangspunkt skal en virksomhed oplyse om forhandlinger om et opkøb, hvis det vil påvirke kursen. De må gerne holde det hemmeligt, hvis de kan gøre gældende, at det kan skade forhandlingerne. Men hvis virksomheden ikke kan holde det hemmeligt, fordi det eksempelvis beskrives af et medie, skal virksomheden oplyse markedet om forhandlingerne,” siger Jesper Lau Hansen.

”Hvis lækagen opstår, skal man reagere ret prompte. Man kan ikke nøjes med at vente et par dage,” siger han.

Store virksomheder har fået påtaler

Det er Finanstilsynet, der fører tilsyn med værdipapirmarkedet, og derfor er det også tilsynet, der kan give påtaler eller bøder, hvis virksomheder ikke overholder reglerne på området.

Finanstilsynet har ikke ønsket at kommentere forløbet om GN’s opkøb af Steelseries, med henvisning til at tilsynet ikke kommenterer enkeltsager.

Men historien viser, at tilsynet ikke er bange for at stange påtaler eller bøder ud til landets største virksomheder.

Det skete eksempelvis i 2018, da en magtkamp mellem bestyrelsen i TDC og et konsortium bestående af pensionskasserne ATP, PFA og PKA samt den australske investeringsbank Macquarie brød ud.

TDC’s håndtering af forløbet endte med en påtale fra Finanstilsynet, som kritiserede TDC for mangelfuld oprettelse og ajourføring af insiderlister i forbindelse med forhandlingerne med pensionskasserne, der i sidste ende endte med, at de overtog aktiemajoriteten i TDC.

Tilbage i 2008 måtte fodboldklubben Aalborg Boldspilklub også sluge en bøde på 30.000 kr. for overtrædelse af markedsmisbrugsforordningen. Sagen drejede sig om forhandlingerne om et salg af fodboldspilleren Christian Bassogog til en kinesisk fodboldklub.

Undervejs i forhandlingerne blev oplysninger om forhandlingerne og salgsprisen på 45 mio. kr. lækket på fodboldmediet bold.dk. Det fik Aalborg Boldspilsklub til at udsende en selskabsmeddelelse, hvor klubben bekræftede forhandlingerne om spilleren med den kinesiske klub.

Aalborg Boldspilsklub kommenterede i meddelelsen ikke salgsprisen på 45 mio. kr., eller hvilken påvirkning salget ville få på selskabets forventninger, på trods af at salgsprisen allerede var kendt af markedet.

Men ifølge Finanstilsynets var rygtet i markedet om forhandlingerne og salgsprisen så tilstrækkelig præcis, at Aalborg Boldspilklub A/S var forpligtet til at videregive den fulde interne viden til offentligheden

 

Læs mere

GN tæt på at snuppe Axcels børshåb

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner

Kriseramt kapitalfond jagter oprejsning med vigtigt frasalg

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling