Goldman web

Inside story

Goldman Sachs klar til at redde presset dansk aktør

Den danske ejendomskoncern Gefion er i fremskredne forhandlinger med den amerikanske gigant Goldman Sachs om salget af et ambitiøst projekt, der har udviklet sig til en økonomisk hovedpine for den danske udvikler.

Det kan meget vel blive den finansielle mastodont Goldman Sachs, der kommer den ambitiøse ejendomskoncern Gefion til undsætning.

Som InsideBusiness tidligere har afsløret, har den fremadstormende udvikler med hjælp fra mæglerhuset CBRE gennem længere tid i al hemmelighed forsøgt at sælge et ambitiøst udviklingsprojekt i Rødovre, der er ved at udvikle sig til lidt af et problembarn for Gefion.

Flere købere er trods intense forhandlinger endt med at springe fra, men nu erfarer InsideBusiness, at det meget vel kan gå hen at blive den amerikanske mastodont Goldman Sachs, der smider en redningskrans ud til den danske koncern.

Gefion og den globale finansgigant forhandler således på højtryk for at nå til enighed om en løsning, hvor amerikanerne overtager projektet Rødovre Port og alle de tunge finansielle forpligtelser, Gefion hellere end gerne slipper af med.

Selv om aftalen betegnes som et joint venture, er der dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger i højere grad tale om, at den amerikanske bank overtager byggeriet i Rødovre og færdigudvikler det, mens Gefion-folkene med direktør Thomas Færch i spidsen beholder en lille upside, såfremt projektet i sidste ende opfylder en række økonomiske målsætninger, hvor Goldman også får et pænt afkast.

Ifølge kilder med indgående kendskab til de igangværende forhandlinger havde partnerne håbet på, at man allerede i sidste uge kunne have løftet sløret for en underskrevet aftale, men i sidste ende er der opstået et par mindre uenigheder, der skal findes en løsning på.

Gefion selv har indtil videre brugt omkring 300 mio. kr. på at udvikle det store projekt vest for København, hvor der skal opføres tre højhuse, der i alt rummer 37.5000 kvadratmeter, hvor hovedparten udlægges til boliger, mens der i stueetagen også vil komme butikker.

Det er endnu usikkert, hvor meget det i sidste ende vil koste at færdiggøre det ambitiøse byggeri, men et forsigtigt estimat er, at Goldman Sachs skal hoste op med lidt over 1 mia. kr. for at gøre det store byggeri i Rødovre færdigt.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra Gefion.

Har været på jagt længe

Det er en offentligt kendt hemmelighed i den danske ejendomsbranche, at Gefion længe har søgt efter en køber til Rødovre Port. De fleste potentielle byderes analyse er, at den danske udvikler er kommet frem til den opfattelse, at det simpelthen kræver for store økonomiske ressourcer at færdiggøre det enorme byggeri.

Samtidig er der, siden Gefion tog det første spadestik, i stigende grad opstået tvivl om, hvorvidt det vil være muligt at udleje de mange kvadratmeter i den københavnske forstad, ligesom planerne om at opføre butikker i gadeplan er noget, de fleste investorer er bekymrede for. Det skyldes både, at man her er i direkte konkurrence med det meget veldrevne Rødovre Center, ligesom hovedparten af investorerne i ejendomsbranchen p.t. ikke er meget for at investere i retailejendomme, set i lyset af det blodbad der udspiller sig i detailbranchen i øjeblikket.

Flere af de mest oplagte købere beskriver da også over for InsideBusiness, at de ganske vist har kigget på Rødovre Port, men at de også relativt hurtigt vendte tommelfingeren nedad, simpelthen fordi man anså risikoen i byggeriet for at være for stor.

Netop de mere risikable ejendomsinvesteringer er ikke i høj kurs for tiden, hvor der fortsat er masser af købere i markedet, men hvor de fleste er meget opmærksomme på ikke at overinvestere eller tage unødvendig risiko, da man frygter, at priserne har toppet.

Tror på området

En af de investorer, der tidligere har kigget på muligheden for at overtage Gefions projekt er – som tidligere beskrevet i InsideBusiness – Coloplast-arvingen Ludvig Find. Indtil videre er den dialog dog ikke blevet til noget, men det skyldes ifølge ejendomsudvikleren ikke, at man er nervøs for at udvikle på den københavnske vestegn. Hans selskab ELF Development er netop nu ved at færdiggøre et storstilet projekt på den grund i Rødovre, der indtil 2012 husede Irmas hovedsæde.

Her har flere investorer, herunder PKA og hollandske Bouwfonds Investment Management, tidligere købt sig ind i projektet.

”Visionen med IrmaByen er at skabe en mangfoldig bydel med blandede boligformer, hvor ejerboliger, andelsboliger og privat udlejning kan sikre alle befolkningsgrupper en god kvalitetsbolig. Der er opført ca. 600 boliger svarende til 60 pct. af bydelens samlede antal boliger, og 186 boliger er lige nu under opførelse. Byggeriets tidsplan følges – vi er endda foran – og IrmaByen forventes færdig i 2022,” skriver Ludvig Find i en mail til InsideBusiness.

”Det realiserede lejeniveau ligger på ca. 1.550-1.650 kr. per kvadratmeter. Vi oplever generelt en høj efterspørgsel efter boligerne i IrmaByen, der er, så vidt vi ved, ingen tomgang, og det er vores opfattelse, at de institutionelle investorer er meget tilfredse med produktet,” fortsætter han.

 

LÆS OGSÅ

Hurtigtvoksende ejendomsaktør kæmper for at sælge dyrt projekt 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde