;
Nordic MA

M&A

Guldregn over M&A-rådgivere

En stribe af landets uafhængige M&A-rådgivere oplevede historisk høj aktivitet i 2021, og trods stigende usikkerhed ser markedet ud til fortsat at være stærkt i indeværende år, selv om især stigende renter truer med at øge afstanden mellem købere og sælgere.

Efter flere års hektisk aktivitet på M&A-markedet herhjemme var der, allerede før coronapandemien ramte, spæde tegn på, at tingene ville bremse en smule op.

Covid-19 viste sig dog blot at blive en accelerator for det i forvejen rødglødende marked, der især i andet halvår af 2020 fik fornyet medvind.

En cocktail af flere processer, der var blevet udskudt blot for at blive sat i gang igen, kombineret med fortsat høj investeringsiver fra pengestærke spillere som kapitalfonde og private pengekasser medførte, at 2021 blev et historisk stærkt år for langt de fleste rådgivere herhjemme.

Især hos mange af de uafhængige M&A-rådgivere og investeringsbanker kan den gunstige udvikling tydeligt aflæses i regnskaberne for 2021, hvor førende aktører som FIH Partners og især Clearwater kunne rapportere massiv fremgang.

Også i niveauet lige under melder flere aktører om en historisk stærk indtjening. En af de rådgivere, der ligeledes kan melde om rekordår, er Nordic M&A. Firmaet kunne sidste år notere sig en bruttofortjeneste på knap 56 millioner kroner, hvilket er næsten en tredobling i forhold til 2020 og samtidig suverænt firmaets bedste år, siden etableringen i 2008.

”Vi har helt bevidst satset på en række specifikke nicher, og i kombination med et stærkt team og et godt marked har det været medvirkende til, at 2021 blev vores bedste år nogensinde. Heldigvis er tingene fortsat i år, og vores forventning er, at indeværende år potentielt kan blive endnu bedre,” siger ledende partner i Nordic M&A Anders Eriknauer.

Anders Eriknauer glæder sig især over, at man trods store udskiftninger blandt de enkelte aktører de senere år har været i stand til at fastholde sine centrale medarbejdere, ligesom man har suppleret ved at hente Jacob Lønfeldt hos SEB sidste sommer.

Samtidig har man for at styrke holdet yderligere i år optaget Kasper Deleuran Nielsen som partner.

At man i Nordic M&A de senere år har oparbejdet nogle særlige kompetencer inden for blandt andet sundhedssektoren, demonstrerede den danske rådgiver så sent som i denne uge, hvor man stod bag salget af spanske Further til den amerikanske kapitalfond AnaCap.

Further er en specialiseret udbyder af sundhedsforsikringer akkurat som Dansk Sundhedssikring, som i 2019 ligeledes blev solgt til netop AnaCap med hjælp fra Nordic M&A.

Den handel var den danske rådgivers sjette i år, og allerede nu tør Anders Eriknauer godt spå, at 2022 sandsynligvis kan matche det historisk stærke 2021.

”Den store usikkerhed i verden lige nu kan naturligvis risikere at få nogle sælgere til at træde på bremsen og holde igen, af frygt for at man ikke kan få de priser, man har en ambition om. Det ændrer dog ikke ved, at der især strømmer enorme summer til kapitalfondene for tiden, og det giver os en tro på, at den høje aktivitet forsætter et stykke ind i 2023,” lyder det fra Nordic M&A’s frontfigur, der blandt andet har en fortid hos revisionskæmpen Deloitte.

Fokus på de sunde selskaber

Hos Nordic M&A er man blandt andet begunstiget af, at man har valgt at satse på områder som it og healthcare, der især siden begyndelsen af 2020 er kommet øverst på mange kapitalfondes ønskeseddel.

Mange vender således i stigende grad ryggen til traditionelle brancher som tungere industri og detail, der tidligere fyldte langt mere i fondenes porteføljer.

I dag er det i høj grad selskaber inden for teknologi og sundhedssektoren, fondene i stigende grad jagter, ligesom flere danske spillere gennem de senere år har høstet solide afkast netop her.

Hos Nordic M&A peger Anders Eriknauer på, at mange købere trods den høje aktivitet er selektive, hvorfor det i stigende grad er essentielt, at opkøbsemnerne kan fremvise solid vækst, der hverken er påvirket positivt eller negativt af corona.

”Med den store usikkerhed og de stigende omkostninger i mange sektorer er det helt essentielt, at selskaberne i dag kan dokumentere en sund underliggende forretning. Det gælder især for de emner, der har været ramt af covid-19 enten i positiv eller negativ forstand,” siger Anders Eriknauer og peger på, at der sandsynligvis vil være virksomheder, der bliver sværere at sælge i dag, fordi de ikke har formået at opretholde det momentum, de fik som følge af coronapandemien.

Flere spillere er kommet til

De senere års hektiske aktivitet på det danske M&A-marked har fået en række udenlandske rådgivere til at intensivere jagten på danske mandater.

Især aktører som William Blair, Baird og Raymond James har jævnligt snuppet opgaver for næsen af de lokale aktører, ligesom en spiller som Alantra for nogle år siden etablerede sig i København under ledelse af den tidligere Carnegie-mand Sebastian Hougaard.

Også blandt de hjemlige spillere er flere nye kommet til, heriblandt SCF Advisors samt HCN Partners, der består af tidligere folk fra Handelsbanken, der i begyndelsen af 2021 etablerede sig på egen hånd, efter at den svenske bank lukkede sine danske aktiviteter inden for corporate finance.

De endelige tal for HCN foreligger ikke endnu, men firmaet har ifølge partner Casper Nørgaard indtil videre snuppet flere mandater, end man oprindelig havde håbet på.

”I lighed med mange andre har vi redet på en bølge, hvor en ketchupeffekt fra 2020 har givet ekstra travlhed, fordi en række af de processer, der blev sat på pause under covid-19, blev startet op igen, samtidig med at der fortsat kom et stort inflow af deals,” siger Casper Nørgaard, der sammen med partner Henrik Nederschier og det øvrige team blandt andet hjalp Lego-familiens pengetank Kirkbi med at købe sig ind i Euro Cater, ligesom man sidste år assisterede Tryghedsgruppen i forbindelse med Trygs køb af Trygg-Hansa og Codan Norge samt stod bag salget af Picca Automation til Axcel.

Casper Nørgaard ønsker ikke at kommentere igangværende sager, men det er velkendt, at HCN blandt andet bistår med salget af den danske del af Handelsbanken, der er inde i slutfasen, ligesom man også skal finde en køber til milliardvirksomheden Desmi.

”Vi har nået et niveau, hvor vi har en fin kritisk masse, men vi har ikke behov for at være specielt meget større. Vi vil gerne være agile og vælge de sager, hvor vi tror på, at vi har en helt særlig vinkel.” forklarer Casper Nørgaard.

Ligesom hos Nordic M&A har han også svært ved at spå om, hvad den kommende tid vil bringe i forhold til de mange ubekendte faktorer, der mere eller mindre de facto allerede har udryddet al aktivitet inden for børstransaktioner både herhjemme og i resten af Europa.

”Tingene ser stadig fornuftige ud, men det er lidt mere usikkert, hvad der kommer til at ske hen imod efteråret. Meget tyder på, at det vil blive dyrere at låne penge til opkøb, ligesom eksempelvis kapitalfondene risikerer at måtte tage til takke med lavere gearing end tidligere. Hvis det sker, kan det ikke undgå at påvirke en smule negativt,” siger Casper Nørgaard.

 

Læs mere

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie