;
danica

Inside story

Hård kamp om firmapensioner: Danica taber storkunde

Danica har tabt nok en storkunde til Sampension, mens selvsamme parter og Velliv i disse dage kæmper om at vinde KMD. Og hvorfor bliver PFA ved med at trække sig? Vi tager temperaturen på de aktuelle udbudsrunder på pensionsområdet.

Det er et af landets største forsikringsselskaber, If Forsikring, der nu har valgt Danica fra til fordel for Sampension. Dermed fortsætter et hårdt år for Danicas pensionsforretning, som er hårdt udfordret i konkurrencen på firmapensionsmarkedet. Sampension og If bekræfter således over for InsideBusiness, at de 640 funktionærer hos If Skadesforsikring fra årsskiftet har valgt Sampension som ny pensionspartner fra 1. januar 2020.

”Vi har stort fokus i If på at skabe de bedst mulige forhold for vores medarbejdere. Derfor har vi lagt et omfattende arbejde i at finde den bedste pensionsleverandør. Med Sampension har vi opnået meget fair priser og samtidig lave omkostninger til at håndtere medarbejdernes pensioner og investeringer. Det betyder, at der bliver mere tilbage til medarbejderens opsparing hver måned,” siger Poul Steffensen, Group Executive Vice President, If Skadeforsikring i Danmark.

Også i Sampension er topchef Hasse Jørgensen selvsagt godt tilfreds med at vinde nok en storkunde:

”Det er super positivt, at If Skadeforsikring har valgt at komme om bord her efter årsskiftet, og vi ser frem til at introducere dem til vores servicekoncept med informationsmøder og personlig rådgivning. Den økonomiske værdiskabelse er helt central, men når det er sagt, er vi lige så fokuserede på at levere høj rådgivnings- og serviceværdi.”

Det er dog langtfra sikkert, at den gode stemning holder hos Sampension året ud, for lige nu ligger man i jernhård infight med både Velliv og Danica for at vinde KMD’s pensionsordning. Der var et afsluttende møde i torsdags, og det ventes, at der bliver truffet en afgørelse inden månedens udgang. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der en god chance for, at Sampension, der har ordningen nu, mister KMD, fordi Danica har valgt at tilbyde lavere syge- og ulykkesdækning (SUL) og har samtidig bedre velkomstbonusser.

”Jeg kan ikke udtale mig om KMD’s pensionsordning; det må du spørge KMD om,” lyder det fra Hasse Jørgensen om den igangværende proces.

PFA synes at have trukket sig

Især temaet for de såkaldte tab af erhvervsevnedækninger (SUL) er yderst relevant for tiden. Det skyldes, at hele branchen er hårdt presset af de store underskud på forsikringsordninger, som opstår fordi det er et af de absolut vigtigste konkurrenceparametre i udbudsrunder. Men i år har der spredt sig en trend, hvor PFA, der ellers længe har været markedsleder, er begyndt at trække sig fra de store udbudsrunder.

Meget tyder på, det hænger sammen med, at PFA har svært ved at holde til de store underskud på SUL i længden. For første halvår i år kom PFA ud med et underskud på bundlinjen på grund af de dyre forsikringer. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er disse ordninger fortsat en presbal for hele den kommercielle del af pensionsbranchen. Ikke alene betyder mere stress og de lave renter stigende erstatningsomkostninger, der er også en prisspiral i gang, som gør, at SUL-priserne ofte forhandles ned. Og noget tyder på, at PFA begynder at reagere på det økonomiske pres og lader være med at prøve at vinde de mest underskudsgivende ordninger.

Det er således interessant, at PFA tidligere i år undlod at forsøge at vinde den store Novozymes-ordning med 3.000 medarbejdere, der blev hos Danica, selv om PFA vandt landets største pensionsordning, Novo Nordisks medarbejdere-udbuddet, tidligere på året.

Til gengæld har PFA vundet Nets’ medarbejderordning tidligere på året, mens den anden store udbudsrunde, Danske Spil, forblev hos Danica. Direktør i Danica Søren Lockwood er da også fortrøstningsfuld, selv om det Danske Bank-ejede pensionsselskab har haft et hårdt år med tab af mange større kundeordninger. Økonomisk Ugebrev skrev f.eks. mandag, at Danica har haft en meget negativ udvikling i selskabets præmieindtægter. På bare ét år er de samlede præmieindtægter i Danica, inklusive SEB Pension, faldet fra 25,4 mia. kr. årligt til nu kun 19,8 mia. kr. Et dyk på 4,8 mia. kr. Det svarer stort set til de fulde præmieindtægter, som Danica fik med købet af SEB Pension, skriver ugebrevet.

“Efter en succesfuld integration af SEB Pension i Danmark, står vi stærkt, når det kommer til at være kundernes tryghedsrådgiver. Vi står godt på markedet med attraktive afkast efter omkostninger og gode sundhedsløsninger. Vi er med i flere udbud og vinder flere udbud, end vi gjorde for et år siden,” siger Søren Lockwood til InsideBusiness.

Et af de store opgør i den kommende tid bliver om firmapensionsordningen for IBM’s medarbejdere i Danmark, som ventes at gå i udbud inden længe.

æs også

Forsikring & Pensions nye formand risikerer svære møgsager

Pensionsbranchens hovedpine bliver værre

PFA-direktør vil kuppe sig til formandspost

Her er F&P’s nye strategi

Kan F&P matche Finans Danmark? 

Magtfuld organisation trues af opsplitning. Opdateret

Pensionsbranchen vil fjerne mæglernes lukrative bijob

Mæglerkonflikt bryder ud i lys lue

Pensionsbranchen beder myndighederne om indgreb mod udskældte forsikringer

Pensionsbosser i slagsmål om principiel problemstilling

PFA-direktør revser konkurrenterne  

Ny spiller lurer på pensionsbranchens udskældte forretningsområde

PFA kvitter højaktuelt udbud: Opgør i pensionsbranchen