;

Sponsoreret artikel

Har din privatøkonomi også ændret sig? Kom godt igennem krisen

Krisetider kan gøre et stort og meget negativt indtryk på de flestes privatøkonomi, og det kan være svært at se en ende og en udvej ud af dårlig økonomi. Men selv om det både er kedeligt og tungt at fokusere på økonomien derhjemme, så er det en nødvendighed – både når det kører godt, og når det slet ikke kører.

Har du ondt i økonomien, så efterlev disse tre gode råd til at komme igennem krisetider uden at skulle frygte for din økonomiske fremtid.

Læg et budget

Først og fremmest skal du have skabt dig et overblik over din private økonomi, og det gøres allerbedst ved at lægge et budget med afsæt i dine faste og variable indtægter og udgifter.

Det behøves ikke være et stort, forkromet excelark, og det behøver ikke at tage super lang tid.

Alt, hvad du skal gøre, er at gennemgå dine kontoudtog for de seneste måneder og notere alle dine udgifter og indtægter i et skema. Husk også de udgifter, du typisk kun har én gang årligt såsom forsikringer. Jo mere detaljeret budgettet er, desto bedre overblik får du.

Husk at medtage både de faste udgifter såsom husleje, abonnementer, forsikringer, afdrag på lån og så videre såvel som de variable udgifter som vand, varme, el og mad.

Hent et budgetskema via nettet, så du lettere kan skabe et overblik over din økonomi. På den måde finder du ud af, hvad dit månedlige rådighedsbeløb er, og dermed også hvor mange fornøjelsespenge du har at lege med på månedlig basis.

Saml dine lån ét sted

Hvis du har gæld mange forskellige steder, kan det desuden være en rigtig god idé at samle al gælden hos en enkelt kreditor. Ikke nok med, at det vil give dig et meget bedre overblik over din gæld, mht. hvad du skylder, og hvor høje renteudgifter du har. Du vil også kunne nøjes med at afdrage ét samlet beløb hver måned, ligesom du også sparer omkostninger til administrationsgebyrer og lignende hos hver eneste kreditor. Du kan for eksempel få et samlelån hos Santander nu, hvor låneselskabet indfrier din gæld til de øvrige kreditorer og samler alle dine lån i ét stort lån, så du kun skal afdrage ét sted med én (ofte lav) rente.

Skær det unødvendige fra

Når du først har skabt dig et overblik, finder du også ret hurtigt ud af, om du har nogle udgifter, som (hvis du skal være helt ærlig over for dig selv) måske ikke er helt så nødvendige.

Er det for eksempel nødvendigt at have abonnement på fire forskellige streamingtjenester, eller kunne du nøjes med en enkelt? Får du også brugt dit fitnessmedlemskab nok, til at det kan betale sig? Eller findes der måske et billigere alternativ?

Du vil også kunne se, hvor mange penge du bruger på takeaway, restauranter og så videre. Måske kan du begrænse omfanget af restaurantbesøg til halvdelen?

Ved at gennemgå dine månedlige udgifter finder du hurtigt ud af, hvor du kan skære fra, så dit rådighedsbeløb bliver større hver måned.