;
Nordea

Redaktørens analyse

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Nordeas globale co-head for corporate & investment banking, Michael Seier, blev hentet hos rivalen Danske Bank for at sætte skik på bankens hjemlige corporate finance-afdeling. Selv har han ikke meget lyst til at uddybe, hvorvidt det er lykkedes i hans to år i banken. Derfor gør vi det for ham.

I et kontroversielt træk forlod den tidligere Goldman Sachs-mand Michael Zeier sidste år Danske Bank til fordel for ærkerivalen Nordea.

Skiftet vakte stor opsigt i finansielle kredse, da Zeier blot nåede at være ansat på Holmens Kanal i syv måneder.

Opgaven for ham i Nordea var dog klar. Efter i flere år at have været en dominerende aktør – takket være blandt andet en lind strøm af store lukrative børsnoteringer – var den nordiske storbank nu pludselig i krise.

Guldåren med de mange noteringer var udtørret. Og værre endnu, så var det konkurrenterne i Danske Bank, der løb med stort set samtlige af de få noteringer, der overhovedet fandt sted på det danske marked.

Samtidig var Nordea ramt af en stribe opsigelser. Folk i den prestigefyldte corporate finance-enhed forlod banken til fordel for job hos konkurrenter, kapitalfonde eller private pengetanke, så det var lidt en af opgave, der ventede Michael Zeier.

Men øvelsen har været en succes. I hvert fald hvis man skal tro Nordea selv. For nogen tid siden var banken på forsiden af en af landets erhvervsaviser, hvor der blev talt om, at første kvartal havde været ”rigtig godt”. Samtidig hæftede man sig ved, at man stod med en pipeline af potentielle køb og frasalg, der var den stærkeste i fire år.

Umiddelbart en succeshistorie. Michael Zeier har dog ikke selv lyst til at fortælle den. I hvert fald lyder meldingen fra Nordea, at han ikke har mulighed for at stille op og at fortælle om bankens meritter på det prestigefyldte område.

Nordeas M&A-aktiviteter

Herunder ses den liste af handler, Nordea gennem de seneste ni måneder har været en del af.

– Salg af Nordea Ejendomme til Deas/Montagu
– Novos salg af aktier i Chr. Hansen Holding
– Køb af Danske Færger for Polaris/Molslinjen
– Salg af Arkitema til Cowi
– Køb af HMN for Energinet
– Spinoff af Maersk Drilling (rådgiver sammen med seks andre banker)
– IPO af Karnov (dansk virksomhed noteret i Stockholm)
– Salg af LR Realkredit til Nykredit Realkredit (rådgiver for Nordea)

Tvivlsomme meritter

I forlængelse af den ovennævnte artikel var der imidlertid kort efter en stort opsat annonce i Dagbadet Børsen, hvor netop Michael Zeiers afdeling sagde ”tak for tilliden” og præsenterede læserne for en udførlig liste over de såkaldte tombstones, altså en liste over de seneste transaktioner, banken har stået bag.

En helt almindelig øvelse, som samtlige andre aktører også gør brug af. Imidlertid var det noget mystisk, at man på denne liste skulle et godt stykke tilbage i tiden for at finde en dansk transaktion. Faktisk var der ikke rigtig nogen fra indeværende år. Og hvis man var tilpas krakilsk, skulle man helt tilbage til Molslinjens køb af Danske Færger i efteråret for at finde den seneste rendyrkede M&A-handel, hvor Nordea havde spillet en væsentlig rolle på rådgiversiden. Ganske vist havde banken selv valgt at fremhæve børsnoteringen af det juridiske opslagsværk Karnov. På trods af at der var tale om en svensk notering, hvor det egentlig var rivalerne i Carnegie, der havde fået lov til at stå øverst på prospektet.

Det samme gælder i øvrigt en anden transaktion, nemlig udskilningen og noteringen af A.P Møller–Mærsks stærkt udfordrede bunkerselskab Maersk Drilling. Her kunne man flere steder i efteråret læse, at det var Danske Bank og franske BNP Paribas, der havde vundet opgaven. Nordea fik ganske vist også en mindre rolle, men som de fleste i banker vil skrive under på, vil man altid på en notering gå efter at få rollen som såkaldt global coordinator. Det er her, hvor man er selskabet og ledelsens betroede rådgiver, og her pengene og prestigen er.

Rådgiver sig selv

At Nordea fremhæver transaktioner, hvor man kun har spillet en mere perifer rolle, er dog langtfra unormalt i en verden, hvor det første, man som investment banker lærer, er, at lave en såkaldt league tabel, hvor man selv ligger nummer 1. Tal er taknemmelige og kan vendes og drejes på mange måder, hvilket stort set alle aktører gør brug af i større eller mindre grad.

På InsideBusiness valgte vi derfor at skrive til Nordea og bede Michael Zeier og banken uddybe, hvilke transaktioner man egentlig havde stået bag i indeværende år, samt hvorvidt man fortsat ser frem til et stærkt år på baggrund af en pipeline, der ser bedre ud end i mange år.

Som nævnt ønsker banken ikke at deltage i den snak, men i stedet blev der tilsendt en liste over, hvilket handler man havde været involveret i. Ud over de store børsnoteringer henviser man i Nordea selv til blandt andet salget af LR Realkredit, hvor man dog ikke direkte var rådgiver for køber eller sælger, men rådgav en af selskabets aktionærer, nemlig Nordea selv.

Det samme var tilfældet i forbindelse med den salgsmodne ejendomskæmpe Deas’ køb af Nordea Ejendomme i efteråret. Hvorvidt man rent faktisk får god betaling for at rådgive sig selv, er nok tvivlsomt, men det er normalt, at de større bankers egne corporate finance-afdelinger bliver taget i ed, når moderskibet skal afhænde et uønsket forretningsområde. Det har både Nordea, Danske Bank og SEB med flere nydt godt af gennem tiden.

To vidt forskellige opgaver

Nøgternt set står det derfor en smule sløjt til med handler fra Nordeas hånd i indeværende år. Hovedparten af de køb eller salg, banken har valgt at fremhæve over for InsideBusiness, er enten fra sidste år eller nogle, hvor man sandsynligvis ikke har fået alverden i honorar. Det er i hvert fald ikke opgaver, der kan måle sig med salget af TDC, som banken stod bag i begyndelsen af 2018, eller børsnoteringen af den danske betting-succes Better Collective. Begge handler var imidlertid ifølge InsideBusiness’ oplysninger allerede undervejs, inden Michael Zeier gjorde sin entré, så det vil ikke være fair at give ham kredit for dem, når folkene under ham allerede havde taget det hårde slid.

Om Nordeas pipeline netop nu er den bedste i årevis, er naturligvis svært at vurdere udefra. To af bankens velkendte mandater er salget af Axcels Frontmatec samt Nordic Capitals Sportmaster. Hvor førstnævnte bestemt er en opgave, de fleste konkurrenter gerne ville have sit navn på, er salget af den kriseramte detailkæde en sag, der må siges at kræve ekstremt hårdt arbejde. Om det overhovedet er muligt at finde en køber, der vil betale penge for en underskudsgivende butikskæde med sportstøj og -udstyr, er nok tvivlsomt. Men det kan trods alt stadig være en sag, der giver medvind både eksternt og internt, hvis manøvren rent faktisk lykkes.

Et langt sejt træk

Er Nordeas corporate finance-afdeling så i afgrundsdyb krise? Svaret er nej.

Et af de største problemer i afdelingen tidligere var, at folk forlod banken i hobetal. Der var dårlig stemning internt, og flere konkurrenter udnyttede situationen til at plukke afdelingen for de bedste folk. I dag er stemningen blandt de ansatte langt bedre. Om det alene skyldes Michael Zeiers ankomst, er vanskeligt at sige. Men ikke desto mindre lyder meldingerne fra de fleste internt i Nordea, at det rent faktisk er sjovt at gå på arbejde.

Det må siges at være et stort skridt i den rigtige retning. Med til historien hører også, at Nordea netop mistede mange folk, og i en tid, hvor markedet for børsnoteringer samtidig dykkede voldsomt, har det været en giftig cocktail.

Det gælder blandt andre ECM-profilen Christian Hansen samt bankens førende M&A-mand, Nicolaj Bundgaard, der begge forlod banken til fordel for henholdsvis Danske Bank og Carnegie. Da Nordea og Michael Zeier i samarbejde med bankens danske corporate finance-chef Kasper Dichow skulle til at fylde både de to tomme skriveborde efter de to stærke profiler samt de mange andre, havde der kort forinden været gang i en omfattende stoleleg blandt de danske investeringsbanker. Alle de, der kunne eller ville skifte arbejdsplads, havde allerede gjort det.

Det var derfor stort set umuligt for banken at smide et par fede checks på bordet og hente en håndfulde stjernekøbmænd, der med et fingerknips kunne trække på deres netværk og sikre banken en lind strøm af lukrative M&A-mandater. I stedet måtte Nordea og Michael Zeier satse på en række yngre folk, der naturligt nok ikke på samme måde kunne forventes at hente det ene milliardmandat hjem efter det andet. Den slags tager tid, og kilder internt i storbanken vil da også vide, at man godt selv ved, at det bliver et langt sejt træk.

Men det er klart, at hvis banken ligger inde med endnu en hemmelig handel i TDC-klassen, kan alene sådan en elefant redde det meste af året.

 

LÆS OGSÅ

Afkastet halter i danske kapitalfonde

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Er glansen gået af EQT?

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde 

Axcels guldæg splitter køberfeltet

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked