movefast

Kultur

Hastighed og de gode løsninger er ikke hinandens modsætninger – tværtimod

Ny bog er herlig nørdet læsning for os med interesse for organisation og ledelse.

Da undertegnede anmelder fik denne bog i hånden, var det første, der faldt mig ind, at det her nok var en af de her ’lufthavnsudgivelser’. En af de her letlæste bøger, der egentlig bare berører normalitet sat i system, og som reelt ikke bidrager med andet nyt end gode cases. Men jeg må sige, at bogen voksede lidt på mig undervejs i læsningen.

Hastighed i beslutninger har længe haft et dårligt ry. Har vi nu tænkt os godt om? Hvad med businesscasen? Hvad med involveringen af dem, der skal eksekvere?

Udgangspunktet har for mange været en udbredt tro på, at vi enten kan gøre fremskridt, løse de svære problemstillinger eller tage os af mennesker, det ene eller det andet. Forfatterne mener, at det ikke er et enten-eller, snarere et både-og. Og jeg tenderer til at give dem ret.

Boganmeldelse

Move Fast & Fix Things – The trusted leaders guide to solving hard problems
Af: Frances Frei & Anne Morriss
Forlag: Harvard Business Review

Sprog: Engelsk

Sideantal: 256
Pris: 255 kr., inklusive moms

ISBN13: 9781647822873
Stjerner: 4 af 6
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Forfatterne til bogen ’Move Fast & Fix Things – The trusted leaders guide to solving hard problems’, Frances Frei og Anne Morriss, hvor Frei er professor på Harvard, og Moriss er ledelsescoach, er i fællesskab værter på den TED-podcast, der hedder ’Fixable’ (har ikke selv hørt den, men anbefaler gerne læserne her at gøre det). Forfatternes indgangsvinkel er, at meget forandring og mange svære beslutninger kan træffes langt hurtigere med den rette systematik.

Forfatterne hævder, at de stærkeste ledere og ditto virksomheder er stand til at løse de sværeste beslutninger og træffe de sværeste valg, der vil bringe dem hurtigt og sikkert fremad gennem hastighed og tillid. De bedste forandringsledere løser svære problemer med voldsomt hastende kraft, mens de gør deres organisationer – medarbejdere, kunder og aktionærer – endnu stærkere. De bevæger sig hurtigt og ordner tingene – Move Fast & Fix Things!

Stringent model

Forfatternes model for at sikre bevægelse, beslutninger og eksekvering er beskrevet i 5 afsnit. 5 afsnit med hver sin overskrift, men tillige er hvert afsnit linket til en dag i ugen. 5 afsnit, 5 dage. Et godt greb for at underbygge hastigheden. Du starter mandag og slutter fredag i samme uge. Så bevæger du dig hurtigt og fikser ting.

Indledningsvis er der gode argumenter for den positive korrelation mellem tillid og hastighed. Dette er et bærende argument bogen igennem.

De efterfølgende afsnit omhandler: Mandag: Identificer det rigtige problem! Tirsdag: Løs gennem tillid! Onsdag: Få nye venner! Torsdag: Fortæl en god historie! Fredag: Ryk, så hurtigt du kan!

Når du læser bogen, oplever du en velargumenteret playbook med masser af gode eksempler. Især er jeg glad for, at forfatterne anbefaler, at vi alle skal eksperimentere noget mere. Vi kan ikke tænke os til alle forandringer, vi må prøve os frem.

Klassiske HBR-dyder giver sammenhæng og relevans

Typisk for disse HBR-udgivelser er den gode sammenhæng i hovedhistorie og argumenter. Klassisk anvendelse af huskelister, agendaer og tjeklister er en hjælp til selvhjælp til læseren. Og en super inspiration. Disse giver endvidere en logik og en rød tråd bogen igennem.

Endvidere afsluttes alle kapitler med er gut check – altså en test af ens egen mavefornemmelse. Hvad er din følelse. Jeg synes, at det er et godt greb af bruge

En udgivelse, der under læsningen voksede på mig

Det er helt op til læserne at vurdere, om forfatternes model er det rette for dem. Jeg er ikke i tvivl om, at hastighed og tillid er vigtige faktorer for fremskridt. Og bogens cases underbygger naturligvis dette.

Læs den. Dan dine egne argumenter, og husk at lave dine egne gut checks undervejs.

Jeg giver bogen 4 stjerner af 6 mulige. Bogen er interessant læsning og understøttet af den klassiske gode HBR-redaktør er det god læsning. Jeg vi i bogens ånd stille dig spørgsmålet: Hvad skal du på mandag?

Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com

Læs mere

Bog om værdien af kvinders arbejde er et polemisk partsindlæg, men alligevel læseværdig

Et personligt manifest for et bedre arbejdsliv

Tag din følelsesøkonomi alvorligt

Berlingske-topchef: Sådan blev nutidens borgerlighed værdi- og retningsløs

Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer

Overfladisk bog om det superspændende AI-tema

Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer

Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres

Gensyn med krigens ledere

Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer

‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation