Intern tumult hos nogle af rekrutteringsbranchens store spillere åbner markedet. Nye aktører stormer frem, mens flere gamle taber markedsandele

Inside story

Headhuntere har kronede dage efter tumultarisk år. Korn Ferry i offensiven

Der er gang i svingdørene i headhunterbranchen, og det skaber røre i vandene. Fortidens store huse står for fald, mens nye spillere skyder op og bruger tumulten til at kapre markedsandele.

Landets headhuntere har kronede dage. Den store omvæltning i en række sektorer tvinger bestyrelserne til at kigge efter andre profiler til hjørnekontoret, og det er guld for eliteheadhuntere som Egon Zehnder, Heidrick & Struggles og Russel Reynolds.

Samtidig har det rødglødende arbejdsmarked fået efterspørgslen på specialister og underdirektører til at eksplodere, hvilket driver væksten op hos de rekrutteringshuse, der lever af at levere ledere og specialister til små og mellemstore virksomheder.

Men også på headhunternes egne kontorer har svingdørene snurret lystigt de senere år. Branchen er præget af dramatiske direktørafgange, opkøb og fusioner, store partnerskifter og opsigtsvækkende generationsskifter. Nu, hvor støvet så småt er ved at have lagt sig efter tumulten forrige år, ser man tydeligt de aftryk, som den har sat i rekrutteringslandskabet.

Egon går tilbage efter generationsskifte

Blandt andet går landets hidtil førende executive search-firma, Egon Zehnder, tilbage. Det sker i det første regnskabsår, efter at selskabets mangeårige partner Lars Bo trak sig for at gå på pension. Det skyldes dog også Egon Zehnders interne afregningsprocedure, som minder lidt om den måde, man gør bøgerne op på i konsulenthuset McKinsey & Company.

”Bruttofortjenesten fortæller ikke hele historien om aktiviteten i 2018. Eksempelvis er de opgaver, vi har udført i udlandet, også faktureret i udlandet. Men her i 2019 kan jeg sige, at i vi ligger over niveauet sidste år,” siger Christian Fischer, der er landechef i Egon Zehnder.

Samtidig har den nærmeste konkurrent, Heidrick & Struggles, taget et gevaldigt spring opad efter købet af rivalen Amrop i 2017.

De to amerikanske huse Spencer Stuart og Russel Reynolds vokser også pænt herhjemme, mens Odgers Berndtson, der i forvejen var blandt de mindste eliteheadhuntere herhjemme, har mistet markedsandele. Her er man nu blevet overhalet af det fremadstormende amerikanske firma Korn Ferry, der er det største executive search-firma i verden.

Korn Ferry fisker i de rørte vande og stormer frem på markedet efter flere år i skyggen af de andre internationale headhuntere. Kontorets danske landechef, Kai Hammerich, vil nu lade firmaet indtage det, han ser som firmaets retmæssige plads i hierarkiet herhjemme: rollen som det største headhunterfirma.

”Korn Ferry er de største globalt, og væksten herhjemme er bare udtryk for, at vi nu også får vores plads i solen i Danmark,” siger Kai Hammerich og fortsætter:

”Størrelse er selvfølgelig ikke i sig selv et mål, men jeg forventer, at vi over de næste 3 til 5 år kommer til at indtage samme position i Danmark, som vi har globalt. Vi bliver størst.”

Korn Ferrys bruttofortjeneste voksede med 54 procent i 2018, hvilket gør det til rekrutteringsbranchens hurtigst voksende selskab, og ved årsskiftet var antallet af medarbejdere vokset til 16 ansatte. Det tal er nu 18, og ambitionen er, at der løbende bliver hentet flere profiler ind, så længe det lykkes at finde de rette folk til opgaven, lyder det fra Kai Hammerich.

”Alle de store internationale headhunterfirmaet er nu repræsenteret på det relativt lille danske marked, så det er selvfølgelig konkurrencepræget. Men det er især mellemsegmentet, der bliver presset. Vi kan stadig blive væsentlig større, end vi er nu. Betyder det så dobbelt så mange medarbejdere? Måske. Det kommer an på, hvem vi kan få fat i. Vi tager det én person ad gangen,” siger han.

Kamp om førertrøjen

Om Kai Hammerich kommer til at kæmpe med Egon Zehnder eller Heidrick & Struggles om at være det største rekrutteringshus i landet, er der p.t. delte meninger om.

Købet af Amrops danske forretning efterlod lokalerne i Nørregade i København nærmest tomme, mens der pludselig kom masser af aktivitet i Amaliegade hos Heidrick & Strugges, hvor managing partner Jan Nørgaard Lauridsen på daværende tidspunkt selv kun havde siddet ganske kort tid.

Jan Lauridsen kom selv til Heidricks danske kontor for næsten 4 år siden, hvor han blev betroet opgaven at kickstarte firmaet. Han startede efter eget udsagn fra scratch, hyrede nogle folk, og hurtigt blev huset stærkt inden for transport og logistik, som er Lauridsens område, mens Martin Holm styrkede forretningen inden for health care og life science.

”De to segmenter dækkede Amrop ikke, men de havde til gengæld Danmarks bedste headhuntere inden for financial services og var også stærke på industrial, consumer og det digitale område. Så den måde, vi komplimenterede hinanden på, var bare helt perfekt,” siger Jan Lauridsen.

Heidrick & Strugges’ bruttofortjeneste ligger i dag på lige knap 51 millioner kroner, hvilket er omtrent lige så meget som Egon Zehnder indbringer. Til gengæld var Heidrick & Struggles’ 34 mand på kontoret ved udgangen af 2018, hvor Egon Zehnders stab ’kun’ tæller 25 ansatte.

Der sættes i branchen spørgsmålstegn ved, om integrationen af Amrop-partnerne er gået helt smertefrit for sig, eftersom bruttofortjenesten fra det gamle Amrop og det gamle Heidrick & Struggles burde have været mere end 51 millioner kroner tilsammen. Men differencen skyldes efter alt at dømme noget regnskabsteknisk, lyder det fra Jan Nørgaard, der forsikrer, at fusionen er sket, uden at partnerne har kannibaliseret på hinandens forretning.

”Nogle gange må man have lov at være heldig, og det synes jeg i den grad, vi har været med Amrop-købet. Der var alle chancer for, at 1 plus 1 blev til 2 – og måske mere – fordi vi ikke overlappede hinandens områder og kannibaliserede hinanden,” siger han og tilføjer, at der med en omsætning i Heidrick & Struggles på mere end 12 millioner dollar i Danmark i dag ikke bør herske tvivl om, hvem der er størst.

”Af dem, vi sammenligner os med, er jeg overbevist om, at vi er de største i dag. Men jeg har faktisk ingen ambition om, at vi nødvendigvis skal blive ved med at være størst. Vi vil hellere være markedsleder på kvalitet, og om det så betyder at omsætningen falder til 10 eller 11 millioner dollar, er mindre vigtigt,”

Sagen Kort

Tiderne skifter i rekrutteringsbranchen. Ser man på headhuntere, kan branchen groft sagt deles op i dem, der finder kandidater på topniveau til de største virksomheder, og en underskov af rekrutteringsvirksomheder, der fokuserer på direktørstillinger på lavere niveau i de store virksomheder, eller topchefer til de små og mellemstore virksomheder.

Men uanset hvor man kigger hen i branchen, er der for tiden tumult, og det formår de hurtigst omskiftelige spillere at udnytte til deres fordel.
Blandt eliteheadhunterne er Korn Ferry nu gået i offensiven efter et år, hvor der har været store sammenlægninger blandt konkurrenterne, og hvor markedets førende spiller, Egon Zehnder, har været igennem et stort generationsskifte. Korn Ferry vokser med 53,5 procent og vil være størst i topsegmentet, lyder det fra den danske landechef, Kai Hammerich.

Hansen Toft, der er blandt de største i mellemsegmentet, vokser med 23 procent. Også her ser man tumulten som en fordel, og man har draget nytte af de sammenlægninger og nedture, der har været rundtomkring i branchen.

Egon Zehnder taber 18,7 procent på bruttofortjenesten, og på grund af Heidrick & Struggles’ køb af Amrop forrige år er de to huse nu stort set lige store målt på bruttofortjeneste. Dog overgår Heidrick & Struggles Egon Zehnder på antal medarbejdere.

Spencer Stuart og Russel Reynolds vokser med henholdsvis 7,3 og 27,3 procent, og sidstnævnte er dermed blandt branchens absolutte hurtigløbere.

Odgers Berndtson går tilbage med 24 procen og er dermed det rekrutteringshus, der taber flest markedsandele målt på bruttofortjeneste.

Amrop, der nu er ved at blive bygget op igen af blandt andre Finn Krogh Rants, der kommer fra Boyden, men som har en fortid i Amrop, har ikke formået at vokse helt så meget, som landechefen havde stillet i udsigt. Her er målet at overgå det niveau, Amrop havde før Heidrick & Struggles købte det, men kontoret i Danmark har endnu kun en bruttofortjeneste på omkring 30 millioner kroner, hvilket er på niveau med sidste år.

Unique Human Capital, der blandt andet har købt dele af det konkursramte rekrutteringshus Flensby & Partners, vokser som ventet pænt. 55 procent blev det til i 2018.

Også Compass, der har købt People & Performance, voksede pænt med 34 procent til en bruttofortjeneste på 49 millioner kroner.

Konsulenthuset Ballisager, Hudson Global Resources og Hays Specialist Recruitment tog også alle markedsandele i det forgangne år, mens Nigel Wright Consultancy, Laigaard & Partners og Sam Executive Search tabte bruttofortjeneste. Flere måtte afskedige medarbejdere.

Værst er det dog gået ud over Mercuri Urval, der går tilbage med hele 22 procent efter et år, hvor man blandt andet har tabt direktører med høj omsætning til Hansen Toft.

Voldsom tilbagegang for Mercuri Urval

Blandt de rekrutteringshuse, der fokuserer på specialister og direktører til små og mellemstore virksomheder, har de store forandringer i markedet vakt endnu mere røre.

Det største rekrutteringshus i Danmark målt på bruttofortjeneste, Mercuri Urval, går voldsomt tilbage, og det har efterladt store dele af markedet på vid gab for konkurrenterne.

Derouten, som har stået på i årevis, er accelereret yderligere i 2018, efter at man forrige år måtte sige farvel til to fremtrædende direktører i Kolding, der tog deres overtøj og en stor del af omsætningen med over til rivalen Hansen Toft.

Balladen eskalerede yderligere tidligere i år, da Mercuri Urval sagde farvel til den danske landechef, Christian Kurt Nielsen, kort før hans 30-års jubilæum og i samme omgang nedlagde den danske direktørstilling for at lægge beslutningskraften over på koncernledelsen. Samtidig udnævnte selskabet en myriade af partnere for at give de livsnødvendige profiler incitament til at blive.

Bruttofortjenesten i Mercuri Urval er faldet med 22 procent, hvilket ud over tabet af de to direktører skyldes en generel ændring i markedet og en skarp prioritering fra det svenske rekrutteringshus.

”I Mercuri Urval Group har vi truffet et aktivt valg om at fortsætte væksten i markedet, der omfatter executive search og talent advisory, og som resultatmæssigt understøtter vores kunders strategiske og ledelsesmæssige processer og udfordringer,” lyder det fra Hanne Pihl, der er executive vice president i Mercuri Urval og en del af den svenske ledelsesgruppe.

Ingen i ledelsen er tilfredse med, at den danske forretning kommer ud med et underskud på næsten 6 millioner kroner, men hun tilskriver tabet den strategiske omprioritering, som selskabet har lagt.

”Enhver virksomhed, der justerer eller fokuserer sin retning, ønsker, at det skal foregå uden alt for store konsekvenser. Men generelt er vi meget tilfredse med det samlede virksomhedsresultat og har nået vores forventninger for 2018,” siger hun.

At Mercuri Urval, som traditionelt har haft en meget bred ydelsespalet og en bred skare af kunder, vælger at fokusere mere direkte på executive search, hænger sammen med, at der de senere år er kommet en tydeligere skillelinje i markedet mellem almindelige rekruttering og executive search.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de store amerikanske headhunterfirmaer er vokset så meget i Danmark, hvilket har gjort det stort set umuligt for full service-huse at konkurrere med Egon Zehnder, Heidrick & Struggles og de andre.

”Generelt er der sket en ændring i markedet, som har sat en skarpere skillelinje mellem traditionel rekruttering og den mere seriøse konsulentrådgivning på ledelsesniveau, hvor Mercuri Urval opererer, og hvor det at have det helt rigtige match i forhold til virksomhed, opgave og person er afgørende for succes,” siger hun.

Mindre spillere udnytter tumult

Den skarpe skillelinje mærker man også i Hansen Toft. Her har man dog ifølge administrerende direktør Karl Kristian Hansen formået at udnytte den nye opdeling til egen fordel.

”Vi tager markedsandele, fordi vi har fået en position i markedet som dem, der ligger i niveauet lige efter de internationale huse, som nogle gange kan være alt for dyre. Vi er ikke til høj cigarføring, vi er den ydmyge spiller med en kunderettet tilgang, og så ligger vi økonomisk lidt lavere end de 6-7 internationale headhuntere,” siger Karl Kristian Hansen.

Hansen Tofts bruttofortjeneste voksede ifølge seneste regnskab med 23 procent, og det gør Hansen Toft til sjettestørste rekrutteringshus i branchen i dag.

Væksten skyldes blandt andet, at den erfarne headhunter havde held med at tiltrække nogle tunge profiler fra Mercuri Urval.

”Vi har hentet nogle tunge konsulenter. Det er ingen hemmelighed, at vi tog de to Mercuri-direktører i Kolding, som kom med en stor omsætning dernede fra, samtidig med at vi flyttede tre tunge partnere fra Aarhus derned, hvor de i forvejen boede. Derudover har vi haft en heldig hånd med dels yderligere ansættelser og dels at få løftet nogle af vores egne yngre medarbejdere, som vi har gjort til konsulenter,” siger han.

Men også problemerne hos konkurrenterne de senere år har været en medvirkende årsag til væksten i Hansen Toft.

Headhunterfirmaet Flensby & Partners, der gik konkurs i efteråret 2018, var en stor konkurrent til Hansen Toft, og her evnede man at drage fordel af situationen, da partnerne blev opslugt af henholdsvis Unique Human Capital og Boyden, ligesom det var en fordel, at konkurrenten People & Performance blev opslugt af Compass Human Resources Group, lyder det fra Karl Kristian Hansen.

”Konkursen og frasalget af dele af Flensby & Partners til Unique Human Capital og People & Performance til Compass gav os på mange måder en åben bane at spille på,” siger direktøren.

Små selskaber stimler sammen

Hos Unique Human Capital, der med en vækst på 55 procent er branchens hurtigst voksende firma, ser man imidlertid fusionen som en stor konkurrencefordel. Her er bruttofortjenesten vokset til 19 millioner kroner, inklusive købet af dele af Flensby & Partners, og efterfølgende har selskabet købt en anden headhuntervirksomhed, Hedegaard Management.

Selv om der generelt i branchen er konsensus om, at markedet nok også fremover vil være fragmenteret og ikke som i eksempelvis konsulentverdenen domineret af enkelte store spillere, så er der stadig opkøb på menuen hos Unique Human Capital, lyder det fra selskabets direktør, Jørn Andersen.

”Vi tror på, at markedet vil blive mere koncentreret, fordi kundernes ønsker til kvalitet og løsninger fra vores branche kræver flere og flere investeringer i ikke mindst kompetence- og produktudvikling samt i systemopgradering og ny teknologi, herunder robotteknologi og AI og på grund af flere fremtidige regulativer. Det koster groft sagt det samme i kroner og øre, uanset om du er stor eller lille,” siger Jørn Andersen.

Hos Unique Human Capital har man nu lagt den store GDPR-investering bag sig, og det var en dyr, men også vigtig og ufravigelig omgang ifølge direktøren, der oplyser, at man har produkt- og kompetenceudviklet og digitaliseret alle rådgivningsydelser til bestyrelser samtidig.

Når der skal investeres i nye kompetencer og systemer i fremtiden, forventer han på den baggrund også, at de mindre rekrutteringshuse om ikke af lyst, så af nød, vil blive presset til at gå sammen i større enheder.

”Jeg tror, at vi vil se færre af de helt små, mens mellemsegmentet nok vil vokse. Og så vil der selvfølgelig stadigvæk være en topti bestående af såvel internationale som store danske spillere, der i størrelse vil rykke tæt på hinanden, i hvert fald i dansk sammenhæng,” siger Jørn Andersen og fortsætter:

”Vi er klar til opkøb som en del af vores fortsatte vækst og taler gerne med dem, der er klar til at samarbejde, og som vi matcher godt med. Det kan også være inden for andre brancher end lige præcis search.”

LÆS OGSÅ

Headhuntere i hård kamp om finanselitens gunst

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Førende headhuntere vender ny organisation ryggen

Bejlere kæmper for at overtage verdens største headhunter

Her er Danmarks førende headhunter

Nye regler sætter headhuntere på hård prøve 

Sagild afsat – Vi afdækker næste skridt i opgøret om Topdanmark

Bitter strid bag opsigtsvækkende fyring i bryggerigigant