ap-domicil

Inside story

Her de bedste og værste afkast i pensionsbranchen i 2021

Sampension er kommet suverænt fra start i 2021 og har leveret et afkast til sine kunder, der er godt og vel dobbelt så højt som Danicas, som er den absolutte bundprop. Set over de seneste fem år trækker AP Pension og et af landets mindre pensionsselskaber fra, mens det er gået mindre godt for PFA og Topdanmark.

Pensionsselskaberne har samlet set lagt stærkt fra land i 2021, når man måler på selskabernes evne til at levere solide afkast til kunderne.

Men bag den samlede fremgang viser sig store forskelle på de enkelte selskabers præstationer. Det eksemplificeres bedst ved, at det foreløbig bedste afkast i 2021 fra Sampension er godt og vel dobbelt så højt som Danicas, der er den absolutte bundprop.

Målt på de seneste 5 år har AP Pension taget førertrøjen efterfulgt af det relativt lille pensionshus PBU (Pædagogernes Pension), hvorimod den store skuffelse er PFA.

Det viser en gennemgang af pensionsselskabernes foreløbige afkast i 2021 og de sidste 5 og 10 år målt på gruppen middelrisiko med 15 år til pensionsalderen, som aktuar Jørgen Svendsen fra AFPR har leveret.

”Det har været en meget flot start med gode pensionsafkast i 2021 trukket frem af det optimistiske aktiemarked,” siger Jørgen Svendsen.

Med et afkast på 9,6 pct. er Sampension med investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen i spidsen kommet suverænt fra start i 2021. Men også Industriens Pension formår at levere et højt afkast til sine kunder, og det samme kan i høj grad siges om AP Pension.

Midterfeltet består af Topdanmark, PensionDanmark, PFA, PBU og Velliv.

Derimod er Danica Pension den absolutte bundprop med et afkast på 4,9 pct. På kundernes vegne får det Jørgen Svendsen til at frygte for årets afkast, efter at det ellers er lykkedes Danica at løfte afkastene de seneste år.

Det skyldes ikke mindst, at Danica for nylig mistede profilerne Jesper Langmack og Anders Svennesen, der er skiftet til hhv. kapitalfonden Polaris og Abu Dhabi Investment Authority, mener Jørgen Svendsen:

”Danica havde behov for at rette op på årtiers ringe afkast, som det ses af 10-årsoversigten. Så selv om Danica har haft nogle bedre middelår de sidste 5 år, ligger de stadig alt for beklageligt ringe på 10-årsoversigten. Danicas pensionskunder kan med opsigelserne fra Jesper Langmack og Anders Svennesen med rette frygte – på grund af starten på 2021 med blot 4,9 pct. i afkast – at risikoen for denne elendige afkastsaga vil gentage sig.”

Den erfarne pensionsekspert er også hård i kritikken af PFA, som han betegner som den store skuffelse, når man måler på det gennemsnitlige afkast de seneste 5 år.

”Trods besiddelse af pensionsmarkedets absolut dyreste og største investeringsafdeling er det lykkedes dem totalt at tabe sutten i konkurrencen om at skaffe pensionskunderne et godt afkast til alderdommen,” siger Jørgen Svendsen

Trods kritik: Danica og PFA er tilfredse

Hos både Danica og PFA erklærer man sig dog tilfreds med afkastene til kunderne.

“PFA’s kunder har foreløbig opnået pæne afkast i 2021, og vi ser frem til at gøre status ved præsentationen af halvårsregnskabet i august. Vi ser optimistisk på resten af året og er selvfølgelig løbende opmærksomme på at optimere omkostningerne i vores kapitalforvaltning, så de ligger på et konkurrencedygtigt niveau,” siger Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA.

 

Samme toner lyder fra Danica, som ifølge egne tal har leveret afkast, der hører til blandt toppen af de kommercielle selskaber.

”Vi er tilfredse med, at vi, siden vi iværksatte vores nye investeringsstrategi i begyndelsen af 2016, har leveret afkast efter omkostninger i toppen af det kommercielle marked på tværs af risikoprofiler og tidshorisonter. Vi har især leveret stærke afkast de seneste år, hvor vi ligger i den absolutte top, og de resultater er skabt med det samme team, som vi har i dag. Vi holder os til vores strategi, der har skabt gode resultater til vores kunder, og vi er overbeviste om, at vi også fremover kommer til at levere afkast, der er i toppen af markedet,” siger Danica Pensions investeringsdirektør, Poul Kobberup.

AP Pension skeler til lave renter og centralbanker

Kigger man på pensionsselskabernes gennemsnitlige afkast til kunderne de seneste 5 år, er det især to selskaber, der springer positivt i øjnene: AP Pension og PBU. Fælles for disse to er, at de begge opererer med et mindre investeringssetup.

”Begge de førende pensionsselskaber har i  5-årsperioden fået nye topchefer, og deres vinderopskrift er en smal investeringstrup, som kan agere effektivt og beslutsomt på de løbende dynamiske gevinster, som aktiemarkedet tilbyder,” siger Jørgen Svendsen.

Opskriften hos AP Pension er ifølge investeringsdirektør Rasmus Cederholm en kombination af flere forhold. På aktier er det ifølge Rasmus Cederholm især globale aktier, der har været med til at trække afkastene op.

”En af grundene til, at vi har klaret os godt i år, er, at vi i sensommeren sidste år udnyttede de muligheder, vi så oven på de store rotationer i aktiemarkedet som følge af pandemien. Det betød konkret, at vi købte op i valueaktier, som var faldet voldsomt. Vores modeller indikerede, at den type aktier ville outperforme de kommende kvartaler, og det viste sig at holde stik,” siger Rasmus Cederholm.

AP Pension er dog begyndt at hjemtage nogle af gevinsterne på globale aktier, som er steget med næsten 90 procent, siden pandemien ramte verden i marts sidste år.

Samtidig begynder AP Pension også at skele mere til situationen med de lave renter.

”Vi holder et skarpt øje med centralbankerne, men i stedet for at forsøge at gætte på, hvor renten skal hen på den korte bane, forsøger vi at indrette vores portefølje på en måde, så den er robust over for mere end et scenario. Her har vi primært fokuseret på at øge vores investeringer i alternativer og i kreditobligationer som erstatning for en del af vores statsobligationer,” siger Rasmus Cederholm,

PBU er mere varsom over for aktier

Hos PBU fortæller administrerende direktør Sune Schackenfeldt, at opskriften på de solide afkast de seneste 5 år er en ”ekstremt analytisk og datadrevet tilgang”. Samtidig passer det mindre, men mere handlekraftige investeringssetup godt til pensionsselskabets portefølje, som især består af likvide aktiver.

”Vores portefølje har ligget godt til den generelt gode udvikling for risikoaktiver. Skiftende dele af vores aktieportefølje har virket godt. I en længere periode har det været vores tunge eksponering mod Asien, i andre perioder vores eksponering til små- og mellemstore virksomheder. I 2020 var det især vores overvægt af teknologiaktier, som trak. Vores portefølje er især drevet af de børsnoterede aktiver og i mindre grad præget af unoterede investeringer. Vores infrastruktur og ejendomme har dog gjort det rigtig godt,” siger Sune Schackenfeldt.

PBU’s afkast i 2021 er foreløbig på 6,6 procent, hvilket placerer pensionsselskabet i den lavere ende sammenlignet med de øvrige selskaber i opgørelsen.

Ifølge Sune Schackenfeldt hænger det blandt andet sammen med, at PBU gik ind i 2021 med en vis skepsis over for aktiemarkedet.

”Vi er tilfredse med vores afkast ud fra den risikoposition, vi har haft. Men vi er overraskede over, at afkastene i år har været så høje for aktier. Vi ser aktier som den bedste langsigtede investering, men er blevet lidt mere varsomme med indgangen til 2021. Det har kostet lidt på afkastet i år,” siger han.

Læs mere

Afsløring: En række pensions- og forsikringsselskaber politianmeldes

Velliv sender stikpille til alvorlig hovedpine for pensionsbranchen

Konflikt i hele pensionsbranchen: Flere spillere blokerer for flytning af pensioner

AP Pension napper kæmpe aftale fra PFA

Ny retning fra datacentral i pensionsbranchen

Mæglerhus stormer ind på forsikrings- og pensionsmarkedet

Fremadstormende pensionskonsulenter vil spille nøglerolle i unbundling

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

Nye aktører gør klar til angreb på firmapensionsmarkedet

Pensionsbranchen står splittet om kunders investeringsvalg

Omstridt storkundeaftale afslører ny retning på pensionsmarkedet

Opgør fortsætter i pensionsbranchen: Danica beskyldes for prisdumping