;
Jacob Holm web

Inside story

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

En oliemilliardær på vej med stort opkøb som led i et større kursskifte, en milliardvirksomhed med medvind efter flere års underskud og en genopstanden møbelproducent. Vi ser nærmere på de mest interessante salgsprocesser netop nu.

Den fynske oliemilliardær Torben Østergaard-Nielsen er i al hemmelig i færd med at foretage et radikalt stilskifte i sit forretningsimperium.

Hvor rigmanden i årevis har tjente en formue primært takket være handel med bunkerolie, så arbejder Østergaard-Nielsen nu i al hemmelighed på at sikre sig magten i den relativt ukendte virksomhed Copenhagen Merchants yderst probitable forretningsdivision CM Biomass Partners.

Alene den del af virksomheden har en omsætning på næsten 3 mia. kr. og en indtjening før renter og afskrivninger på over 900 mio. kr. i 2019, men indtil videre har man levet et stille liv uden for mediernes søgelys.

Ikke desto mindre har selskabet for nylig hyret revisionshuset PwC’s corporate finance-afdeling til at afsøge markedet for en ny medejer til selskabet, der primært beskæftiger sig med handel inden for en række områder, herunder biomasse.

Og den køber kan meget vel blive Torben Østergaard-Nielsen, der længe har været på udkig efter en mulighed for at fremtidssikre sit imperium i en verden, hvor olie ikke længere er fremtiden. Rigmanden har blandt andet fået rådgivning fra konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG), der har bistået med en større gennemgang af hele koncernen for at hjælpe med at lokalisere potentielle nye forretningsben.

Et af dem kan meget vel blive Copenhagen Merchants, som også har tiltrukket sig opmærksomhed fra en del kapitalfonde.

Blandt de fleste af dem er holdningen imidlertid, at den optimale køber til virksomheden i Nordhavn er en industriel spiller, der forstår handelsvirksomheden og de mekanismer, der her gør sig gældende. Samtidig er flere af fondene nervøse for, hvorvidt et selskab som Copenhagen Merchants biomasse-forretning trods sin størrelse er for afhængig af enkelte nøglepersoner, der kender mekanismerne i branchen og formår at navigere trods store udsving.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra direktør og medejer af Copenhagen Merchants Simon Christensen, men flere kilder med indgående kendskab til processen forventer, at en ny storaktionær i virksomheden vil blive præsenteret snarest.

Fakta: De skal sælges

Herunder ses en række af de selskaber, der enten er ved at blive solgt nu, eller som forventes at blive det i løbet af 2021. I parentes ses, hvilken rådgiver der er tilknyttet.

Fertin Pharma (FIH)
Trackunit (Goldman Sachs)
Logstor (Nordea)
Det Danske Madhus (EY)
Milton Huse (Deloitte)
Desmi (Handelsbanken)
Codan (Morgan Stanley)
Languagewire (EY)
Copenhagen Merchant (PwC)
Casa (PWC)
Globeteam (Deloitte)
Prodata Consult (Danske Bank)
HB-Care (ABG Sundal Collier)

Mundbind giver medvind

Mens de fleste kapitalfonde har opgivet kapløbet om Copenhagen Merchants, har især en række store nordiske aktører i stedet rettet opmærksomheden mod den familieejede koncern Jacob Holm & Sønner, som FIH Partners forsøger at finde en køber til.

Med en forventet indtjening før renter og afskrivninger i 2020 på omkring 250 mio. kr. har virksomheden en størrelse, der gør den til et oplagt emne for fonde som Nordic Capital og Altor, mens også danske Axcel potentielt kan være med, hvis fonden allierer sig med en eller flere co-investorer.

Meldingerne fra processen er dog noget blandede, for hvor nogle fonde fortsat anser selskabet for interessant, er en del potentielle købere relativt hurtigt sprunget fra.

Det skyldes flere forhold, men især det faktum, at Jacob Holm & Sønner, der trods det danske ejerskab har hovedsæde i Schweiz, gennem flere år har haft problemer med at skabe overskud.

Både i 2018 og 2019 tabte koncernen omkring 60 mio. kr.  Men virksomheden, der er en af verdens førende producenter af fiberdug, har i 2020 oplevet en stejl optur, da selskabets produkter blandt andet anvendes til fremstilling af mundbind.

Udfordringen for de potentielle købere er imidlertid at gennemskue, hvorvidt der er tale om en større turnaround i virksomheden, der vil vare ved, eller om der blot er tale om en periode med bedre resultater grundet covid-19 og det store behov for mundbind overalt i verden.

Samtidig er Jacob Holm & Sønner en virksomhed med behov for store investeringer, blandt andet på virksomhedens fabrikker, og dette kombineret med at man slæber rundt på en stor, dyr obligationsgæld har tændt de røde lamper hos en del af køberfeltet.

Genrejst på rekordtid

Om der er tale om bange anelser eller deciderede røde flag, er endnu for tidligt at sige, men en anden af de virksomheder, der for øjeblikket er i markedet, har også delt køberfeltet.

Den jyske producent af plademøbler Tvilum er nemlig igen til salg, blot tre år efter at en gruppe investorer måtte overtage virksomheden og dens 500 ansatte, efter at den tidligere ejer Revolution Capital Group måtte kaste håndklædet i ringen.

Dengang blev selskabet overtaget af nye ejere, der blandt andre tæller de oprindelige stiftere, der drev det daværende Tvilum-Scanbirk i tæt samspil med kapitalfonden Axcel i 1990’erne, inden virksomheden blev solgt til udenlandske opkøbere.

Siden fulgte en årrække med svingede resultater, der kulminerede i en omfattende konkurs i februar 2018, men ikke desto mindre har Tvilum på imponerende kort tid igen fundet fodfæste.

Regnskabet for 2019 viser således et EBITDA-resultat på over 80 mio. kr., hvilket betyder, at møbelproducenten alene qua sin størrelse er et oplagt emne for ikke blot mange danske, men også mindre og mellemstore udenlandske kapitalfonde.

Ikke desto mindre har den overraskende hurtige genopretning af virksomheden fået flere til at tøve en smule med at kaste sig ind i budprocessen, der ledes af ejendomsmægleren Colliers. Netop det faktum, at landets førende erhvervsmægler står for salget af Tvilum, har vakt en del opsigt i branchen, men ledende partner Peter Winther ønsker ikke at kommentere hverken firmaets rolle, eller hvorvidt en eventuel salgsproces er undervejs.

 

Læs mere

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn

EQT på vej med stort frasalg

Kapitalfond øjner nyt rekordafkast