;
Frontmatec web

M&A

Her er de mest attraktive M&A-mandater

En nervøs stemning hersker blandt de rådgivere, der de senere år har spundet guld på et lukrativt marked for køb og salg af virksomheder. Vi analyserer et marked ved en skillevej og ser nærmere på, hvem der lige nu sidder på de mest spændende mandater

Der er stadig attraktive salgsmandater på virksomheder, selv efter at markedets jubelstemning blandt de hjemlige M&A-rådgivere har lagt sig noget. InsideBusiness går tæt på dem, der er i spil.

Dog spiller det ind, at kapitalfondene er forsigtige med at købe op, og kombineret med bankernes noget skrappere tilgang til at låne fondene millioner til opkøb har det skabt en noget afventende stemning på det danske marked. Det er især blandt de helt store milliardmandater, der er blevet længere mellem de attraktive investeringer.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at der fortsat handles virksomheder i Danmark.

Sådan lyder analysen fra både fonde og en del af de danske og udenlandske rådgivere, der alle beskriver, hvordan ordrebogen er lidt tyndere, end man kunne ønske sig, uden at der dog er panik at spore.

Landets største kapitalfond, Axcel, må siges at være blandt dem, der gør deres for at sikre, at rådgiverne ikke keder sig.

Axcel arbejder på højtryk for at finde en køber til industrivirksomheden Frontmatec, hvor der p.t. er tre potentielle købere klar til at betale de mere end 3 milliarder kroner for det fusionerede selskab, der leverer udstyr til slagteriindustrien.

Salget finder sted i direkte forlængelse af, at landets største fond for nylig afhændede it-virksomhederne EG og Conscia, og mens der forhandles på højtryk med de potentielle købere af Frontmatec, er Axcel også i al hemmelighed ved at iværksætte salg af Mountain Top, der blev købt så sent som i 2017.

Her er det Danske Bank i samarbejde med Jeffries, der skal stå for salget af den tidligere familievirksomhed, der leverer specialudstyr til pickuptrucks. Mountain Top står muligvis over for et gennembrud på det altafgørende marked i USA, hvor man potentielt kan hente enorm vækst, hvis entreen på den anden side af Atlanten forløber, som Axcel og fondens rådgivere satser på.

Begge Axcels salgsmodne virksomheder er gode eksempler på, hvad det er for en type virksomheder, der i dag er rift om.

Alt, hvad der lugter af detail og fysiske butikker, er umuligt at låne penge til, ligesom alle kapitalfonde er enige om, at den stærkt udfordrede sektor er ren gift for tiden. Alle går derfor en bue uden om detailkæder. Men også virksomheder, der potentielt kan blive ramt af en økonomisk nedgang, er langt sværere at sælge i dag end for 12-24 måneder siden.

Det mærkede storfonden EQT på egen krop sidste sommer, hvor man forsøgte at sælge typehusfirmaet Huscompagniet. Her var flere købere nervøse for, hvordan selskabet ville blive påvirket af dårligere økonomiske vilkår, da boligmarkedet og dermed også nybyggeriet ifølge dem er noget af det første, der reagerer negativt, når de økonomiske vinde skifter.

Hvis en virksomhed skal tiltrække et bredt køberfelt i dagens marked, skal man kunne godtgøre, at selskabet og dets forretningsmodel er robust nok til at kunne overleve en finansiel krise. Og helst skal den pågældende virksomhed kunne godtgøre, at man opererer i en branche og et marked, hvor man kan klare sig bedre end det generelle marked.

”Alt falder, hvis eller når der kommer en økonomisk nedgang. Her skal man levere nogle håndfaste argumenter for, at en case kan klare sig bedre end det øvrige marked. Den type selskaber er der rift om,” lyder vurderingen fra en af landets førende rådgivere.

Britisk fond jagter exit

Et andet selskab, der nu igen skal sælges, er britiske Montagus virksomhed Covidence, der producerer overvågnings- og sikkerhedsudstyr til efterretningstjenester overalt i verden.

Kapitalfonden betalte oprindelig omkring 700 millioner kroner for den østjyske virksomhed ud fra nogle indtjeningsmultipler, mange af de øvrige bydere havde svært ved at regne hjem.

De første år under fondens ejerskab lignede opkøbet da også lidt af en udfordrende investering, men på ryggen af et historisk godt regnskab og en stærk ordrebog vil Montagu nu forsøge at finde en køber til selskabet.

Montagu har historisk set haft noget blandede erfaringer på det danske marked, hvor man foretog en stærk investering med købet af Unifeeder, der blev solgt til Nordic Capital. Til gengæld har investeringen i ejendomsselskabet Deas, som fonden forsøgte at sælge forrige sommer, vist sig langt mere udfordrende.

Nu forsøger Montagu så igen at sælge ud af den danske portefølje, denne gang i samarbejde med det specialiserede M&A-hus William Blair, der gennem de senere år har snuppet en række attraktive mandater på det danske marked.

Netop de udenlandske aktørers indtog er noget, der kan mærkes i en tid, hvor især de helt store mandater glimrer ved deres fravær. Således har den omstridte svenske fond Procuritas håndplukket den London-baserede investeringsbank DC Advisory til at stå for salget af den jyske industrivirksomhed Dantherm, som man købte af børsen for nogle år siden.

Også Segulah-virksomheden KP Komponenter er blandt de selskaber, der med al sandsynlighed står over for et ejerskifte, og også her har den svenske fond udpeget en udenlandsk rådgiver i form af Alantra, der om kort tid åbner kontor i Danmark.

Flere processer går i stå

At M&A-markedet i år har været ramt af uvant usikkerhed og en vis forsigtighed fra især købernes side, ses blandt andet ved, at der på det seneste har været en række salgsprocesser, som er blevet indstillet, primært fordi afstanden mellem køber og sælger var for stor.

Det oplevede storfonden EQT sidste sommer, da man prøvede at sælge Huscompagniet, men andre har lignende erfaringer. Det gælder den ellers så succesfulde danske fond Erhvervsinvest, der i efteråret ledte forgæves efter en køber til industrivirksomheden European Freeze Dry.

Store koncerner som Nilfisk og Falck har ligeledes været nødt til at droppe fremskredne tanker om salg af forretningsområder, blandt andet fordi man ikke kunne få den pris, man havde sat næsen op efter.

Købernes forsigtighed kan i høj grad tilskrives det faktum, at især mange fonde frygter at gentage fejlene fra tiden før finanskrisen, hvor mange fik fyldt pengekassen op og købte stort ind på toppen af en buldrende økonomisk optur.

Mange står igen i det dilemma, at man for nylig har hentet milliarder, der helst skal ud at arbejde. Dog er holdningen blandt de fleste aktører, at det ikke skal være for enhver pris, og meldingerne fra flere af de store budprocesser er da også, at køberne er blevet både mere selektive og samtidig er knap så risikovillige.

LÆS OGSÅ

Førende M&A-profil skal sikre amerikanere stærkere fodfæste i Danmark 

Udenlandske specialister snupper lukrative M&A-mandater fra lokale aktører

Global M&A-hus snupper dansk chef fra konkurrent

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked 

Her er de varmeste opkøbsemner på børsen 

Axcel ramt af nedtur i milliardvirksomhed