;
Facade_aftenjyske bank

Redaktørens analyse

Her er de mulige kandidater til at afløse Anders Dam

Et af de største spørgsmål i banksektoren er, hvornår Jyske Bank-formand Kurt Bligaard Pedersen trykker på knappen og indleder en jagt på Anders Dams afløser. Der er fortsat ikke en naturlig intern kandidat, så profilen skal efter alt at dømme findes eksternt. Vi gennemgår de mulige kandidater til jobbet – og ser nærmere på en fusion, der kan løse successionsproblemet

Det er en stor begivenhed i banksektoren og i særdeles Jyske Bank, der rykker nærmere. For Jyske Banks grand old man, Anders Dam, bliver ikke yngre – og med dennes snarlige 65-års fødselsdag, ny bestyrelsesformand samt en ret svær tid for Jyske Bank både indtjeningsmæssigt og kursmæssigt og med fortsat store organisatoriske opgaver må det være en stadig mere presserende opgave for Jyske Banks nye formand, Kurt Bligaard Pedersen, at finde en afløser til Anders Dam. Meldingen er dog fortsat ”ingen kommentarer.”

Samme melding lyder til spørgsmålet, om Jyske Banks bestyrelse agter at stå for rekrutteringsprocessen selv, eller om man ønsker at køre en struktureret proces med en headhunter.

I denne uges InsideBusiness gennemgår vi de forskellige profiler, der kan være realistiske kandidater, både ud fra et moderne mangfoldighedsperspektiv såvel som fra et fit & proper-perspektiv. I denne artikel har vi været i dialog med talrige branchefolk, mulige og ikkemulige kandidater og erfarne headhuntere, og i sagens natur har det været baggrundssnakke uden citater.

Hvis vi begynder i Jyske Banks egen koncerndirektion, er den umiddelbart eneste løsning at udnævne 56-årige Peter Schleidt som ny topchef.

Det er dog ikke uden problemer, for selv om Peter Schleidt efterhånden har et par år i direktionen, der kan styrke hans muligheder for at komme igennem nåleøjet med godkendelse hos Finanstilsynet, så har han først og fremmest en baggrund som indsigtsfuld it-ingeniør, men ikke den tyngde på kreditområdet, som nok må forventes af jobbet.

Hans kommunikative evner er heller ikke helt på det niveau, som Jyske Bank har været vant til hos Anders Dam. Omvendt kan hans it-kompetencer vise sig værdifulde i en fremtidssikring af Jyske Banks forretningsmodel.

Kan Danske Bank levere en kandidat?

Lytter man til vandrørene og især Anders Dams egne præferencer, vil det være naturligt at se mod landets største bank, Danske Bank, hvis kredithåndværk Anders Dam gennem årene har udtrykt respekt for. Her er der de senere år fostret ganske mange dygtige profiler, som både er ledige på markedet, og som uden problemer kan komme igennem fit & proper-nåleøjet hos Finanstilsynet. Dog kan Danske Banks talrige møgsager alligevel få betydning. Det gælder især for den måske mest oplagte kandidat, Lars Mørch.

Han har både profilen, de kommunikative evner og en personlighed, der står respekt omkring. Dog er han i den grad plettet af den igangværende hvidvaskefterforskning i Danske Bank, og selv om han måske kan rense sig selv i retsopgøret, må formand Kurt Bligaard have de lange briller på, hvis det skal lykkes.

Ellers er der også Jakob Groot, der netop er stoppet i Danske Bank. Han er utvivlsomt egnet. Men er måske snarere en international finansmand end en profil, der passer til Jyske Bank.

I samme kaliber finder man Jacob Aarup-Andersen, der netop er tiltrådt som direktør for ISS. Også han er utvivlsomt egnet. Men vil han, og har han lyst til at flytte til Silkeborg?

Også Tonny Thierry-Andersen, der nu er bankdirektør i Nykredit, synes oplagt – og han kan utvivlsomt blive fristet af et job øverst på kransekagen.

Det samme er den vellidte Jesper Nielsen, som dog netop er tiltrådt som direktør for datacentralen BEC. Igen kan geografi og personlighed blive det, som skiller vandene.

Nordea har flere yngre stjerner

Nordea har også flere kandidater på hylderne. Det gælder især bankdirektør med ansvar for privatkunder Mads Skovlund, der er kendt som en likeable person, der har masser af erfaring med ledelse helt ud på filialniveau.

En anden profil kan være bankdirektør med ansvar for erhvervskunder Bjørn Bøje, ligesom den nuværende direktør for Lunar, Peter Smith, som tidligere var direktør for Nordea Kredit, kunne være en outsider i feltet.

Skal vi lidt længere op på seniorniveau, har Nykredit med Michael Rasmussen i spidsen hentet både Anders Jensen og David Hellemann fra Nordea. Alle tre er de fra og med i sommer fritstillet fra den stay on-bonus, som de fik i forbindelse med Nykredits aktiesalg og mulige børsnotering nogle år tilbage. Af de tre synes Hellemann at være den mest oplagte, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger vil det ikke være naturligt for ham at flytte sin base til Silkeborg.

Skal Jyske Bank fusionere for at få John Fisker?

Det er ikke nødvendigvis naturligt for Jyske Banks bestyrelse at søge kandidater i mindre banker, selv om det udadtil kan synes oplagt.

Især Ringkjøbing Landbobanks John Fisker er svær at komme udenom. Det er dog heller ikke helt ligetil. John Fiskers succes er nemlig i nogen grad bundet op på, at han kender sin bank ud i hver en krog – og Jyske Bank er en større og mere kompleks organisation med betydelig større ledelsesudfordringer. Desuden har han betydelige økonomiske interesser i Ringkjøbing Landbobank, dels med en konkurrencedygtig løn på 6 millioner kroner, dels med en aktiepost med en værdi på over 40 millioner kroner i banken (kilde: Jyske Banks årsregnskab 2019).

En mulighed kan være en storstilet fusion mellem Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank med John Fisker som fortsættende direktør. Projektet giver mening fra flere perspektiver, fordi begge banker er på datacentralen Bankdata, og der er et fornuftigt samspil mellem bankernes geografiske forretningsområder, ligesom aktiemarkedet utvivlsomt vil se positivt på John Fisker i spidsen for den fortsættende bank.

Det taler dog imod konstellationen, at den betydelig mindre Ringkjøbing Landbobank næsten er lige så meget værd på børsen som Jyske Bank. En fusion vil derfor være en voldsom udvanding for Jyske Banks aktionærer. Men det ambitiøse projekt bør være en overvejelse værd for Kurt Bligaard.

Også Sparekassen Kronjyllands administrerende direktør, Klaus Skjødt, er en oplagt kandidat med historik fra Jyske Bank krydret med årelang ledelseserfaring fra landets største sparekasse. Imod ham taler dog, at han ikke har erfaring med indtjeningskravene i et børsnoteret pengeinstitut, ligesom han aldersmæssigt har rundet 55 år.

Kan der findes en kvindelig topchef?

Ser vi på generationsskiftet i Jyske Bank med moderne mangfoldighedsbriller og de stigende samfundsmæssige krav til kvinder i ledelse, er der kun én kvinde i Jyske Banks ledelse ud fra bankens eget organisationsdiagram, funktionsdirektør Hanne Birgitte Møller, der endda er placeret nederst på bankens hjemmeside.

På den baggrund kan det blive set som forfriskende, hvis Jyske Bank vælger en kvinde som topchef. Dog er det ikke en nem opgave. Det skyldes, at der kun er ganske få kvinder i toppen af den danske bankverden – og de har sjældent erfaring med de tunge kreditområder, som Finanstilsynet er opmærksomme på i fit & proper-vurderingerne.

Alligevel kan man finde nogle, som måske kan godkendes.

En af dem er den nuværende direktør Marlene Nørgaard Carolus i Mybanker, som har årelang erfaring fra Danske Banks private banking-afdeling. Hun vil dog nok være i den lette ende af feltet, og det er ikke sikkert, at der er et match i forhold til personlighed.

Et andet frisk pust ville være den nuværende administrerende direktør for Totalkredit, Camilla Holm, der er stærk på kommunikation og med tung ledelseserfaring fra den finansielle sektor. Spørgsmålet er dog, om hun er solid nok på krediterfaring, gammeldags bankhåndværk og med store corporatekunder.

Som kvindelige outsidere kan nævnes Nordnets Anne Buchardt, der primært har erfaring med kapitalforvaltning, og 55-årige Bente Overgaard, tidligere Nykredit, som i dag sidder i Jyske Banks bestyrelse.

Læs mere

Nykredit har kæmpekredit til minkavlere. Se de hårdest eksponerede banker 

Nordea nervøs for kriseramt underholdningskoncern

Banker igen på pinebænken: Nyt slagsmål om konkurrence på vej

Datacentralfusion rykker nærmere

Strid tager til om bankernes tårnhøje udtrædelsesomkostninger

Vakler tronen under Anders Dam?

Sydbank-opkøb giver ømme tæer i bank, pensions- og forsikringspartnerskaber

Opgør om uønskede bankkunder. Minister sætter sektor på plads

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt

Nationalbankdirektør til investorer og banker: Lad falde, hvad ikke kan stå

Banker indfører høje gebyrer for erhvervskunder. Se de dyreste og billigste

Pensionsdirektører advarer om alvorlig usikkerhed

Finanstilsynet advarer om alvorlig bankkrise

Her er de mest udsatte danske banker

PFA har milliarder i klemme i giftig EQT-investering

Derfor er Danske Banks kronprins nu fortid

Storbank skrotter danske selskaber