;
codan

Redaktørens analyse

Her er giftpillerne og mulighederne i Codan-køb Opd.

Der er lagt i kakkelovnen til en mulig budkrig mellem Gjensidige og Alm. Brand om Codans danske forretning. Alm. Brand bør søge fælles fodslag med Nykredit, Spar Nord, Lokale Pengeinstitutter og Sydbank, hvis de vil have en chance for at løbe med Codans danske forretning. Opd. med seneste nyt om retssag mellem Codan og norsk hotelkonge.

Der er dem, der vil hævde, at købet af den danske Codan-forretning ud af Tryg-Intact-konstellationen er en enestående chance for at købe sig til en pæn del af det lukrative danske forsikringsmarked. Men der er også en række risici og bagsider.

Det skyldes, at Codan ikke er den mest veldrevne spiller på det danske forsikringsmarked. Tværtimod har selskabet med den ikoniske bygning på Gl. Kongevej 60 haft en række ret betydelige udfordringer, som vil blive en del af arven for en køber. Hvis man læser Trygs prospekt i forbindelse med det igangværende aktiesalg, som løber frem til 19. marts, bliver man lidt klogere på, hvad der gemmer sig i Codans bøger. Det går dog bedre, idet blodrøde tal i 2019 med en combined ratio på 103 er erstattet af hæderlige 89 for den danske forretning

Den mest kulørte del vedrører Codans forretning i Norge, hvor Codan har lagt arm i Oslo Tingrett med Petter Stordalen, som ejer hoteller i hele Norden. Petter Stordalen har stillet krav om erstatning, fordi han netop mener, at han havde forsikret sig mod en pandemi, mens Codan forsvarer sig med, at forsikringen er alt for billig til, at den kan omfatte en pandemidækning. Der faldt afgørelse i sagen tirsdag til fordel for Codan, men der er den risiko, at hotelkongen anker.

Tryg beskriver den også i sit prospekt for aktiesalget, hvor det fremgår, at Tryg ikke mener, at der er kød på sagen. Alligevel konstaterer man, at der er en risiko for, at man taber sagen, hvilket kan betyde flere covid-19-erstatningssager for det fusionerede selskab.

It-systemer spiller en vigtig rolle

Den næste store giftpille vedrører Codans it-system fra Tia Technology, som man har brugt i omegnen af 2 milliarder kroner på at udvikle. Problemet er, at it-systemet efter alt at dømme endnu er ikke helt færdigt. Men uanset hvad, vil en køber af Codan Danmark skulle tage en milliardstor nedskrivning på it-systemet, hvis man vælger at integrere Codan på sin egen platform.

Som før beskrevet i InsideBusiness er Gjensidige storfavorit til at købe Codans danske forretning, når den bliver tilovers i Tryg og Intacts køb af RSA. Men også Alm. Brand ventes at ville byde på Codan Danmark, og her er man i det mindste på samme it-platform i modsætning til Gjensidiges Sapiens-platform, så det giver trods alt Alm. Brand en lille forlomme i mulighederne for at betale en høj pris, fordi man ikke står med et dyrt og måske ubrugeligt it-system.

I det hele taget går talrige spekulationer i disse dage på, om Alm. Brand kan løse opgaven med at købe Codans danske forretning. Med en markedsværdi på 11 milliarder kroner og et prisskilt på Codans danske forretning på mellem 10 og 12 milliarder kroner er og bliver det en stor mundfuld.

Der er dog ingen tvivl om, at flere pensionskasser vil stå i kø for at hjælpe Alm. Brands direktør, Rasmus Werner Nielsen, med at skaffe ekstra likviditet, og de vil sikkert hellere end gerne indgå i en alliance. Det kunne f.eks. være AP Pension, PFA, Pensiondanmark, PKA og MP Pension, som hjalp til, da Nykredit fik ny ejerstruktur, og børsplanerne  blev lagt på hylden.

I forvejen er det først og fremmest Nykredits topchef, Michael Rasmussen, og Sydbank-direktør Karen Frøsig, som Rasmus Werner Nielsen skal holde lange møder i god stemning med, hvis han vil gøre sig håb om at købe Codan.

Stor kabale om forsikringsaftaler er ved at lande

Det skyldes, at Nykredit, Spar Nord og bankerne organiseret i Lokale Pengeinstitutter er nøgleaktørerne i den forsikringsaftale, som Codan indgik om samarbejde om salg af forsikringer i oktober sidste år. Codan erstattede Gjensidige som samarbejdspartner for Nykredit, og det er helt åbenlyst, at sikkerhed for et varigt banksamarbejde under brandet Privatsikring er vitalt for en ny køber af Codan.

Her lander Alm. Brand ikke helt skævt, fordi man i forvejen har indgået et nært samarbejde med Sydbank om forsikringssalg, da man solgte Alm. Brand Bank til Aabenraa-banken. Og Sydbank sidder i forvejen tæt på Nykredit/Totalkredit-samarbejdet. Dog vil Alm. Brand i forbindelse med en sådan aftale være nødt til at droppe aftalen med Sydbank om henvisning af bankkunder. For de øvrige banker i Totalkredits forsikringssamarbejde vil aldrig acceptere, at Alm. Brand henviser deres kunder til Sydbank.

Der er også et stort it-projekt til 100 millioner kroner i forbindelse med Sydbanks samarbejde med Alm. Brand, som skal omlægges. Men det er næppe en umulig opgave, hvis viljen er til stede.

I forvejen er den store kabale om forsikrings- og bankaftaler på det danske marked ved at være lagt, efter at Købstædernes Forsikring overtog Jyske Banks samarbejde med GF Forsikring i sidste uge. Topdanmark ligger i ske med Nordea, mens Tryg samarbejder med Danske Bank. Og hverken LB Forsikring eller GF er oplagt til at overtage Privatsikring-aftalen. Spilleren, der er tilovers, er og bliver Gjensidige.

Så der er ingen tvivl om, at Nykredit og vennerne i Lokale Pengeinstitutter og Spar Nord sidder med en nøglerolle i forhandlingerne om Codans fremtid – og i et eller andet omfang vil være med til at definere, om det er Gjensidige eller Alm. Brand, der løber med guldet.

Michael Rasmussen kan binde nok en sløjfe om lokalbanker

For Nykredits topchef, Michael Rasmussen, er det tillige en mulighed for at udnytte situationen til at binde nok en sløjfe omkring Totalkredit-setuppet og hans winning the double-strategi, hvor han gerne vil have bankerne så tæt på sig som muligt. Og det er her værd at indskyde, at udfordringer med at blive enig på it-siden spillede en rolle i Nykredits brud med Gjensidige, så det taler alt andet lige også for, at Alm. Brand trods alt har en chance.

Men selv om Alm. Brand har et par forlommer, så er Codans industri- og vindmølleforretning så kompleks, at det vil være et helt nyt game for Alm. Brand at træde ind i. Så Alm. Brand vil have størst interesse i at købe Codan uden industridelen – og det efterlader alt andet lige Gjensidige som den mest oplagte køber, hvis Tryg/Intact insisterer på at sælge Codan som en samlet koncern. For Gjensidige er en langt større spiller på industriområdet.

Omvendt er det også et scenario, at Intact vælger at drive Codans industriforretning ud fra sine eksisterende aktiviteter i London. Det er dog vurderingen fra Sydbanks aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen, at Gjensidige er en endnu klarere favorit, hvis sælger insisterer på at sælge hele Codan på én gang. Og ingen er i tvivl om, at den garvede Gjensidige-topchef Helge Leiro Baastad og den danske direktør Mats C. Gottschalk vil gøre alt, hvad de kan for endelig at få et solidt dansk fodfæste med købet af Codan.

Den sidste mulighed er en børsnotering af danske Codan, men den er der ikke nogen, der rigtig regner med.

 

Læs mere

Bundkonservativt forsikringsselskab tryner de store

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

Vækstsultent forsikringsselskab tager kæmpetab i Danmark

Forsikringsbranchen lukker ned for brodne kar

Vækstivrigt forsikringsselskab jagter 1 mia. kr. i præmieindtægter

Alm. Brand lurer også på Codan. Se favoritten til opkøbet

Massiv disruption rammer forsikringsbranchens it. Netcompany blæser til angreb

Forsikringsbranchen står over for revolution med nye forretningsområder

Medlemsejede forsikringsselskaber giver de børsnoterede baghjul

Kæmperegning på vej til forsikringsselskaber for elbiler

Forsikringsselskab slår svindelalarm: Stadig flere leasingbiler ‘forsvinder’

Indbygget konflikt truer Trygs fremtid