;
Joe web1

M&A

Her er kapitalfondenes ofre for corona-krisen

Coronakrisen har allerede krævet sin første konkurs hos kapitalfondene, men flere andre kan være på vej. Underskudsramte Joe & The Juice jagter 200 millioner kroner, mens vækstkometen Rekom tilføres over 100 millioner kroner. 

Den omfattende coronakrise krævede i denne uge sit første offer blandt kapitalfondene på det danske marked. 

Den danske fond Catacap så sig således nødsaget til at indgive en konkursbegæring i sin problemfyldte investering Mobylife. 

Catacap har længe kæmpet med opkøbet af mobilreparatøren, der er blevet udfordret på flere fronter. Den danske kapitalfond havde ellers ifølge ledende partner Vilhelm Hahn-Petersen langt om længe fået nogenlunde styr på økonomien i virksomheden. 

”Det er ingen hemmelighed, at investeringen i Mobylife har været vanskelig, da selskabet har været udfordret på en række fronter. Vi har arbejdet hårdt for at skabe en rentabel forretning og også løbende styrket virksomheden både med yderligere kapital samt tilbagekøb af gæld. Derfor har selskabet det seneste halve år været inde i en god udvikling,” siger han og peger på, at en fejlslagen salgsproces, stram likviditet og ikke mindst de truende økonomiske udsigter i lyset af coronakrisen umuliggjorde en redning af virksomheden. 

”Som følge af udviklingen har vi aktivt forsøgt at finde en ny ejer til selskabet, og vi troede så sent som fredag, at vi havde en løsning på plads. Desværre sprang køberen fra i ellevte time, og som følge af selskabets anstrengte likviditet, den aktuelle coronasituation samt fremtidsudsigterne, så vi ingen anden udvej end at indgive en konkursbegæring i mandags,” siger Vilhelm Hahn-Petersen. 

De bliver hårdt ramt

Herunder ses nogle af de kapitalfondsejede selskaber, der i første omgang bliver hårdt ramt af coronakrisen.

Babysam (Polaris)
Flying Tiger (EQT)
Georg Jensen (Investcorp)
Joe & The Juice (Valedo)
PWT Group (Polaris)
Mols-Linien (Polaris)
Rekom (Catacap)
Sovino (Maj Invest)
Sticks ’n Sushi (Maj Invest)
TP Aerospace (Catacap)
Euro Cater (ICG)

Mere på vej 

Situationen i Mobylife er drastisk, men dog langtfra den eneste konkurs, vi kommer til at opleve i kapitalfondenes porteføljer den kommende tid. 

Især fondenes investeringer i retail, herunder restauranter og butikskæder, er historisk hårdt ramt af de mange nedlukninger både herhjemme og i udlandet. 

Alene Catacap ejer ud over konkursramte Mobylife også den ellers så succesfulde barkoncern Rekom, der lige nu bløder. Som følge af regeringens inddæmningsstrategi er stort set samtlige af kædens barer lukket ned, hvilket koster kæden omkring 3 millioner kroner om dagen i tabt omsætning. 

Modsat Mobylife ser man dog hos Catacap fortsat et stort potentiale, hvorfor man inden for den nærmeste fremtid i samarbejde med de øvrige ejere vil indskyde over 100 millioner kroner i Rekom for at sikre likviditeten og den fortsatte drift. 

Vilhelm Hahn-Petersen ønsker ikke at kommentere disse oplysninger, men understreger, at man løbende overvåger situationen nøje, ligesom han medgiver, at der er flere andre af fondens selskaber, hvor coronavirussen sætter sine tydelige spor. 

Mobylife er ikke den eneste virksomhed i vores portefølje, der er påvirket af den nuværende situation. Rekom har været tvunget til at lukke stort set alle sine barer, ligesom TP Aerospace bliver ramt qua sin rolle som underleverandør til luftfartsindustrien. For de mest berørte selskaber i porteføljen må vi forsøge at mindske vores udgifter og have en konstant dialog med samarbejdspartnere som for eksempel udlejere og banker,” siger Vilhelm Hahn-Petersen. 

Flere slukker brande 

Catacap er langtfra den eneste kapitalfond på det danske marked, hvor man lige nu forsøger at inddæmme skaderne og sikre de enkelte selskaber i porteføljen. Især de virksomheder, der havde problemer, allerede før krisen satte ind, kan dog vise sig at blive svære at redde. 

InsideBusiness erfarer således, at ejerne bag den ambitiøse, men økonomisk trængte juicekæde Joe & The Juice for ganske få uger siden gik i gang med at skaffe omkring 200 millioner kroner i ekstern kapital for at sikre driften og holde foden på speederen.  

Timingen må siges at være elendig for kæden og dens ejere, amerikanske General Atlantic og svenske Valedo. Disse skød så sent som for et år siden godt en kvart milliard kroner i kæden i et forsøg på at skabe bedre økonomisk råderum i kæden, i takt med at storbanken SEB så småt var begyndt at blive en smule ængstelig for sit udlån på over 1 milliard kroner til den danske juicekoncern, der har kastet sig ud i et dyrt amerikansk eventyr. 

”Enhver ansvarlig virksomhed vil have diskussioner og opdateringer med alle stakeholdere og naturligvis også vores banker. Vi forbereder os på, at denne krise kommer til at vare en længere periode, og vil sikre os med vores partnere om, at vi har den fornødne likviditet igennem den kommende tid. Vi kan ikke kommentere på konkrete diskussioner,” skriver tidligere partner i Valedo Thomas Norøxe, der i dag har titel af chief of staff & corporate development i juicekæden. 

Han understreger samtidig, at de mange juicebarer rundtomkring i verden naturligt nok er hårdt ramt af de begrænsninger, både kunderne og de selv bliver pålagt i øjeblikket. 

”Vi opererer i en hårdtramt branche, og Joe & The Juice er også hårdt ramt af de restriktioner, som er pålagt i en række af de lande, hvor vi opererer. Vi gør vores yderste for fortsat at holde vores barer åbne og tilpasser vores operation med de anbefalinger, som myndighederne har udstedt – vi har procedurer på plads, hvor vi hurtigt kan tilpasse os opstramninger, men også kan åbne igen, når hverdagen vender tilbage,” skriver han. 

Hårdt ramt på flere fronter 

Også hos Maj Invest Equity er man i gang med brandslukning flere steder i porteføljen, hvor især de to restaurantkæder Sticks’n’Sushi og Sovino er hårdt ramt af kravet om total nedlukning. 

Kapitalfondens sushikæde var i forvejen plaget af svigtende resultater og underskud samt tiltagende modvilje fra bankernes side i forhold til at finansiere kædens mange nyåbninger. 

”Det er klart, at når vi ejer restauranter og et rejsebureau, vil de blive direkte påvirket af det, der sker lige i øjeblikket. Vi må rebe alle sejl og forsøge at mindske de enkelte virksomheders cash burn og så ellers tro på, at de pakker, der vedtages fra politisk hold, kan være med til at hjælpe de enkelte selskaber igennem,” siger ledende partner i Maj Invest Equity Erik Holm. 

Han peger på, at mens flere af kapitalfondens selskaber allerede er direkte ramt af coronavirussen, så vil flere andre sandsynligvis også blive det på længere sigt. 

”Mens nogle virksomheder bliver ramt direkte, vil andre i mindre eller mellemstor grad blive påvirket af ændret efterspørgsel. Vi har dog endnu ikke set den fulde effekt, og der kommer nok til at gå nogle måneder, før vi for alvor ser dybden i det her,” siger han. 

Erik Holm peger samtidig på, at der er nødt til at være tæt samspil mellem både kreditorer, udlejere og banker for at holde situationen under kontrol, ligesom han efterspørger større politisk vilje til at hjælpe de mest udsatte virksomheder. 

”Som kapitalfond vil vi naturligvis på bedste vis forsøge at bakke op om vores virksomheder. Men vi kan heller ikke bare putte likviditet ind alle steder. Vi er nødt til at have opbakning fra staten og banker, og vi havde da gerne set den garanti på 70 procent til nye udlån fra bankernes side havde været 100 procent. Den nuværende løsning giver desværre anledning til en del tvivl og forvirring,” siger Erik Holm. 

Ramt på to kritiske punkter 

Ud over at kapitalfondene kæmper med brandslukning i porteføljen, betyder den eskalerende krise desuden, at fondens livsnerve, køb og salg af virksomheder, er helt lukket for tiden. 

ICG’s forsøg på at sælge den store danske cateringvirksomhed Euro Cater er udskudt på ubestemt tid, alt imens selskabets kunder kæmper for livet. Også Maj Invests forsøg på at sælge tandlægekæden Godt Smil er nu strandet, ligesom kollegaen Tandlægen.dk’s plan om at få tilført ny kapital nu ser noget vanskelig ud. Ikke mindst fordi tandlæger og tandplejere er tvunget til at holde lukket den kommende tid. 

Flere rådgivere og banker beskriver over for InsideBusiness, at mens de salgsprocesser, der stort set er ved målstregen, forsøges afsluttet, bliver langt hovedparten af de mandater, der endnu ikke er sendt i proces eller er meget tidligt i forløbet, udskudt på ubestemt tid. 

Mens mulighederne for at sælge selskaber stort set er forsvundet fra den ene dag til den anden, er også kapitalfondenes muligheder for at hente frisk kapital nu pludselig noget anderledes. Gennem de senere år har investorernes generelle jagt på alternative afkast sat kapitalfondene i høj kurs, og talrige aktører har udnyttet de gode tider til at rejse nye, større fonde.  

Herhjemme er både Axcel og Polaris i gang med at etablere nye fonde, ligesom giganterne EQT og CVC er i gang med at stemme dørklokker hos investorerne. 

Her er den ellers voldsomme appetit på at give tilsagn til fondene nu erstattet af en noget forsigtigere tilgang til at binde milliarder i en tid, hvor tingene udvikler sig fra dag til dag. 

 

LÆS OGSÅ

Axcel og Norden i brat nedtur

Fremtrædende profil stopper som partner i kapitalfond 

Tab i kriseramt Altor-selskab runder halv milliard

Virus og vind gør ondt på Axcels prestigeindkøb 

Derfor gik Axcels milliardhandel i vasken

Storbank siger farvel til chef for prestigeenhed