BEdste kapitalfond 2019

Inside story

Her er landets bedste kapitalfond  

InsideBusiness kårer igen i år landets bedste kapitalfond på vegne af 30 af branchens førende aktører. Især én fonds guldrandede handel imponerer i branchen. 

Efter en årrække, hvor stort set alt i porteføljen kunne sælges, og der blev foretaget talrige virksomhedsopkøb, har en helt ny virkelighed ramt kapitalfondene på det danske marked.  

Langt de fleste kæmper med at slukke ildebrande i porteføljen, mens covid-19 fortsat raser, og køberne ikke ligesom tidligere står i kø for at købe de salgsmodne selskaber i porteføljen.  

InsideBusiness årlige gennemgang af de bedste kapitalfonde på det danske marked de sidste 12 måneder bærer derfor tydeligt præg af en branche, der, allerede før coronavirussen lammede landet, var på vej mod en ny hverdag efter flere år med gyldne frasalg og solide afkast.  

Selv hos driftssikre kapitalfonde som Axcel, Polaris, Nordic Capital og EQT skal man have god hukommelse for at erindre seneste stærke exit, ligesom flere lokale aktører som Maj Invest og Erhvervsinvest må spejde langt efter seneste frasalg.  

Alligevel er der forsat mulighed for at sælge selskaber, og især udvalgte sektorer, der kan hævde at være upåvirkede af covid-19, er der stor efterspørgsel efter for tiden.  

Både industrielle købere og kapitalfondene selv har rigeligt med kapital, så udfordringen er i højere grad at finde de oplagte investeringer.  

Især it-sektoren har vist sig som en sikker havn i løbet af 2020, og allerede før corona lammede kloden, var en række kapitalfonde i stigende grad begyndt at fokusere netop på det segment på bekostning af andre brancher, herunder detail.  

Derfor peger mange af de adspurgte i InsideBusiness’ analyse også på den it-fokuserede kapitalfond Gro Capital som en, der har leveret gode resultater selv under covid-19, og som også vil gøre det den kommende tid.  

Senest solgte kapitalfonden Boyum IT, hvilket var fondens første exit, og som tilmed sikrede investorerne et afkast på fem gange deres oprindelige investeringer. Modsat mange andre fonde ser Gro og ledende partner Lars Dybkjær samtidig ud til at have en portefølje, der stort set er upåvirket af covid-19, hvorfor flere exits venter i kulissen.  

”Gro er et rigtig godt sted i markedet, og deres første frasalg er nok det mest opsigtsvækkende afkast, der har været herhjemme de sidste 12-15 måneder. Samtidig har man flere andre virksomheder, der ser ud til at kunne sælges i løbet af første halvår 2021,” lyder det fra en af de adspurgte, der peger på fondens to selskaber Trifork og Trackunit.  

Flere hæfter sig samtidig ved, at Gro Capital som den første fond herhjemme valgte at gå aktivt efter investeringer i it, herunder et mere specialiseret område inden for B2B-software. Et fokus, der indtil videre ser ud til at virke, hvilket salget af Boyum IT er et vidnesbyrd om.  

Især Trackunit, som Gro Capital har opkøbt i samarbejde med giganten Goldman Sachs, er en investering, som de fleste investeringsbanker allerede nu har blikket stift rettet mod, da selskabet via lange kontrakter og solid vækst uden tvivl vil tiltrække sig stor køberinteresse, når ejerne vælger at sætte deres aktier til salg næste år.  

Her er de tidligere vindere: 

2019: Axcel

2018: Polaris

2017: FSN Capital

2016: EQT

Oprejsning til norsk fond  

Ud over Gro Capital peger en del af de adspurgte også på norske FSN Capital som en aktør, der igen i år har gjort det godt på det danske marked. Især hæfter mange sig ved, at det lykkedes fonden at sælge Fitness World til britiske Puregym, inden corona effektivt lukkede landet og samtlige fitnesscentre.  

At timingen var helt optimal, skyldes mest tilfældigheder, men det ændrer ikke ved, at FSN gennem flere år har markeret sig som en slagkraftig spiller på det danske marked, blandt andet med frasalg af Lagkagehuset, HusCompagniet og ikke mindst børsnoteringen af Netcompany.  

Dog fik fonden en alvorlige ridse i lakken, da man efter købet af Gram Equipment fra svenske Procuritas måtte sande, at selskabet var i en helt anden forfatning end først antaget.  

Siden har FSN dog først modtaget godtgørelse fra forsikringsselskabet Liberty GTS, og i år fik man så medhold i voldgiftsretten, der tildelte fonden over 600 millioner kroner.  

”Der var mange, der indledningsvis pegede på, at FSN nok ikke havde gjort deres hjemmearbejde ordentligt og var blevet for fartblinde efter succesen med Netcompany. Med afgørelsen i år kan der ikke herske tvivl om, at man simpelthen er blevet ført bag lyset,” forklarer en af de adspurgte i InsideBusiness’ rundspørge.  

Rygstød til mindre aktør  

Mens der har været langt mellem frasalgene hos de store fonde, har især en af landets mindre fonde markeret sig stærkt på den front i år.  

Alene siden august har Blue Equity, der er skabt med penge fra blandt andre PFA, Norlys, Danfoss og milliardæren Henrik Lind, frasolgt hele 3 virksomheder og alle til yderst solide afkast.  

Det er i den grad noget, mange har noteret sig, for selv om Blue Equity ellers lever en relativt stille tilværelse, er det at lande yderst solide afkast i det nuværende marked ret ekstraordinært.  

 

Danmarks bedste kapitalfond  

Herunder ses listen over landets bedste fonde. Tallet i parentes er fondenes samlede antal point. 

 

Gro Capital (34)  

Den specialiserede it-fond blev oprindelig skabt med penge fra Danica, men siden har man rejst endnu en fond med penge fra blandt andre Sampension og Dansk Vækstkapital.  

I år har fonden solgt den første virksomhed i porteføljen, da Boyum IT for kort tid siden blev købt af Volpi Capital. Den handel alene har sikret Gro Capital og fondens investorer en femdobling af det oprindelige indskud, og handlen anses af mange for at være den mest opsigtsvækkende på det danske marked de sidste 12-15 måneder.  

Samtidig ser Gro Capital ud til at være en af de få kapitalfonde herhjemme, der indtil videre ikke har været tvunget til at slås med store coronarelaterede udfordringer i porteføljen. Hele it-segmentet, som fonden fokuserer målrettet på, er således stort set gået ram forbi, og samtidig har især mange opkøbere intensiveret deres jagt på netop den branche.  

Derfor spår de fleste også, at Gro Capital også næste år vil være i stand til at levere 1-2 solide frasalg, hvor især meget opmærksomhed retter sig mod Trackunit, som man ejer sammen med Goldman Sachs.  

 

FSN Capital (24)  

Efter en svær start på det danske marked i begyndelsen af årtusindskiftet har norske FSN Capital for alvor fået etableret sig som en slagkraftig aktør på det danske marked. Således har fonden også tidligere vundet InsideBusiness’ kåring, ligesom man stort set hvert år bliver nævnt som en stabil spiller, der altid leverer stærke resultater.  

I år er det især salget af Fitness World, som mange anser for at være en solid exit, men samtidig hæfter de fleste i branchen sig ved, at kapitalfonden nu både har forsikringsselskabet og ikke mindst rettens ord for, at man blev ført bag lyset i forbindelse med katastrofekøbet af Gram Equipment.  

Dog trækker det en smule ned, at FSN stadig ser ud til at have udfordringer med at skabe fremgang i porteføljevirksomheden Skamol, mens EET efter indledende udfordringer nu igen ligner et selskab, der potentielt kan sikre fonden og dens investorer et solidt afkast.  

 

Blue Equity (15)  

Den mindre kapitalfond Blue Equity fik en noget omtumlet start på det danske marked. To mildest talt kulørte direktører røg på porten, inden man nogensinde var gået i gang. Og den statslige investeringsarm Dansk Vækstkapital, der ellers stort set investerer i alt, vendte også tommelfingeren nedad.  

Trods den kaotiske start er det imidlertid lykkedes den tidligere Axcel-mand Christian Møller at opbygge en yderst veldreven aktør, der alene siden august har frasolgt hele 3 selskaber. De tre exits kommer i kølvandet på flere gode handler og et solidt afkast i Blue Equitys første fond, så selv om kapitalfonden lever godt i det stille og ikke gør meget væsen af sig, er flere begyndt at bide mærke i de gode resultater.  

Især har præstationerne i år afkrævet respekt, da Blue Equity ikke blot har formået at sælge tre virksomheder, men også gjort det til afkast, der har sikret investorkredsen, der blandt andre tæller PFA, Norlys og Henrik Lind, at de har fået næsten tredoblet deres oprindelige investering. 

 

Andre fonde:  

BWB (5)  

Nordic Capital (3)  

EQT (2)  

Solix (2)  

Axcel (1)  

 

Læs mere

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond

Opgør i succesfuld kapitalfond  

Ambitiøse advokathuse får baghjul på M&A

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

EQT på vej med stort frasalg