Bedste kapitalfond 2021

Inside story

Her er landets bedste kapitalfond

InsideBusiness kårer igen i år landets bedste kapitalfond på vegne af 35 af branchens førende aktører efter et år, hvor de guldrandede frasalg stod i kø.

Siden coronapandemiens første bølge stilnede af sidste sommer, har både hjemlige og internationale kapitalfonde haft kronede dage på det danske marked. Alene de sidste 12-15 måneder er rådgiverne nærmest druknet i sager, og en række kapitalfonde har været i stand til at lande op til flere forrygende afkast inden for ganske kort tid.

Allerede før pandemien ramte i begyndelsen af 2020, tydede meget ellers på, at det danske M&A-marked var på vej mod lidt en mere afdæmpet periode efter flere år med hidsig aktivitet og store prisstigninger.

Det har på ingen måde været tilfældet, og selv om covid-19 har gjort, at enkelte brancher er landet på opkøbernes sorte liste, så er en række andre sektorer, herunder it- og medicinalindustrien, blot blevet endnu mere ombejlet.

Samtidig har især byggebranchen vist sig langt mere modstandsdygtig, end man så under finanskrisen, hvor sektoren var en af de første, der blev ramt og siden kæmpede i lang tid for at komme på fode igen.

Netop byggeriet har ellers være en industri, som mange fonde historisk set er gået en bue udenom af frygt for udsving i konjunkturerne, men en af de kapitalfonde, der har satser offensivt her, er danske Catacap.

Fonden, der blev stiftet tilbage i 2012, har været noget længe undervejs med det første frasalg, og da man allerede tidligt i coronakrisen måtte slippe nøglerne til den kriseramte mobilreparatør Mobylife, så det ikke ligefrem lyst ud for fonden.

2021 har dog for alvor været året, hvor Catacap og fondens tre stiftere med den tidligere Axcel-mand Vilhelm Hahn-Petersen i spidsen gjorde comeback og fik lukket munden på kritikerne én gang for alle.

Og vinderen er …

Hele tre frasalg er det blevet til i år: først salget af HB Care til Triton-ejede Dantaxi og siden Languagewire og Casa, der begge sikrede fonden og dens investorer helt forrygende afkast. Sidstnævnte alene var medvirkende til, at Catacap kunne notere sig for et såkaldt homerun, og at man på én investering får hentet hele fondens samlede tilsagn hjem igen.

Da Languagewire så også blev solgt til en forrygende pris på knap 1,5 milliarder kroner, er langt de fleste af de 35 adspurgte i InsideBusiness’ rundspørge således ikke i tvivl om, at Catacap med rette kan kalde sig den mest succesfulde fond herhjemme i år.

”Det er virkelig et flot comeback, og ud over de flotte frasalg bør man også hæfte sig ved, at fonden trods udfordringerne undervejs blandt andet har udvist stort mod og har foretaget yderligere opkøb i barkoncernen Rekom i en tid, hvor alt var lukket ned. Det vidner om et stort commitment til de selskaber, man har opkøbt,” forklarer en af de adspurgte.

Flere af de adspurgte hæfter sig samtidig ved, at den danske barkoncern potentielt kan ende med at blive endnu en særdeles lukrativ investering for Catacap og fondens investorer, såfremt kæden kan opretholde de høje vækstrater, som man har oplevet som følge af genåbningen herhjemme og i England.

2020: Gro Capital

2019: Axcel

2018: Polaris

2017: FSN Capital

2016: EQT

En spektakulær handel

Ud over Catacap får også danske Polaris mange rosende ord med på vejen i år, især grundet fondens frasalg af Molslinjen til giganten EQT’s infrastrukturarm.

Da den danske kapitalfond købte det hensygnende færgerederi af børsen i 2015, var det dengang en handel, som mange i branchen rynkede på næsen ad, da de fleste havde svært ved at se logikken i opkøbet. Samtidig skræmte sporene fra Molslinjens omtumlede historiske ejerkreds en del, da man var bekymret for at kaste sig over et selskab, der reelt havde været en lille flok spekulanters legetøj.

Historien var imidlertid vist, at Polaris så rigtigt, og med en salgspris på omkring 7 milliarder kroner sikrede Molslinjen den danske fond et ualmindeligt godt afkast, der kan måle sig med konkurrenterne i Axcels jackpot med Pandora.

”Da Polaris går ind i Molslinjen, er det et selskab, som ingen andre vil røre ved. At det så går hen og bliver en af de bedste handler herhjemme i mange år, er imponerende. Det var en kæmpe opgave, Polaris stod overfor, men man løste den flot og fik samtidig medvind fra blandt andet olieprisen,” forklarer en af de adspurgte, der samtidig hæfter sig ved, at også Polaris’ salg af it-konsulenthuset ProData til Axcel var en yderst solid handel, der sikrede fonden og dens investorer et forrygende afkast.

 

Danmarks bedste kapitalfond  

Herunder ses listen over landets bedste fonde. Tallet i parentes er fondenes samlede antal point.  

Catacap (46)

Efter at have sukket efter frasalg i årevis og også at have gjort forgæves antræk hertil et par gange, var 2021 året, hvor Catacap langt om længe fik lukket munden på kritikerne.

Først fik man ved salget af busselskabet HB Care skabt en solid investering, der oprindelig ellers viste sig at være lidt af en rodebutik.

Men med salget af først entreprenørvirksomheden Casa og siden Languagewire begik kapitalfonden to usædvanlig gode handler, der begge sikrede fonden forrygende afkast. Casa alene var således med til at betale hele Catacaps første fond tilbage igen med en afkastmultipel på over 10, mens Languagewire trods en beskeden investering på 125 millioner kroner endte med at blive solgt for omkring halvanden milliard kroner.

At Catacap står tilbage med hele tre exits i 2021, virkede for blot halvandet år siden noget utænkelig. Da coronapandemien ramte, blev to af fondens største guldæg, Rekom og TP Aerospace, nemlig begge hårdt ramt af restriktioner og nedlukninger, hvorfor Catacaps portefølje dengang så noget vingeskudt ud. Ikke desto mindre kom flere af de nu frasolgte selskaber særdeles godt gennem krisen. Flere peger da også på, at barkoncernen Rekom potentielt kan blive en ligeledes solid investering for fonden, såfremt man undgår flere omfattende nedlukninger.

Polaris (18)

Landets næststørste kapitalfond, Polaris, stod bag årets nok mest spektakulære handel, da det kort før jul lykkedes fonden at sælge færgerederiet Molslinjen EQT for omkring 7 milliarder kroner.

Afkastet fra den investering kan som en af de få måle sig med konkurrenterne i Axcels forrygende exit af Pandora i 2010, og i år med mere gennemsnitlig M&A-aktivitet havde den handel alene sandsynligvis været nok til at sikre Polaris titlen som årets bedste kapitalfond.

At det ikke lykkedes i år, vidner om benhård konkurrence, idet en stribe danske og nordiske fonde har leveret en perlerække af stærke afkast siden sommerferien 2020.

Ud over Molslinjen lykkedes det også Polaris at sælge it-konsulenthuset ProData, som fonden kun havde ejet i få år.

”Begge exits vidner om, at Polaris ofte har både heldet og modet til at investere i nogle lidt skæve cases, som andre måske ville være mere tøvende overfor. Molslinjen rummede en række risikoelementer, ligesom ProData heller ikke lå lige til højrebenet for mange andre fonde, blandt andet grundet de mange normaliseringer i regnskaberne,” forklarer en af de adspurgte i InsideBusiness’ kåring.

Gro Capital (16)

Sidste års vindere fra techfonden Gro Capital lignede også i år et godt bud på en vinder, indtil Catacap for alvor åbnede for exitsluserne og fik landet to suveræne frasalg.

Alene i år har Gro sammen med Goldman Sachs solgt Trackunit til Hg Capital, ligesom man umiddelbart efter var med til at sende it-selskabet Trifork på børsen. Begge exit gav it-fonden og dens investorer yderst solide afkast, og modsat mange andre skuffende noteringer på børsen herhjemme har Trifork har været en af de få solstrålehistorier med en særdeles gunstig kursudvikling.

Flere hæfter sig da også ved, at Gro med sine nu tre flotte frasalg og en rigtig spændende portefølje har rigtig gode muligheder for at tage et skridt opad i størrelse i forbindelse med fondens aktuelle planer om at etablere sin tredje fond.

Andre fonde:

Via Equity (13)

Axcel (8)

Blue Equity (6)

 

Læs mere

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark

Kapitalfond sadler om efter dansk opkøbstørke

Kapitalfonds sadler om efter dansk opkøbstørke