;
BEdste kapitalfond 2019

Inside story

Her er landets bedste kapitalfond

InsideBusiness kårer igen i år landets bedste kapitalfond på vegne af 30 af branchens førende aktører.

Efter et år med ualmindelig få solstrålehistorier, er det især én kapitalfond, der kan prale af at løbe med de fleste roser i år.

Tidligere har store nordiske fonde som EQT og FSN Capital erobret titlen for næsen af de hjemlige aktører, mens det sidste år var danske Polaris, der blandt andet takket være et forrygende salg af lampevirksomheden Louis Poulsen løb med de fleste stemmer.

I år har kåringen dog båret præg af, at langt hovedparten af de mest aktive fonde på det danske marked både har betydelige udfordringer i deres portefølje, ligesom der har været langt mellem de lukrative frasalg.

Landets største kapitalfond, Axcel, er dog en af de få fonde, der i løbet af det seneste år kan fremvise hele to frasalg, der begge har gjort indtryk på både investorer, rådgivere og konkurrenter.

Mange hæfter sig især ved, at Axcel efter et noget tumultarisk generationsskifte ser ud til at være kommet i rigtig god gænge, ligesom fondens nye hold har foretaget en effektiv oprydning af de mange gamle investeringer, man overtog. Mest markant er det dog, at fondens nye hold med ledende partner Christian Schmidt-Jacobsen i spidsen tidligere på året fik solgt først EG og siden it-selskabet Conscia. Begge blev solgt til milliardbeløb, og hvor Conscia var et af Axcels mest indbringende frasalg siden Pandora, var EG en handel, der overraskende de fleste.

Længe så det nemlig ud til, at Axcels køb af it-firmaet fra Nordic Capital var en yderst problematisk investering, men ved at dele selskabet op i forbindelse med frasalget, lykkedes det Axcel at høste et ganske pænt afkast på en investering, der ellers kort forinden så ud til at være stærkt udfordret.

”Det lader til, at Axcel har fået rigtig godt styr på sin forretning, og samtidig virker de i dag også meget fokuserede på, hvad det er for en slags transaktioner, de gerne vil have. Det er muligt, at afkastet i Axcels fjerde fond ikke har været suverænt, men de frasalg, det nye hold har stået for, har stort set alle sammen været rigtig gode,” forklarer en af de adspurgte aktører.

Henter penge igen

Axcel er i gang med at rejse sin sjette fond, og her er det da også de to ovenstående exits samt det forestående salg af sjællandske Mountain Top, der producer ekstraudstyr til pickuptrucks, der fremhæves som de stærkeste argumenter for, at investorerne igen skal skyde penge i kapitalfonden.

Ganske som hovedparten af de danske og nordiske fonde på markedet er Axcel heller ikke sluppet gennem de seneste 12 måneder uden ridser i lakken. Her er det især opkøbet af svenske Isadora, der har givet et par ekstra panderynker, samt det fejlslagne salg af industrivirksomheden Frontmatec, der også var en streg i regningen.

”Frontmatec er stadig en relativt ny investering, så Axcel har tiden til at bruge et par år mere på at optimere selskabet og hente de synergier, man mener der findes i koncernen. Så det kan stadig nå at blive en fin investering. At det ikke lykkedes at få selskabet solgt, skal ses i forhold til, at de fleste andre fonde har væsentlig større udfordringer at slås med,” forklarer en af de adspurgte.

Langt mellem de gode frasalg

Ud over Axcel har det siden sommerferien sidste år var noget sparsomt med solstrålehistorierne i den danske PE-verden. Tidligere så aktive fonde som Adelis, Maj Invest og Polaris har været ualmindelig stille, ligesom flere af de største nordiske aktører heller ikke har været i stand til at sælge fra.

Derfor peger flere på IK Investment Partners som en anden fond, der har gjort sig positivt bemærket på det seneste. Ganske vist kæmper kapitalfonden fortsat med opkøbet af de to gastronomiske virksomheder Løgismose og Meyers, men salget af Hillerød-virksomhed Ellab til EQT i sommer er en, mange aktører har stor ros tilovers for. Handlen kom for mange som lidt af en overraskelse, da der ikke havde været kørt en traditionel salgsproces, hvor først rådgiver og senere potentielle købere skulle gøre sig til. Alligevel lykkedes det at sælge virksomheden til en pris, der sikrede IK og fondens bagland, at de fik mere end tredoblet deres oprindelige indskud.

”Da IK opkøbte Ellab, lod prisen til at være høj, og vi havde svært ved at se, hvordan de skulle hente et fornuftigt afkast på den investering. Ikke desto mindre lykkedes det at sælge selskabet overraskende hurtigt og til en rigtig stærk pris. Det må man tage hatten af for,” lyder det fra en af de adspurgte.

En anden kapitalfond, der trods udfordringer har gjort sit positivt bemærket, er Solix med tidligere Altor-chef Denis Viet-Jacobsen, der ligesom IK overraskede de fleste, da man i løbet af sommeren solgte vindmøllebranchens store underleverandør, KK Wind Solutions, til Mærsks pengetank A.P. Møller Holding.

KK blev ligesom Ellab købt til en høj pris af Maj Invest og PKA, og efter at Solix overtog nøglerne, blev selskabet hårdt ramt af det voldsomme prispres, fusionen mellem giganterne Siemens og Gamesa satte gang i. På trods heraf fik Solix solgt selskabet til en ganske fin pris blandt andet takket være en solid ordrebog.

 

Danmarks bedste kapitalfond

Herunder ses listen over landets bedste fonde. Tallet i parentes er fondenes samlede antal point.

 

Axcel (52)

Landets største kapitalfond har været gennem en omfattende stoleleg de senere år, der nu langt om længe er afsluttet. Ud er gået en række af de mangeårige partnere, der stort set alle sammen blev hovedrige på købet og den senere børsnotering af Pandora. Med managing partner Christian Schmidt-Jacobsen i spidsen har Axcel været i stand til både at sælge ud af de nyere investeringer, ligesom man effektivt har fået luget ud i den samling af investeringer, der for længst havde overskredet sidste salgsdato. It-selskaberne EG og Conscia blev begge solgt tidligere på året til yderst solide afkast, mens de mere problematiske investeringer i svenske Driconneq, Ball Group og kriseramte Mita-Teknik alle er blevet frasolgt. Axcel fremstår derfor som en langt mere fokuseret spiller i dag.

”Axcel har fået redefineret sig selv under den nye ledelse, og ud over at have landet nogle gode afkast lader det også til, man har foretaget nogle spændende investeringer, såsom opkøbet af SteelSeries. Det bliver især interessant at se, hvordan selskaberne i den femte fond klarer sig, men hvis man får solgt Mountain Top til en god pris, er man allerede kommet et godt stykke vej,” forklarer en af kollegerne i branchen.

Flere peger samtidig på, at Axcel trods en markant opkøbsiver de senere år virker noget mere fokuseret i sin tilgang til, hvilke selskaber man rent faktisk byder på. Tidligere bredte man sig over en stribe brancher, men her ser man ud til at have skærpet sit fokus under det nye hold.
Samtidig roser flere Axcel for det geværgreb, man sammen med sin rådgiver FIH Partners, foretog i forbindelse med salget af Netcompany, hvor man undervejs valgte at dele virksomheden i to og først sælge den mere udfordrede konsulentforretning, hvorefter man kunne afhænde den mere indbringende softwaredel for hele 3,7 mia. kr.

 

IK (13)

Britiske IK har nu gennem flere år været en aktiv spiller på det danske marked. Senest åbnede man i sommer kontor i hjertet af København for at komme endnu tættere på de interessante salgsemner. Samtidig stod IK i løbet af sommeren bag salget af Ellab til EQT, der sikrede fonden og dens investorer et solidt afkast. Netop Ellab fremhæves af flere som et ualmindelig stærkt frasalg, specielt set i lyset af at kapitalfonden oprindelig betalte en ganske høj pris for virksomheden.

”Vi var mange, der kiggede på Ellab i sommeren 2016, men de fleste, inklusive os selv, var betænkelige over den høje pris, ejerne krævede for selskabet. Derfor var der mange, der anså det for at være lidt af en opgave for IK at realisere et godt afkast på investeringen. At det sker kun tre år efter købet, er ret imponerende,” forklarer en af de konkurrenter, der selv kiggede på Ellab, da Handelsbanken satte virksomheden til salg.

Flere aktører peger dog på, at man fortsat mangler at se noget kontinuitet fra den britiske kapitalfond herhjemme, før IK for alvor kan betragtes som en magtfaktor på den danske M&A-scene.

 

Solix (10)

Solix med tidligere Altor-chef Denis Viet-Jacobsen i spidsen er lidt en svær størrelse. Alene det, at fonden nægter at kalde sig selv en fond og heller ikke ønsker at være medlem af brancheforeningen DVCA, er lidt et kuriosum. Ikke desto mindre agerer Solix som en kapitalfond, og i markedet er der heller ingen tvivl om, at Solix betragtes som en spiller på lige fod med alle andre.

Ganske som mange andre har Solix har flere udfordringer i porteføljen, hvor især købet af Hoyer samt den tidligere FLSmidth-virksomhed Cembrit ser vanskelige ud. Ikke desto mindre lykkedes det Solix i løbet af sommeren at frasælge KK Wind Solutions til holdingselskabet bag A.P. Møller-Mærsk, hvilket var en handel, de færreste havde set komme. KK blev nemlig som mange andre ramt af et voldsomt prispres fra de store kunder, kort efter at Solix havde overtaget nøglerne, og at man nu har formået at afhænde selskabet blot to et halvt år efter, man købte virksomheden.

Næste selskab på affyringsrampen kan meget vel vise sig at være netop Cembrit, hvor det lykkedes Solix at få styr på selskabets produktion og samtidig har øget indtjeningen efter planen, og hvis også den investering viser sig at bære frugt, vil det uden tvivl også give anerkendelse i branchen.

 

Andre fonde:

Catterton (6)

Nordic Capital (5)

BWB Partners (3)

Verdane (3)

Adelis (5)

 

LÆS OGSÅ

Kapitalfonde tørster efter frasalg 

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde 

Investorer skrotter dyre fonde 

Kapitalfond øger indsatsen i huskæmpe 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb