;
Tryg web IGEN

Inside story

Her er landets førende børsbank

Igen i år har der været massiv travlhed på det danske børsmarked, hvor en række virksomheder har hentet friske milliarder til blandt andet at finansiere ambitiøse opkøb. Især to banker har kronede dage.

Selv om det igen i år har været uhyre blodfattigt med børsnoteringer på det danske aktiemarked, har især to banker alligevel spundet guld på børsen.

For akkurat som 2020 har indeværende år budt på rekordhøj aktivitet, hvor en række af landets største noterede selskaber har udnyttet de stigende aktiekurser og investorernes optimisme til at sælge nye aktier.

Hvor en række af de såkaldte ECM-transaktioner sidste år havde mere defensiv karakter, idet en del selskaber rustede sig til bedre at kunne stå igennem covid-19 og de mange nedlukninger, har 2021 i høj grad været præget af aktiesalg som følge af M&A-aktivitet.

Således har især Trygs store opkøb af RSA været den absolut overskyggende transaktion herhjemme i år: Forsikringskæmpen hentede med hjælp fra Danske Bank og Morgan Stanley 37 milliarder kroner via en fortegningsemission til at finansiere den ambitiøse overtagelse.

Netop Danske Bank står igen i år som den helt store vinder på det danske ECM-marked. Banken har samlet set stået bag i alt 14 handler, der ud over Trygs opkøb blandt andet også tæller børsnoteringen af it-selskabet Trifork samt salg af aktier for blandt andre Bavarian Nordic, FLSmidth og Ambu.

Dermed følger banken op på særdeles stærke 2020, hvor man med i alt 14 handler lå ganske suverænt nr. 1 herhjemme, både målt på antal af handler samt den samlede værdi.

”De to seneste år har været de travleste, jeg kan erindre. Trods covid-19 og nedlukninger har aktiemarkedet været rigtig stærkt, og da først investorerne fik fast grund under fødderne igen i løbet af forsommeren 2020, har der siden været stor efterspørgsel i forbindelse med de enkelte transaktioner,” siger Christian Hansen, global co-head of equity capital markets i Danske Bank.

Ud over landets største bank har også de evige rivaler i Nordea igen i år haft et solidt år, hvor man indtager en sikker andenplads herhjemme.

Og trods et hektisk år med usædvanlig mange transaktioner på aktiemarkedet tror chefen for Nordeas danske corporate finance-afdeling, Kasper Dichow, på, at de guldrandede ECM-dage kan fortsætte ind i det nye år.

”Vi har set enorm aktivitet på ECM-markedet i 2020, som er fortsat ind i indeværende år. Hvor en del selskaber brugte sidste år på at polstre sig, har vi i år set en del kapitalrejsninger i forbindelse med opkøb. Det sker på tværs af alle sektorer, og derfor kigger vi også ind i en stærk pipeline for 2022,” forklarer Kasper Dichow.

Danske Bank og Nordea dominerer

Mens det danske ECM-marked de senere år har udviklet sig til en sand guldgrube for Danske Bank og Nordea, ser det noget sværere ud for de andre aktører.

For de store banker som JP Morgan, Morgan Stanley og Goldman Sachs varierer aktiviteten ganske markant fra år til år, afhængigt af om man formår at få plads på de helt store handler.

Det lykkedes giganten Morgan Stanley i år, hvor man sammen med Danske Bank stod bag Trygs historisk store emission, ligesom storbanken JP Morgan har fået lidt tiltrængt oprejsning på det danske marked i år og har været involveret i fem ECM-transaktioner.

Igen er det dog bemærkelsesværdigt, at flere af de andre nordiske banker slet ikke har fat i markedet i tilnærmelsesvis samme grad som Danske Bank og Nordea.

Hvor en bank som Carnegie ellers er klart den førende inden for børsnoteringer i Sverige lider man på det danske ECM-marked især under, at der simpelthen er for få transaktioner.

I 2021 stod Carnegie blandt andet bag noteringerne af Trifork og Green Hydrogen Systems, men ud over de to har banken ikke haft andre børsforretninger.

En del af forklaringen herpå er, at Carnegie modsat andre, herunder Nordea og Danske Bank, ikke har en balance, og derfor er afskåret fra at byde ind på en del transaktioner, hvor emissionsbankerne eksempelvis skal stille garantier om at købe de aktier, der ikke bliver solgt i markedet.

De muligheder har man til gengæld hos den svenske storbank SEB, der dog længe har haft sine kvaler på det danske corporate finance-marked.

Trods en stærk lånebog og en stærk aktieafdeling har SEB noget uforståeligt aldrig fået ordentligt fat på især ECM, hvor man med blot to transaktioner i 2021 stadig ligger langt bag førerfeltet.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har SEB netop hentet Jens Valuer internt til at stå i spidsen for netop bankens ECM-forretning.

Valuer kommer fra en stilling som chef for bankens salgsafdeling med ansvaret for Tyskland og Schweiz og har dyb erfaring fra salgssiden fra blandt andre Carnegie og Danske Bank.

Spørgsmålet er, om han formår at lukrere på de gode kontakter til investorerne til at skabe mere momentum i SEB. Ulempen for Jens Valuer er, at han trods sine mange års erfaring udelukkende har erfaring med salg og derfor ikke har arbejdet med de mere tekniske øvelser inden for børshandler.

Opkøb driver markedet

Mens kapitalfonde de senere år har domineret M&A-markedet fra 2016 og frem, er flere af de børsnoterede industrielle spillere også begyndt at åbne tegnebogen i håb om at købe sig til vækst eller skærpe profilen.

Blandt andet har GN Store Nord købt Axcels gamervirksomhed, Steelseries, mens Coloplast for nylig overtog det tidligere EQT-selskab Atos for 16 milliarder kroner. Selv om ingen af de to transaktioner krævede, at køberne trykte nye aktier, er forventningen fra både Nordea og Danske Bank, at de børsnoterede giganters opkøb forsat vil drive en stor del af markedet den kommende tid.

”Erfaringen fra de to seneste år har været, at investorerne både herhjemme og i udlandet godt kan lide, når et selskab enten agerer offensivt i jagten på vækst eller laver en større transformation, hvor man eksempelvis skærper sit fokus, som vi så med Trygs køb af RSA aktiver og efterfølgende Alm. Brands køb af Codan samt FLS’ tilkøb til deres mineforretning,” siger Christian Hansen.

Hos Nordea peger Kasper Dichow på, at de fleste danske selskaber historisk set har vist gode evner til at spotte de rigtige opkøb og efterfølgende også har mestret at høste synergier, hvilket er essentielt for investorernes lyst til at bakke op om et potentielt milliardopkøb.

”Vi oplever, at investorerne typisk tager godt imod selskabernes M&A-aktiviteter og støtter, når der skal udstedes nye aktier. Det skyldes blandt andet, at nogle markeder oplever lav organisk vækst, hvorfor et opkøb giver rigtig god mening. Samtidig har vi set mange børsnoterede selskaber vise stor disciplin i forhold til at finde værdiskabende opkøb samt at lykkes med den efterfølgende integration,” lyder det fra Nordeas chef for corporate finance.

Flere noteringer på vej

Mens både 2020 og 2021 har været forrygende for de førende ECM-banker, kigger de fleste i øjeblikket ind i et scenario med betydelig mere usikkerhed.

Mange selskaber tynges af stigende omkostninger, herunder lønpres og inflation, og hvis først det rammer aktiemarkedet, kan det ifølge Danske Bank ramme den store appetit, investorerne har haft på netop aktier som følge af lave renter.

”Der er en usikkerhed i markedet for, hvordan den stigende inflation kan påvirkede aktiemarkedet og dermed niveauet for ECM-transaktioner i 2022. Vores forventning er dog, at selv om stigende inflation samt højere lønninger og stigende omkostninger kan give udfordringer, vil et svagere børsmarked stadig fungere, og virksomheder kan stadig hente kapital på aktiemarkedet og blive børsnoteret, men investorerne vil være selektive,” siger han.

2022 ser da også allerede nu ud til at blive betydelig mere travlt i forhold til børsnoteringer. Som beskrevet tidligere i InsideBusiness arbejder de to it-kæmper Conscia og EG begge på noteringer på det danske marked, ligesom svenske Valedo har udset sig fondsbørsen som exitplatform, efter at et industrielt salg faldt igennem.

Som altid med fondene er intet dog ristet i runer, og hvis det rigtige tilbud pludselig dukker op, vil kapitalfondene ofte foretrække at sælge til en anden fond eller industriel køber, såfremt prisen nogenlunde matcher det, man kan hente ved en børsnotering.

 

Læs mere

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark

Kapitalfond sadler om efter dansk opkøbstørke

Kapitalfonds sadler om efter dansk opkøbstørke

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner