;
Tonny web

Redaktørens analyse

Her er Nykredits trumf i farcen om Tonny Thierry

Finanstilsynet er fanget på det forkerte ben i den opsigtsvækkende sag om Nykredit-direktør Tonny Thierry Andersens manglende godkendelse. Det stiller banken med gode kort på hånden i det, der har udviklet sig til et ualmindelig langstrakt tovtrækkeri.

Spørgsmålet om, hvorvidt den tidligere Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen er tilstrækkelig fit & proper til at være en del af ledelsen i Nykredit, har efterhånden udviklet sig til en farce.

Finanstilsynet, der i sidste ende skal vende tommelfingeren enten op eller ned, har nu i over et halvt år gransket sagen, men der er endnu ikke kommet nogen afgørelse, og beslutningen er flere gange blevet udskudt.

Tilsynet sidder dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger i lidt af en prekær situation, da man allerede har godkendt den mangeårige Danske Bank-mand til at sidde i bestyrelsen for Nykredit. Det skete, før Tonny Thierry officielt trådte ind ad hoveddøren på Kalvebod Brygge, men kort forinden havde Nykredit været i dialog med tilsynet for at høre den finansielle vagthunds holdning til, om det nye direktionsmedlem kunne starte, selv om man kun havde modtaget den ene af de to fit & proper-godkendelser, man havde ansøgt om.

Meldingen fra tilsynet var, at man godt kunne give grønt lys til, at Tonny Thierry Andersen trak i arbejdstøjet, da den anden godkendelse var på trapperne.

Derfor gik Tonny Thierry i begyndelsen af juni i gang med den opgave, han var blevet headhuntet til, nemlig at sætte yderligere skub i Nykredits bankforretning.

Kort tid efter måtte hans tidligere arbejdsgiver, Danske Bank, erkende, at man i over et år havde opkrævet for høje priser for sit forvaltningsprodukt Flexinvest Fri, der blev solgt gennem netop den afdeling, som Tonny Thierry Andersen var chef for, nemlig Danske Wealth Management.

Sagen kostede kort efter den mangeårige bankdirektør og Danske Banks midlertidige direktør gennem mere end et halvt år, Jesper Nielsen, jobbet, da bankens formand, Karsten Dybvad, mente, at Jesper Nielsen havde et klart ansvar i sagen. Finanstilsynet reagerede prompte med at sætte en større undersøgelse af sagen i gang, og det er netop den undersøgelse, der kolliderede med tilsynets godkendelse af Tonny Thierry Andersen.

Med fyringen af Jesper Nielsen og en senere politianmeldelse af landets største bank var de præmisser, Finanstilsynet skulle bedømme Tonny Thierry ud fra, ændret radikalt.

En heksejagt?

Da Nykredits bestyrelse hentede Tonny Thierry Andersen, kendte man intet til sagen om Flexinvest. Siden har man fået en forklaring fra Thierry om dennes rolle i sagen. Det har ikke ændret på, at Nykredit fortsat udtrykker stor opbakning til Tonny Thierry Andersen og samtidig er dybt frustreret på de interne linjer over, at man har en nøgleperson gående, der i princippet kan risikere at blive bortdømt i morgen af tilsynet. Når koncernen bakker sin direktør op, er der flere årsager.

For det første mener man ikke, Tonny Thierry har gjort noget forkert i sagen om de for høje gebyrer, og ydermere sidder man i Nykredit-bestyrelsen med en opfattelse af, at sagen i virkeligheden udspringer af Danske Bank-formand Karsten Dybvads omfattende oprydning i banken efter hvidvasksagen i bankens estiske filial. Ligesom store dele af den finansielle top herhjemme ser man i Nykredit således fyringen af Jesper Nielsen som værende ualmindelig hård, ligesom man både i Nykredit-toppen og andre steder i den finansielle elite herhjemme anser sagen for at være lidt af en heksejagt, set i lyset af hvor små beløb de forsmåede kunder har mistet og i øvrigt siden har fået tilbagebetalt.

Ikke desto mindre stiller den hårdhændede behandling af den ellers loyale bankmand Finanstilsynet over for lidt af et dilemma, for hvordan kan Tonny Thierry overleve en sag, der kostede en nær kollega jobbet?

Samtidig er tilsynet underlagt den offentlige og ikke mindst politiske agenda for tiden, hvor folk i den finansielle top bliver fældet af sager, der tidligere højst ville give et forsigtigt rap over fingrene. Bare spørg den nu fyrede ATP-direktør Christian Hyldahl.

Så lige meget hvad tilsynets øverste chef, Jesper Berg, i sidste ende kommer frem til, bliver der uden tvivl ballade. Nykredit vil uden tvivl rulle en række af ovenstående pointer frem og pege på tilsynets noget uheldige rolle, mens der hjemme over sofabordene sikkert vil være en betydelig harme over, at en af Danske Banks direktører klarer frisag, mens Jesper Nielsen blev fyret. Danske Bank selv har langet kraftigt ud efter Thierry Andersen og har klart signaleret, at var han blevet i Danske Bank, så var han også blevet fyret.

Blandt både headhuntere og finansfolk er de fleste enige om, at Tonny Thierry bør klare frisag. Alene det at skulle underkende en mand, der har siddet i en stilling i mere end et halvt år, vil være uhørt. Ikke desto mindre sker der netop nu ting i den finansielle sektor, der tidligere ville være utænkelige. Man kan egentlig godt forstå, hvis Finanstilsynet trækker tiden.

For Nykredits øvrige ledelse er det også lidt for spændende, hvad myndighederne når frem til i den pågående undersøgelse af hvidvask i Nordea i Danmark. For hvad nu, hvis den ender med en sigtelse af f.eks. Anders Jensen eller måske sågar Michael Rasmussen? Førstnævnte sidder nok mest udsat, men det vil være mærkeligt, hvis Nordeas tidligere ledelse går fri af sigtelser for hvidvask i Danmark, mens  sigtelserne mod Danske Bank-toppen for hvidvask ud af Estland står ved magt.

Der er nok at spekulere over på Nykredits direktionsgange i disse dage.

 

LÆS OGSÅ

Hemmelighedskræmmeri i Finanstilsynet er ødelæggende for finanssektoren

Banker giftige cocktail rykker nærmere

Blodbadet i bankerne er kun lige begyndt

Tonny Thierry er dead man walking i Nykredit

Katastrofalt udviklingsprojekt rammer Jyske Bank og Sydbank

Sydbank ville fusionere med Spar Nord. Skulle Nykredit med?

Frøsig vandt magtkampen, men hvad nu, Sydbank?