Galleri

Kultur

Her finder du de bedste kunstinvesteringer i København

InsideBusiness sætter i denne miniguide fokus på tre af Københavns bedste gallerier, som har up and coming-kunsterne, der kan blive til gode investeringer i fremtiden.

København er en by, som bugner af mange gode og interessante kunstoplevelser. Men kan du også finde kunstinvesteringer, som ud over at pynte på væggen kan sikre dig selv eller dine arvinger en klækkelig fortjeneste?

InsideBusiness giver dig her insideinformation om priser og de bedste steder at søge hen. At finde rundt i Københavns jungle af gallerier kan nemlig nemt virke både uoverskueligt og ganske forvirrende.

Selvsagt er de store institutioner i og omkring København – som Statens Museum for Kunst, Charlottenborg, Louisiana og Arken – altid garanter for en god og inspirerende oplevelse, men hvilke gallerier bør man besøge, hvis både ens hjerte banker for kunsten, og hvis man er interesseret i nye up-and-coming-kunstnere, som måske har kurs mod stjernerne? Og hvilke gallerier bør man besøge, hvis man er på udkig efter enten en sikker investering eller tage chancen ud i det uforudsete?

Følgende er en miniguide til tre udvalgte gallerier i København, der hver især besidder en unik profil og præsenterer såvel etablerede som nye kunstnere fra ind- og udland. Formålet er at vise vej i den store jungle, som kunstverdenen hurtigt kan synes at være, hvis ens blik er rettet mod investering eller køb af samtidskunst.

Galleri Nicolai Wallner

Fakta om galleriet

Galleri Nicolai Wallner

Viser maleri, tegning, foto, installation, video og andre af de medier, som kunstnere arbejder med i dag. Kunstværker fra Galleri Nicolai Wallner koster typisk mellem 2.000 og 1.000.000 euro.

Glentevej 47-49

2400 København NV

Søger man øverst på skalaen, hvad angår både pris og kunstnere i stald, må man tage ud i Københavns spirende Nordvestkvarter, hvor man finder det etablerede galleri Nicolai Wallner.

Galleriet har i 25 år været Københavns førende galleri inden for samtidskunst og var det første danske galleri, som begyndte at deltage i de mange prestigefulde kunstmesser rundtomkring i verden. I dag deltager Galleri Nicolai Wallner på de førende kunstmesser Art Basel, Art Basel Miami og Frieze Art Fair i London.

Galleriets lokaler på Glentevej er store og lyse og lever op til galleriets status som et af de mest betydningsfulde gallerier i Skandinavien. Galleriet repræsenterer en række danske og internationale kunstnere, herunder internationalt anerkendte kunstnere som Elmgreen og Dragset, Jeppe Hein og David Shrigley, blandt mange andre.

For tiden udstilles den unge danske kunstner Alexander Tovborg med udstillingen ’Hvem er dit sværd’. Tovborg har allerede opnået international opmærksomhed. Han arbejder foruden med Galleri Nicolai Wallner også med Blum & Poe i Los Angeles, som også repræsenterer kunststjerner som Murakami og Nara.

Det er med andre ord et galleri, hvor man både kan investere i anerkendte kunstnere og nye skud på stjernehimlen, hvis fremtid allerede synes sikker og stabil. Det betyder naturligvis også, at prislejet er i den høje ende, men omvendt betyder det også en vis garanti for, at pengene gives retmæssigt ud.

V1 Gallery

Fakta om galleriet

V1 Gallery

Værker på V1 kan anskaffes fra omkring 3.000 euro og op, og man kan sikre sig relativt holdbare investeringer i en række spændende og interessante kunstnere.

Flæsketorvet 69

1711 København V

Nummer to på ranglisten er et galleri, som man finder blandt Kødbyens gamle hvide slagterbygninger: V1 Gallery. Med sine hvide vægge i den hvide Kødby er V1 Gallery et af Københavns stærkeste udstillingsrum.

Over de seneste år har V1 markeret sig i den danske galleriverden med en række kunstnere fra såvel Danmark som udlandet, som alle besidder en stor styrke og tyngde. V1 er altid garant for udfordrende og velkuraterede udstillinger, som formår at sætte kunstværket helt centralt i den besøgendes oplevelse, hvor omdrejningspunktet er kunsten som politisk diskurs i dialog med samfundet.

Af samme grund har V1 også vundet anerkendelse som galleri i udlandet, og dets skare af veletablerede og nye kunstnere sikrer dette galleri en status, som ikke er til at tage fejl af.

V1 har et godt blik for at invitere nye danske kunstnere ind i deres stald, hvilket resulterer i en række unge kunstnere, som man bør og skal holde øje med i fremtiden – foruden de allerede veletablerede kunstnere, som allerede har til huse i V1, naturligvis.

Hos V1 bør man især holde øje med kunstnere som danske Rose Eken, Fryd Frydendal, Asger Carlsen og svenske Sara-Vide Ericson samt velkendte HuskMitNavn, som er en Danmarks mest kendte streetartkunstnere.

NW Gallery

Fakta om galleriet

NW Gallery

Galleri med fokus på fotokunst og samtidskunst, men sælger også håndlavede kunstnerbøger.

Nansensgade 10

1366 København K

Sidste galleri på listen er et nyere et af slagsen. I starten af Nansensgade finder man denne relativt nye perle af et galleri: NW Gallery.

Galleriet er under et år gammelt og er måske gået en smule under radaren, hvilket på ingen måde fratager dette lille galleri hverken dets berettigelse eller kunstneriske integritet.

NW Gallerys primære fokus er fotokunsten. Foruden Fotografisk Center i Kødbyen falder det på et tørt sted, at København nu endelig har et seriøst galleri, der giver fotokunstnere mulighed for at udstille deres værker.

NW Gallery udstiller således både nye talenter, up-and-coming-kunstnere og etablerede ditto og gerne i gruppeudstillinger, hvilket giver et unikt samspil kunstnere og værker imellem. NW Gallery sætter diversitet og kunstnerisk udtryk højt og præsenterer København for et galleri, der tilføjer noget helt særligt og savnet til scenen.

Foruden at være et galleri for samtidskunst udstiller og sælger NW Gallery også håndlavede kunstnerbøger af høj kvalitet.

I Danmark har fotokunst endnu ikke fundet den helt store fremdrift i galleriverdenen. Fokus er stadig primært på dokumentarfotografi, men tendensen peger på, at fotokunsten langsomt er i fremgang. Det betyder, at man både kan rekvirere relativt billige værker af nye fotokunstnere uden at give slip på kvalitet og integritet samt anskaffe sig fotografier af etablerede danske fotokunstnere, der ligeledes udstilles i rammerne på Nansensgade.

NW Gallery har begge dele, og prislejet ligger på helt ned til 50-100 euro og op i de højere luftlag i tusindstørrelsen. Det er mere et sats, hvilke kunstnere der er potentielle sikre investeringer, men til gengæld kan man sætte sine penge i en kunstform, som befinder sig på en opadgående kurve.

For tiden vises gruppeudstillingen ’Family Matters’, som viser en konstellation af både nye kunstfotografer og mere etablerede navne som blandt andre Inuuteq Storch, Kirstine Autzen, Cecilie Nicoline Rasmussen, Sune Amstrup. Omdrejningspunktet for udstillingen er familie, og hvordan vi oplever og tænker familie i dag i en mere grænseløs og overskridende verden.

 

Af Tue Løkkegaard

 

Billedtekst: 

Vil du gerne ramme den perfekte kunstinvestering hos etablerede og kommende stjerner på kunsthimlen, så besøg et af disse tre gallerier: NW Gallery, V1 Gallery eller Galleri Nicolai Wallner.

Foto: © GuruxoxDreamstime.com